Kamēr vasaras pēdējās nedēļas mūs vēl lutina ar zaļumiem un ogām, ir īstais laiks gatavot veselīgus desertus. Tomēr arī citos gadalaikos šai kūkai var izmantot saldētas izejvielas. Vienīgi piparmētras gan labāk izmantotas svaigas! Pēc garšas kūciņu pildījums atgādina mohito kokteili – svaigu un nedaudz skābenu.
Ja nav pieejamas mazās kūciņu formas, var izmantot kūkas formu ar noņemamām malām 20 centimetru diametrā, kūkas pamatu izlīdzinot arī pa vertikālajām malām.
Izejvielas (5 kūciņām vai vienai lielai ar 20 cm diametru):
- 100 grami kokosriekstu skaidiņas
- 90 grami mandeļu milti
- 20 grami kokosriekstu eļļas
- 50 grami šķidra medus (biezu medu izkausē uz nelielas uguns)
- 5 tartīšu formas (savējās iegādājos Gemosā, tām ir izņemama apakša)
Pildījumam:
- 150 grami Indijas riekstu, mērcēti 4-6 stundas (procesa paātrināšanai riekstus var apliet ar verdošu ūdeni, tad tie būs gatavi izmantošanai pēc 20 minūtēm)
- 90 ml kokosriekstu krēma (es izmantoju kokosriekstu piena bundžiņas augšējo krēmīgo slāni)
- 80 ml šķidrs medus vai agaves nektārs (saldumu pieskaņo savām garšas kārpiņām – var likt vairāk vai mazāk medus vai agaves sīrupa)
- 40 ml extra virgin izkausētas kokosriekstu eļļas
- 40 ml laima sulas
- maza buntīte ar piparmētrām, nolasītas lapiņas – to, cik daudz lapiņu pievienot, jāskatās procesā, jo dažādu piparmētru stiprums atšķiras
- ogas un piparmētru zariņi dekorēšanai
Gatavošana:
- Visas pamatnes sastāvdaļas kārtīgi samaisa vidēja izmēra bļodā tā, lai veidotos lipīga veidojama masa. Ņem 5 tartīšu formas (vai lielo kūku formu ar noņemamām malām ar 20 centimetru diametru). Masu liek formiņās un izlīdzina ar pirkstiem pa parimetru pēc iespējas vienādā kārtā.
- Jaudīgā blenderī (es izmantoju kafijas dzirnaviņas, jo tām no visiem mājas blenderiem ir visjaudīgākais motors) ber iekšā riekstus, lej kokosriekstu krēmu, medu vai agaves nektāru, kokosriekstu eļļu un laima sulu. Pievieno piparmētru lapiņas. Blenderē, kamēr iegūta pavisam viendabīga krēmam līdzīga masa (riekstu gabaliņi nedrīkst būt redzami vai jūtami).
- Pildījumu piecās vienādās daļās lej uz sagatavotās riekstu pamatnes. Dekorē ar ogām un liek saldētavā vismaz uz 3 stundām (lielo kūku uz 4 stundām).
- Pirms pasniegšanas no saldētavas izņem un patur istabas temperatūrā apmēram pusstundu. Pateicoties pievienotajai kokosriekstu eļļai, kūku kādu brīdi var uzglabāt arī ledusskapī, tā nekusīs, kā kūst saldējums. Pirms pasniegšanas dekorē ar piparmētru lapiņām.
Atbildēt