Ekoveikalā “Zaļā govs” garšošanai un izmēģināšanai nopirku mango-karija tofu. Neesmu liela tofu fane, bet šis mani uzrunāja, jo izskatījās piesūcināts ar garšvielām, līdz ar to šķita, ka varētu būt aromātisks. Es nekļūdījos – šis tofu bija ar ļoti labu un izteiktu garšu. Konsistence vairāk drupena, bet tas ēdiena gala rezultātam netraucēja.
Kopumā šis karijs ir ar japānisku noskaņu un izejvielām, līdz ar to nedaudz netradicionāls. Ļoti labs visu garšu līdzsvars, ar gana “dziļu” un piesātinātu aromātu, ko dod ingvers un miso pasta. Neveģetāro versiju gatavoju ar sviesta zivi tofu vietā un arī tā sanāca lieliska.
- eļļa cepšanai
- 200 grami stingrā tofu, sagriezts gabaliņos (nopērkams “Stockmann”, “Rimi”, lielajās “Maximās”, “Zaļajā govī” u.c. veikalos) – ja nepieciešams, tofu nosusina
- 300 grami austersēņu, sagrieztas sloksnītēs
- 1 baklažāns, sagriezts kumosa lieluma gabalos
- 1 pak čoi, sagriezts gabalos (nopērkams “Rimi”)
- 100 grami soba jeb japāņu griķu nūdeles (pirku “Gemosā”)
- ja vēlas – sezama eļļa pārslacīšanai (pirku “Reaton” bāzē Viskaļu ielā, ir “Stockmann”)
Mērcei:
- 2 ēdamk. miso pastas (nopērkama “Stockmann”)
- 2 ēdamk. šķidra medus
- 2 ēdamk. mirina (nopērkams “Stockmann”, “Rimi”; var aizstāt ar sake vai rīsu etiķi)
- 1 ēdamk. sakapāta ķiploka
- 1 ēdamk. rīvēta ingvera saknes
- 180 ml dārzeņu buljona vai vārīta ūdens
Gatavošana:
- Visas mērces sastāvdaļas sajauc kopā, noliek malā.
- Uzkarsētā eļļā tofu apcep – no 30 sekundēm līdz 1 minūtei. Noliek malā.
- Uzvāra soba nūdeles saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma. Ja baklažānu-tofu daļa vēl nav gatava, pēc ūdens nokāšanas soba nūdelēm pievieno karoti eļļas, lai tās nesaliptu, un izmaisa cauri. Noliek siltumā vai traukam uzliek vāku.
- Uzkarsētā eļļā apcep baklažāna gabaliņus un sēnes, pievienojot 2 ēdamkarotes mērces, cep 7-9 minūtes. Ik pa laikam pievieno vēl pāris karotes mērces – tā, lai pannas saturs arī sautētos paralēli cepšanas procesam. Cep, baklažāni kļuvuši mīksti. Pievieno pak čoi, tofu un atlikušo mērci un cep vēl 1 minūti. Pasniedz pārslacītu ar sezama eļļu un piedevās – soba nūdeles.
Iedvesma: Love & Lemons
juris says
pamēģināju, tiešām ņamīgi!
Emma says
Tofu, mans dienas atklājums. Paldies.