Upenes ir vienas no manām mīļākajām ogām – tās labi der gan desertos, gan piegaļas ēdieniem. Aromātiskas, tikko nolasītas upenes ir pilnas ar savas saldumu un var lieliski papildināt daudzas vasaras kūkas.
Šo kūku vislabāk baudīt ar karoti putukrējuma vai vaniļas saldējuma. Tā labi garšos arī nākamajā dienā.
Upenes var aizstāt ar citām vasaras ogām, bet nektarīnus – ar persikiem.
Sastāvdaļas:
- 190 grami miltu
- 1.5 tējk. cepamā pulvera
- 140 grami istabas temperatūras sviesta
- 80 grami cukura
- 1/4 tējk. sāls
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- 2 olas istabas temperatūrā
- 280 grami upeņu
- 2 gatavi nektarīni, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- putukrējums vai saldējums pasniegšanai
- 65 grami miltu
- 65 grami brūnā nerafinētā cukura
- 1/4 tējk. malta kanēļa
- 60 grami istabas temperatūras sviesta, sakapāta gabaliņos
Gatavošana:
- Cepamo formu ar 23 centimentru diametru ietauko un/vai izklāj ar cepamo papīru (papīru klāj, ja kūku plānots pasniegt bez capamās formas). Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem.
- Mazā bļodiņā sajauc kopā miltus ar cepamo pulveri, noliek malā. Ar elektrisko mikseri (var kult arī ar roku) saputo sviestu ar cukuru, vaniļas cukuru un sāli, kamēr sviests kļūst gaišāks. Pa vienai pievieno olas un turpina putot. Nevajag uztraukties, ja izskatās, ka masa ir “sadalījusies”. Pievieno miltus un turpina putot uz zemāko miksera ātrumu aptuveni pusminūti. Visu vēlreiz kārtīgi izmaisa ar karoti. Pievieno upenes un nektarīnu gabaliņus un vēlreiz visu izmaisa.
- Pagatavo drusmtalas, bļodā ieberot visas sastāvdaļas un sviestu ar rokām “ieberžot” pārējā drumstalu masā. Šim mērķim var izmantot arī mikseri. Noliek malā.
- Mīklu lej sagatavotajā cepamajā formā, virspusi izlīdzinot. Pa virsu ber drumstalas vienmērīgā kārtā. Cep aptuveni 55 minūtes vai kamēr kociņš iznāk no kūkas ārā sauss un tās virspuse ir zeltaini gaiši brūna. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē. Ar nazi “izbrauc” gar kūkas maliņām un attaisa noņemamo malu, pēc tam kūku pārvieto uz šķīvja, uz kura kūka tiks pasniegta. Es izmantoju formu ar rievotām malām, tā bija gana dekoratīva, lai izvēlētos kūku pasniegt bez izņemšanas no formas. Pasniedz vēl siltu ar putukrējumu vai saldējumu vai bauda atdzisušu.
Iedvesma: Brown Eyed Baker
Atbildēt