Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Britu tradicionālā kūka ‘Victoria sponge’

November 28, 2014 2 Comments

 

Victoria sponge - 7459

Britu virtuve noteikti nav populārākā no Eiropas valstu virtuvēm, bet tajā var atrast dažus ēdienus, kurus mīl un pazīst daudzi. Viens no tādiem ir deserts – Victoria sponge, kā briti dēvē šo vienkārši pagatavojamo pildīto biskvītu. Nav pārsteigums, ka kūka nosaukta Karalienes Viktorijas vārdā, jo viņa mīlējusi pie tējas tases baudīt arī gabaliņu biskvītkūkas. Angļi tradicionāli divām biskvīta ripām pa vidu smērēja putukrējumu un aveņu ievārījumu. Es šoreiz pildījumu pamainīju, putukrējumu aizstājot ar krēmsieru un aveņu ievārījumu – ar pavisam īpašu ievārījumu, kurš gatavots no pavisam īpašām sastāvdaļām. 

10801858_806800796030240_7544269357342397304_n

Publicitātes foto

Jau pavasarī stāstīju, ka esmu iesaistījusies projektā, pa laikam savās receptēs iekļaujot un izmēģinot Latvijas mājražotāju produkciju. Šoreiz kārta pienāca ievārījumam. Jūs teiksiet, ievārījums paliek ievārījums, kas gan tur tik īpašs? Šoreiz gan stāsts ir pavisam interesants, jo tikai retais ir garšojis ievārījumu, kas gatavots no… mežrozītēm! Patiesībā šīs stāsts ir par enerģisko un radošu ideju bagāto Ingu, kura necilajā un durstīgajā augā saskatīja garšas potenciālu un Kuldīgas pusē iegādātajā lauku mājas dārzā sastādīja daudz daudz mežrozīšu krūmu. Pati Inga stāsta, ka receptūras un tehnoloģisko procesu izstrādāt palīdzēja Valsts Augļkopības Institūta cilvēki, jo mežrozīšu paaugļi ir visai sarežģītas ogas no iekšpuses, pilnas ar kauliņiem un matiņiem,no kuriem noteikti jāatbrīvojas.

Un es ar drošu sirdi varu teikt, ka procesa gala rezultāts sanācis ļoti ļoti labs – esmu nogaršojusi šos ievārījumus un tie patiešām ir lieliski! Kūkas pildīšanai izmantoju mežrozīšu-jāņogu, bet piedāvājumā ir arī tik interesantas garšu kombinācijas kā mežrozītes-rabareri, mežrozītes-smiltsērkšķi, mežrozītes-cidonijas, kā arī mežrozītes “tīrā veidā”. Šo pēc skata necilo odziņu lielākā vērtība ir C vitamīns – izrādās, arī pēc pārstrādes gala produktā tas saglabājas augstā līmenī. 100 gramos ievārījuma ir 337% (!!) no ieteicamās dienas C vitamīna devas. Kopš sev esmu atklājusi alerģiju uz citrusaugļiem, šī šķiet pateicīga alternatīva tepat no mūsu platuma grādos augušiem produktiem. Turklāt mežrozīšu biezeņa burciņās ir vairāk nekā cukura un nekādu citu piedevu, izņemot tās, kas minētas nosaukumā (plus cukurs) šajos ievārījumos nav.
Vairāk informācijas – https://www.facebook.com/Mezrozites.lv
Sortiments – mežrozīšu ievārījumi, džemi, sīrupi, konfektes un sukādes
Kur iegādāties? – sestdienās Kalnciema ielas tirdziņā
Cena – 5 EUR/250 gramu burciņa (aktuālā informācija no FB lapas, cena var mainīties)

Izejvielas (12 gabaliņiem):
  • 200g smalkā cukura
  • 200g sviesta istabas temperatūrā
  • 4 olas
  • 200g milti
  • 2 tējk. cepamais pulveris
  • 2 ēdamk. piens
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

Pildījumam:

  • 2 paciņas krēmsiera
  • 50 grami pūdercukura
  • 1 burciņa jeb 250 grami mežrozīšu-jāņogu ievārījuma (vai kāda cita skābāka ievārījuma)

Gatavošana:

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem.
  2. Cepamās formas apakšu (klasiski izmanto 20 cm diametra pannu, jo tad kūka sanāk augstāka, bet es izmantoju 23 cm formu un arī bija labi) izklāj ar cepamā papīra apli, malas iesmērē ar sviestu. Ja ir divas pannas, tad sagatavo abas, ja ir tikai viena – sagatavo to.
  3. Olas viegli sakuļ. Cukuru, sviestu, olas, miltus, cepamo pulveri un pienu maisa, kamēr izveidojas viendabīga masa. Mīklu (vai pusi no tās) lej sagatavotajā(s) formā(s), virspusi izlīdzina un cep 20 minūtes vai kamēr kūka ir zeltaina un vidū izcepusies. Atkārto, ja nepieciešams. Atdzesē, pirms izņem no formas.
  4. Sagatavo pildījumu, ar karoti kopā sajaucot krēmsieru  un pūdercukuru. Ņem vienu no biskvīta ripām un augšpusi pārsmērē ar krēmsiera masu. Tai pa virsu smērē ievārījumu. Augšpusē liek otru biskvīta ripu. Pārkaisa ar pūdercukuru. Slēgtā trauktā var uzglabāt ledusskapī pāris dienu.

Victoria sponge - 53

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Biskvīts, Ievārījums, Krēmsiers, Kūka, Lielbritānijas virtuve, Mežrozītes

« Noskaidroti 2014.gada labākie restorāni Latvijā
Ābolu zefīri »

Comments

  1. Linda says

    November 29, 2014 at 17:05

    Es arī esmu cepusi sponge cake pēc vairākām receptēm. Tomēr man vienmēr ir licies, ka sviests to padara smagnēju, tāpēc esmu atgriezusies pie latviešu biskvīta, it īpaši no pīļu olām ceptais ir vienkārši fantastisks.

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      December 14, 2014 at 16:22

      Linda. ko Tu liec sviesta vietā? Vispār es sen esmu gribējusi pamēģināt ar pīļu olām, jāsaņemas uz nākamo reizi :) Interesanti, Rūtai ir arī pīļu olas piedāvājumā?

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde

Copyright © 2021 · Lindas Virtuve · SIA MINIGRAND