Mēles vārīšana mani vienmēr nedaudz baidījusi, bet beidzot saņēmos un mēli nopirku. Šoreiz tā bija veca jaunlopa (jeb jauna liellopa) mēle, līdz ar to pēc garšas un konsistences maigāka. Mēles vārīšanai izmantoju Lindas veidoto aprakstu, kas bija ļoti noderīgs un precīzs. Bonuss šādai vārīšanai – lielisks buljons, ko var izmantot citu ēdienu gatavošanai. Arī iedvesmu šiem mēles salātiem smēlos “Vīnotavas” blogā, pieskaņojot izejvielas savai gaumei un tā brīža noskaņai.
Rezultāts bija ļoti labs un pieteikami atšķirīgs no tradicionālajiem mēles salātiem ar marinētu gurķi un majonēzi – mazāk kaloriju, vairāk vitamīnu un garšas nianšu. Šie salāti ir piemēroti ņemšanai līdzi uz darbu, skolu vai piknikā.
Veģetārieši mēli var aizstāt ar grilētu/apceptu halumi sieru.
Izejvielas (4 personām):
- 600 grami vārītas un nomizotas liellopa mēles (vārīšanas process ŠEIT)
- 250 grami stingras konsistences lēcu (es izmantoju beluga lēcas, derēs arī puy lēcas vai citas pēc jūsu ieskatiem)
- eļļa cepšanai
- 2 lieli violetie sīpoli, sagriezti plānos gredzenos
- 1-1.5 ēdamk. cukura
- 2 ēdamk. balzamiko etiķa
- sāls pēc garšas
- 250 grami ķiršu tomātiņu, sagriezti uz pusēm
- 200 grami lauka (īso) gurķu (derēs arī 1 paprika vai 1 fenhelis), sagriezti šķēlītēs
- daži zariņi pētersīļu, sakapāti
- 1 ēdamk. extra virgin olīveļļas
- 1 tējk. citrona sulas
Gatavošana:
- Mēli sagriež plānās šķēlītēs un noliek malā.
- Lēcas sālsūdenī novāra saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma (15-20 minūtes). Nokāš un atdzesē.
- Uzkarsētā eļļā apcep sīpolu gredzenus, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi. Pievieno balzāmetiķi, cukuru un sāli. Uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, turpina cept vēl 10-15 minūtes, kamēr sīpoli kļuvuši ļoti mīksti un skaisti karamelizējušies.
- Bļodā sajauc kopā lēcas, tomātus, gurķus, ceptos sīpolus, pētersīļus. Pārlej ar mērci, kas pagatavota no olīveļļas un citrona sulas, visu samaisa. Liek porciju bļodās, malā kārtojot mēles šķēlītes.
marcus says
nu mēle ir bijusi vienmēr delikatese, tikai to vajag garšīgi pagatavot.