Novembris pieder gada pelēkākajam laikam, kad daba lēnām dodas ziemas miegā, Ziemassvētku prieks vēl nav sasniedzis mūsu sirdis. Tādēļ tikai mūsu pašu ziņā ir novembri padarīt dzīvīgāku un pozitīvām emocijām pilnāku.
Tieši šomēnes Rīgā norisināsies Britu Mēnesis jeb British Month, kas ir mēnesi gara Lielbritānijas kultūrai, modei, mākslai, izklaidei, biznesam un izglītībai veltīta programma. Britu Mēnesi organizē Lielbritānijas vētsniecība Latvijā sadarbībā ar Lielbritānijas Tirdzniecības kameru Latvijā, Britu padomi un citiem sadarbības parnteriem. Britu Mēneša vadmotīvs ir GREAT, jo tā mērķis ir parādīt lieliskās, noderīgās un unikālās iespējas, kādas Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmējiem, studentiem un profesionāļiem sniedz Lielbritānijas biznesa, izglītības, kultūras, izklaides, tirdzniecības un nozares.
Kāpēc par to stāstu? Tādēļ, ka gardēži var sarosīties – šonedēļ Rīgā norisināsies vairāki pasākumi saistībā ar Lielbritānijas virtuvi. Tie būs domāti gan jomas profesionāļiem, gan tiem Rīgas iedzīvotājiem, kas vienmēr gatavo jaunām kulinārajām baudām. Plānotas gan Britu pārtikas dienas u/v Stockmann, gan īpašie piedāvājumi Rīgas restorānos (sarakstu ar restorāniem var aplūkot ŠEIT), vakars ar viskiju uz cigāriem.
Kādas ir jūsu asociācijas ar Lielbritānijas virtuvi un tās tradīcijām? Noteikti starptautiski pazīstamākā ir britu aizraušanās ar tējas dzeršanu – sensena paraža, kas turpinās arī mūsdienās. Pulksten piecos savā ziņā apstājas laiks – ikdienā briti vienkārši bauda tasi melnas tējas ar pienu, bet smalkākās vietās, piemēram, viesnīcās un restorānos, tēju “pavada” gan sendviči, gan smalkas kūciņas.
Viena no tradicionālajām lietām, ko gatavo kā piedevu pie tējas tases, ir dateļu un valriekstu maize – salda, mitra un reizē drupena, kā lielisks papildinājums nedaudz rūgtajam dzērienam. Tās izcelsmes vieta ir Skotija, bet tagad to gatavo gan briti, gan jaunzēlandieši. Dateļu maize noteikti ir mana mīļākā šī rudens “saldā recepte”, gan dēļ maizītes garšas un struktūras, gan dēļ īpaši mājīgā aromāta, ko tā izplata virtuvē un ārpus tās.
- 225 grami kviešu miltu
- 2 tējk. cepamā pulvera
- 1 tējk. malta kanēļa
- 175 grami sviesta istabas temperatūrā
- 50 grami gaišā muskovado cukura
- 2 ēdamk. šķidra medus
- 2 olas
- 2 gatavi banāni
- 100 grami dateļu bez kauliņiem, sakapātas mazos gabaliņos (visērtāk dateles ir sagriezt ar šķērēm)
- 50 grami valriekstu (šoreiz izmantoju pekanriekstus), rupji sakapāti
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160 grādiem. Iesmērē ar eļļu un izbārsta ar miltiem (vai izklāj ar cepamo papīru) gareno kēksa formu.
- Sablenderē banānus.
- Ar mikseri sakuļ olas. Pievieno miltus, cepamo pulkveri, sviestu, medu, sablenderētos banānus. Visu maisa ar koka karoti vai virtuves kombainu, līdz iegūta salīdzinoši viendabīga masa. Beigās mīklā iemaisa dateles.
- Mīklu lej sagatavotajā formā. Pārber ar riekstiem. Liek cepeškrāsnī un cep 1 stundu. Pēc tam pārbauda maizes gatavību – ja vidū uzspiežot, tā šķiet mīksta, turpina cep vēl 10 minūtes.
- Izņem no krāsns, atdzesē 10 minūtes un izņem no formas. Griež ar nazi biezās šķēlēs.
Iedvesma: BBC Good Food
Linda says
Loti garsiga!