Vienmēr ir liels prieks, kad Latvijas kulinārājā lauciņā tiek iedibinātas jaunas tradīcijas ar mērķi sabiedrībā popularizēt gardēdības kultūru. Latvieši, līdzīgi skandināviem un pretēji, piemēram, francūžiem, vienmēr ir bijuši mājas viesību piekritēji, ģimenes un citus svētkus labprātāk atzīmējot pie pašu klāta galda savējo lokā. Tomēr arvien biežāk apjaušam, ka pacilājošu atmosfēru, gardu ēdienu un svētku sajūtu var “noķert” arī restorānā, kur par viesu labsajūtu rūpējas profesionāļi. Restorāna apmeklējums tāpat var padarīt ikdienu par svētkiem. Pati vienmēr izvēlos vienu plānotu pārdomātu laba restorāna apmeklējumu piecu ne tik izcilu sabiedriskās ēdināšanas iestāžu vietā. Un prieks, ka Latvijā jau zināmās vietas saglabā savu tēlu, sekojot līdzi laikam un klientu vēlmēm, tāpat arī parādās jauni restorāni, kuros rosās radoši pavāri ar lielu vēlmi sevi pierādīt un lutināt atnākušos viesus. Vakar vakarā man bija tas gods būt klāt ceremonijā, kurā tika paziņoti Latvijas labākie restorāni šogad!
Pieaicinot starptautisku žūriju, jau otro gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā un, tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad „Ekselence labākā restorāna Latvijā 2014” titulu ieguvis restorāns „Vincents”, otrajā vietā ierindojies „Bibliotēka No.1 restorāns”, bet godpilno trešo vietu ieņem 3 pavāru restorāns „Tam labam būs augt!”.
Apbalvošanas ceremonijā muzikālajā restorānā „Happy Days & Nights” tika paziņoti arī vairāku speciālbalvu ieguvēji, un „Martell” labākā šefpavāra balvu saņēma Mārtiņš Rītiņš, „Live Riga labākā jaunā restorāna 2014” titulu ieguvis restorāns „MUUSU”, savukārt “Ekselence labākais deserts 2014” speciālbalvu ieguva restorāns „Vincents”.
„Ekselence 30 labāko restorānu Latvijā 2014” sarakstu nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā restorānu nozares profesionāļi tika aicināti sastādīt katrs savu individuālo labāko restorānu sarakstu un katru no restorāniem izvērtēt, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās žūrija, kuru šogad veidoja ne tikai pašmāju eksperti, bet arī pieredzējuši profesionāļi no Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Žūrijā darbojās 14 pieredzējuši restorānu eksperti un apmeklēja restorānus, lai izvērtētu to sniegumu, vērtējot gan ēdienu, dzērienu kvalitāti, tāpat rūpīgi pievēršot uzmanību apkalpošanas kvalitātei un atmosfērai restorānā.
Restorāni nevarēja sevi nominēt konkursam, jo tas ir neatkarīgs nozares vērtējums, kas iespējams pateicoties ģenerālsponsora „Ekselence”, kā arī „Live Rīga”, „airBaltic” un „Martell” atbalstam. Jāpiebilst, ka restorāni savstarpēji netika salīdzināti, bet gan izvērtēti individuāli, piešķirot punktus. Maksimālais punktu skaits, ko katrs restorāns varēja iegūt bija 200 punkti – 80 punktus restorāns varēja iegūt par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.
Jūs vaicāsiet, kāpēc šāds TOP saraksts ir svarīgs? Manuprāt, pašiem jomas profesionāļiem – pirmkārt, jau atzinībai par paveikto un sasniegto. Arī apmeklētājiem – iedvesmai un referencei, lai plānotu savas nākotnes gardākās maltītes. Un tāpat arī mūsu pilsētas viesiem, lai apzinātos, cik Rīgā ir daudz “gardu” vietu ar lielisku apkalpošanas kultūru, pārdomātu ēdienu un vīna karti, savu šarmu un raksturu. Priecājos par konkursa iniciatora Normunda Norenberga uzņēmību un enerģiju, kas šo konkursu padara par vienu no centrālajiem notikumiem Latvijas gardēdības lauciņā.
Jūs noteikti interesē arī viss pārējais saraksts! Lūk, visi godpilno vietu ieguvēji:
EKSELENCE 30 LABĀKIE RESTORĀNI LATVIJĀ 2014
1 Vincents
2 Bibliotēka
3 3 pavāri
4 Kaļķu vārti
5 Riviera
6 Bergs
7 Renomme
8 Kilimanjaro
9 Vīna studijas restorāns
10 36. līnija
11 Mālpils muižas restorāns; 12 Koya; 13 Ostas skati; 14 Neiburgs; 15 Le Dome;
16 Valtera restorāns; 17 Burkāns; 18 Pinot; 19 Elements; 20 Osiris
21 Dikļu pils; 22 Tinto; 23 Monterosso; 24 Alberta 13; 25 Portofino
26 Uzbekistāna; 27 Aqua Luna; 28 Olive Oil; 29 Salve; 30 Mio
inese says
latinja ir jatur augstu, malaci tiem, kam izdodas ieklut labako 10niekaa. mans favorits Biblioteka.