Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Biezpiena kūka ar augļiem un marmelādi

1 aprīļa, 2015 5 komentāru

Biezpiena kuka - 48

Nāk Lieldienas un tajās neiztikt bez biezpiena ēdiena. Tradicionāli gatavo pashu, bet tā kā nevēlos iegādāties īpašu pashas formu, tad iztieku ar ko vienkāršāku – pagājušajā gadā gatavoju biezpiena mini kūciņas, bet šogad – biezpiena kūku ar augļiem un marmelādi. Šī ir “aukstā kūka”, t.i., bez cepšanas. Persiku vietā var izmantot sezonas augļus un ogas. Vasarā lielieski derēs zemenes un avenes!

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Noderīgi! Kūkas gatavošanai izmantoju silikona formu ar noņemamām malām no “Lékué”- izmantotais silikons no citiem atšķiras ar to, ka gatavots no materiāla, ko lieto zīdaiņu knupīšu ražošanā – tas ir pārbaudīts un veselībai pilnīgi drošs (arī augstā temperatūrā). Šī kūkas forma mani piesaistīja ar savu praktiskumu – silikona maliņa noņemas un uz keramikas pamatnes kūku var pasniegt galdā, kā arī droši griezt ar nazi kūku uz tās. Silikona apmale nonāca nost ļoti viegli un kūkas mala bija līdzena un spīdīga. Tā noteikti būs mans favorīts auksto siera kūku cepšanā un citiem gardumiem, kuriem izņemšana no parastās kūku formas sagādā zināmas grūtības. Keramikas pamats ir baltā krāsā un gana “pamatīgs” – izskatās skaisti arī uz svinību galda.

Priecīgas Lieldienas!

Sastāvdaļas:

Pamatnei:

  • 100 grami sviesta
  • 200 grami “Selgas” vai “Digestive” cepumu

Biezpiena masa:

  • 560 grami vājpiena biezpiena
  • 400 ml saldā krējuma (vismaz 35% tauku saturs)
  • 5 ēdamk. cukura
  • 1 ēdamk. vaniļas cukura
  • 1 bioloģiskā citrona miziņa
  • 150 grami marmelādes (es izmantoju smiltsērkšķu marmelādi)
  • 9 želatīna plāksnītes
  • 100 grami želejas cukura “Multi” (želeja kūkas pārliešanai) – var aizstāt ar želatīnu, ko pēc izkausēšanas pievieno 100 ml persiku kompota šķidrumam
  • 200 grami melleņu (vai citu ogu) – 120 grami kūkas pildījumam, 80 grami dekorēšanai
  • 1 lielā bundža konservētu persiku – 820 grami ar šķidrumu, 480 grami bez šķidruma

Gatavošana:

  1. Izkausē sviestu un nedaudz atdzesē. Ar virtuves kombainu vai blenderi samaļ cepumus sīkās drumslās. Sviestu samaisa ar cepumiem, līdz izveidojas mīklai līdzīga masa. Ar šo masu vienmērīgi izklāj 23 centimetru diamaetra formas apakšu, īpašu uzmanību pievēršot formas maliņām, lai tās būtu vienādā biezumā. Nedaud piepresē.
  2. Biezpienu sajauc ar cukuru, vaniļas cukuru un citrona miziņu, visu masu sablenderē (biezpienam var palikt nedaudz struktūra, tas netraucēs rezultātam).
  3. Atsevišķā traukā uzputo saldo krējumu.
  4. Divas trešdaļas no konservētajiem persikiem sagriež mazākos gabaliņos (man dekorēšanai bija nepieciešamas t.i., šajā brīdī noliekamas malā 5 persiku pusītes). Mazos gabaliņos sagriež arī marmelādi. Visu iemaisa putukrējumā.
  5. Želatīnu iemērc aukstā ūdenī un atstāj uz 10 minūtēm. Lieko ūdeni viegli nospiež un želatīnu uz lēnas uguns izkausē (galvenais nepārkarsēt – kā želatīns izšķīdis, trauks no uguns nekavējoties jānoņem). Pievieno biezpiena masai, kārtīgi samaisot.
  6. Pukukrējumu uzreiz iecilā biezpiena masā.
  7. Pusi no putukrējuma-biezpiena masas lej kūkas formā. Pārber ar 120 gramiem melleņu. Pa virsu lej atlikušo pukukrējuma-biezpiena masu. Virsmu izlīdzina.
  8. Atlikušos persikus sagriež vienāda biezuma šķēlītēs, kārto aplī pa kūkas ārējo malu. Vidu pilda ar mellenēm.
  9. Sagatavo želeju kūkas pārliešanai. Želejas cukuru “Multi” pievieno 100 ml ūdens un uzvāra 30 sekundes. Nedaudz atdzesē un ar karoti pārlej pāri persikiem un mellenēm.
  10. Kūku liek aukstumā sastingt.
Biezpiena kuka - 29

Kūka vēl atrodas silikona formā

Iedvesma: Garšīgā Latvija

Filed Under: Konditoreja, Receptes Tagged With: Biezpiena kūka, Biezpiens, Kūka, Kūka bez cepšanas, Marmelāde, Mellenes, Persiki, Saldais krējums, Selgas cepumi

« Pētījums: puse Latvijas iedzīvotāju nelieto daudzveidīgu uzturu, trešdaļa ēd neveselīgi
Marta kulinārie jaunumi un atklājumi »

Comments

  1. Linda says

    1 aprīļa, 2015 at 22:08

    Tā kā mani pasha uzrunā tikai kā konditorejas izstrādājums bez tās reliģiskā satura, to gatavoju bez specifiskās formas. Kā konditorejas izstrādājumam formas būtiskākā jēga ir spēja uzsūkt mitra biezpiena sūkalas un noslogošanas iespēja. Šos mērķus apvieno priekšmets ar pavisam citu izmantošanas veidu – neglazēts māla puķupods ar caurumu apakšā. Nevārītās pashas masu lieku jaunā, izmazgātā puķpodā, kas izklāts ar vairākām marles kārtām, pa virsu lieku apaļu koka dēlīti (plakanu šķīvi) un noslogoju. Puķpodam apakšā paliek lēzenu bļodu, kur satek liekās sūkalas.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      1 aprīļa, 2015 at 23:39

      Ja Tu gatavosi uz šīm Lieldienām, es piesakos uz gabaliņu! Nekad neesmu pashu nogaršojusi, līdz ar to nevaru saprast, vai man patiktu…. Un vai būs “puķupoda” pūļu vērta ;)

      Atbildēt
  2. Linda says

    1 aprīļa, 2015 at 23:47

    Sarunāts! Esmu mēģinājusi vairākas receptes, bet vienmēr atgriežos pie pirmās, kas publicēta sieriem veltītā grāmatā angļu valodā un saucas traditional Russian Easter dessert

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      1 aprīļa, 2015 at 23:53

      Super :) Tad gaidu Tevi ciemos Otrajās Lieldienās!!

      Atbildēt
  3. Inese says

    7 marta, 2017 at 00:13

    Sveika! Saki lūdzu vai želantīna plāksnes var aizvietot ar parasto želantīnu? Ja jā, tad cik daudz būtu nepieciešams parastā želantīna?

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...