Kardamons Skandināvijas valstīs konditorejas izstrādājumos tiek izmantots tikpat plaši kā kanēlis. Turklāt abas šīs garšvielas ir savstarpēji ļoti saderīgas. Maizītes ir laba alteratīva klasiskajām kanēļmaizītēm, ja gribas papildināt to garšu ar jaunām notīm, kā arī lai dažādotu kanēļmaizīšu formu. Cepšanai izmantoju arī griķu miltus (lieliski derēs arī speltas milti), bet ja to nav, var iztikt tikai ar klasiskajiem kviešu.
Izejvielas (20-24 maizītēm):
Mīklai:
- 100 grami sviesta
- 360 ml piena
- 2 tējk. sausā rauga
- 350 grami kviešu miltu
- 290 grami griķu miltu
- 60 grami brūnā nerafinētā cukura
- 1 ēdamk. malta kardamona
- šķipsniņa sāls
Pildījumam:
- 100 grami istabas temperatūras sviesta
- 110 grami brūnā nerafinētā cukura
- 4 tējk. malta kanēļa
- 3 tējk. malta kardamona
Plus:
- 1 sakulta ola maizīšu pārsmērēšanai
- cukura pērlītes pārbēršanai (var izmantot arī mandeļu skaidiņas)
Gatavošana:
- Gatavo mīklu. Mazā katliņā izkausē sviestu, sviestā iemaisa pienu, uzsilda līdz 43 grādiem (siltu, nevis karstu). Dažas karotes šī maisījuma mazā bļodiņā sajauc kopā ar sauso raugu. Noliek malā uz dažām minūtēm, līdz virspusē sāk parādīties mazi burbulīši.
- Lielā bļodā sajauc kopā kviešu miltus, griķu miltus, cukuru, kardamonu un sāli. Pielej raugu un silto pienu ar sviestu. Liek virtuves kombainā ar mīklas maisīšanas uzgali vai ar rokām izveido apaļu bumbu un sāk mīcīšanu uz virsmas, kas viegli izkaisīta ar miltiem. Pēc 3-5 minūtēm mīkla būs kļuvusi elastība un viendabīga. Ja tā joprojām līp pie pirkstiem, var pievienot nedaudz miltu un pamīcīt vēl. Mīklu liek bļodā, pārklāt ar pārtikas plēvi vai tīru trauku dvieli un noliek siltā vietā rūgt aptuveni uz vienu stundu.
- Kamēr mīkla rūgst sagatavo pildījumu, visas sastāvdaļas saputojot kopā (var samaisīt ar rokām vai izmantot mikseri). Rezultātā sanāks viendabīga, smērējama masa.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.
- Uzrūgušo mīklu sadala divās daļās. Pirmo daļu liek uz virsmas, kas izklāta ar cepamo papīru vai silikona paklājiņu. Ar mīklas rulli mīklu izrullē taisnstūra formā (aptuveni 28 reiz 43 centimetri) ar garāko malu tuvāk sev. Visā mīklas garumā un platumā pārsmērē ar sagatavoto pildījumu, tad pārloka uz pusē prom no sevis. Iegūto taisnstūri griež garos pāris centimetru platos salmiņos. Tos savukārt griež uz pusēm, atstājot pāris centimetru savienojuma vietu neskartu, lai abas puses turētos kopā (skatīt fotogrāfijas). Katru no mīklas strēmelītēm savirpina ar pirkstiem. Tad tās ceļ uz augšu un apvij vairākas reizes ap savienojuma vietu un, saspiežot ar pirkstiem, nostiprina. Līdzīgi rīkojas ar otru strēmelīti. Sagatavi liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru (atstāt atstarpes starp maizītēm uz pannas, jo tās turpinās rūgt). Cepamo pannu pārsedz ar tīru trauku dvieli un maizītes noliek siltumā rūgt vēl uz 45 minūtēm. Tādu pašu procedūru atkārto ar otru atdalīto mīklas daļu.
- Maizītes pārsmērē ar sakulto olu un pārber ar cukura pērlītēm.
- Cep cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes vai līdz maizītes izcepušās un kļuvušas zeltaini brūnas. Bauda siltas vai atdzisušas.
Atbildēt