Katram no mums šūpulī ir ielikts kāds talants – darīt, domāt vai būt kādā īpašā radošuma formā. Un tā ir liela veiksme un likteņa dāvana, kad talants spēj izpausties un darīt pasauli bagātāku ar skaistumu, prieku un vēl daudzām piedzīvošanas vērtām lietām. Kad paņēmu rokās Annas Birmanes jeb kā viņu pazīst plašāk – Annas Pannas jauno grāmatu, uzreiz kļuva skaidrs: Annas talants nu pavisam taustāmā formātā ir materializējies skaistā izdevumā, kura dēļ daudzas daudzas virtuves šovasar kļūst smaržīgākas, svētku galdi greznāki, un cilvēki – priecīgāki. Jūlija sākumā iznākusi daudzu sen gaidītā grāmata “Annas Pannas kūkas”.
Vakar, 1.jūlijā universālveikalā “Stockmann” norisinājās grāmatas atvēršanas svētki, kuros pulcējās Annas ģimene, draugi un talanta pielūdzēji, lai kopā ar viņu nosvinētu šo īpašo brīdi un grāmatu, kurā ieguldīts daudz darba, laika un spēka. Anna kopā ar savu komandu (fotogrāfs Mārcis Gaujenietis; māksliniece-maketētāja Beāte Paegle un izdevēja Liene Vilnīte) bija sarīkojuši krāsainus un priecīgus svētkus visiem klātesošajiem – dzirkstīja šampanietis un ikviens varēja nogaršot kādu no autores pagatavotajiem kārumiem un saņemt autogrāfu.
Anna stāsta par grāmatas tapšanu: “Es cepu kūkas kopš bērnības, un nu jau ir sakrājusies kaudzīte vislabāko, visgardāko recepšu, tādēļ jau kādu laiku es dzīvoju ar sapni par savu vismīļāko recepšu kūku grāmatu. .. Vēlos iedvesmot jebkuru, kas ir atšķīris šo grāmatu, izslaucīt putekļus no krāsns, notīrīt tās stikliņu un pagatavot kādu gardumu.” Un patiešām – lasot grāmatu, ir grūti neiztēloties, kā garšotu konkrētā kūka, cepums vai kēksiņš pagatavots savā paša virtuvē, jo to, ko nepasaka recepte, pastāsta fotogrāfijas. Gribu teikt lielu “bravo” komandai par izcili skaistajām bildēm – tās ir krāsainas, košas, uzrunājošas un ļoti “dzīvas”.
Grāmatā kopā ir 230 lappusees, un tā ir sadalīta 9 nodaļās – sākumā vienkāršā un saprotamā veidā uzrakstīta virtuves padomu sadaļa “par to, kam virtuvē vajadzētu būt, ja vēlies kūkas pagatavot biežāk nekā reizi gadā”. Tai seko brokastu receptes, saldumi bērniem, kapkeiki un kūkas utt. Īpaša uzmanība veltīta arī bērnu saldumiem un bez grēka konditorejai (t.i., vegānajiem saldumiem). Neizpaliek arī receptes šokolādes mīļiem. Atsevišķi izceltas svētkus kūkas un siera kūkas, jo kur tad bez tām! Lieta, kas pietrūka – neliels apraksts pirms katras receptes, kas pastāstītu nedaudz vairāk par procesu un rezultātu.
Recepšu nosaukumi ir kārdinoši, bet vienkārši – lai nejauktu galvu ar sarežģītiem konditoru terminiem un nemazinātu lasītāju un gardēžu entuziasmu. Jo tieši vienkāršībā un nesarežģītajos recepšu aprakstos slēpjas Annas grāmatas burvība – daži soļi, lai pagatavotu karameļu siera kūku, banānmaizi, siera kūkas mafinus, šokolādes fondantus, aveņu zefīrus vai virtuļus. Un tie ir tikai daži piemēri no daudzo recepšu klāsta. Kas notiek pēc grāmatas izlasīšanas un recepšu izmēģināšanas? ” Kā saka Madara: “Ja līdz šim uz virtuvi gāju tikai ledusskapja dēļ, tad Annas dēļ tagad zinu ceļu arī līdz cepeškrāsnij.” Viss skaidrs, vai ne?
Paldies Annai par to, ka dari mūsu dzīves saldākas un mūsu svētkus – krāšņākus! #jokūkasirjāēd
Grāmatas cena veikalos: 19.95 EUR (īpašu cenu meklē Stockmann veikalā).
Informāciju par Annas macaronu, kapkeiku un keikpopu meistarklasēm meklē ŠEIT.
Atbildēt