Jau pirms pāris mēnešiem ģimenē tika pieņemts lēmums pavasara pirmās vēsmas sagaidīt mūsu ziemeļu kaimiņvalstī Igaunijā. Līdz ar to aktuāls kļuva jautājums, par to, kur dzīvot, kur atpūsties un ko darīt izvēlētajā ceļa mērķī Tallinā. Svarīga ceļojuma sastāvdaļa bija Tallinas kulinārās kultūras izpēte un interesantu restorānu un kafejnīcu apmeklēšana.
Ceļojumam ieplānojām 4 dienas: divas pavadīšanai ceļā uz galvaspilsētu ar pusdienu pauzēm katrā no tām. Un divas dienas – Tallinas garšu baudīšanai. Dienas veltījām pastaigām, pilsētas pētīšanai un vietējam ēdienam, turklāt darījām to nesteidzoties.
Noderīgas adreses ceļojuma plānošanai:
- http://www.anothertravelguide.lv/galamerki/eiropa/igaunija/tallina/
- https://www.visitestonia.com/lv/
- http://www.delfi.lv/turismagids/es-celoju/iesaka-vietejie-top-10-bezmaksas-aktivitates-ko-iesakt-tallina.d?id=44045915
- http://www.flavoursofestonia.com/
- DIENA – ceļš no Rīgas uz Tallinu
Tā kā ceļā jāpavada 4 stundas un mums līdzi bija mazais trīsgadnieks, tad ieplānojām vienu apstāšanos. Uz Tallinu braucot, piestājām Ainažu skaistajā restorānā “Pļavas”. Tas atrodas šosejas malā un ir kā maza miera oāze steidzīgajiem ceļotājiem. Interjers stilizēti vēsturisks minimālisma virzienā, gana mājīgs un nepārblīvēts vienlaicīgi. Ēdienkarte nav plaša, kas liecina, ka tiek izmantoti svaigi produkti. Ēdiens nelika vilties, apkalpošana laipna un ātra. Drīz zem restorāna ēkas jumta tiks atvērta arī viesnīca.
Restorāns “Pļavas”: adrese – Valdemāra iela 121, Ainaži.
2.DIENA – Tallina
Pēc brokastīm devāmies izpētīt Igaunijas Ostas muzeju, kurš bija vizuāli iespaidīgs un interesants par mūsu jaunākajam ceļotājam, jo daudz interaktīvu atrakciju un iespēju visur uzkāpt un pašam paskatīties. Pēc tuvējā parkā rotaļu laukumā pavadītas stundas ar kājām devāmies uz hipsterīgo Telliskivi rajonu, kurā vecās industriālās ēkās izvietojušies dizaina un interjera lietu veikali, restorāni un kafejnīcas.
Pusdienām izvēlējāmies demokrātisko F-Hoone. kurā valda rosīga un tajā pašā laikā relaksēta atmosfēra. Ēdiens bija ļoti vienkāršs, bet labs. Ēdienkartē atrodami gan salāti, gan zupas un otrie ēdieni. Atsevišķa sadaļa veģetāriešiem. Plaša dažādu dzērienu izvēle, tai skaitā vairāku vietējo mazo alus darītavu ali un no vietājām izejvielām gatavotas limonādes.
Kafejnīca “F-Hoone” – adrese: Telliskivi 60a, 10412 Tallina
Pēc pusdienām iegriezāmies tuvējā alus un vīnu veikalā “SIP”, kur līdzņemšanai iegādājām vietējo mazo alus darītavu alus izlasi. Adrese: Telliskivi 62, Tallina.
Vakariņu vietu meklējām tuvu viesnīcai, lai nekur nebūtu jādodas ar mašīnu. Izvēle krita uz tuvējo restorānu-koncepta veikalu vienā “Sfäär”. Ēdiens šeit tiek gatavots no sezonāliem un vietējiem produktiem, tas ir ļoti gards un vārda labākajā nozīmē vienkāršs. Baudīju jūras velšu risoto ar safrānu un tas bija perfekts. Arī bērnu ēdiens bija labi un pareizi pagatavots un tika notiesāta visa porcija, kas notiek reti. Apkalpošana personiska un jauka, jutāmies aprūpēti un gaidīti. Noteikti ieteiktu izdarīt rezervāciju, jo pulksten 20 restorāns bija tik pilns, ka adatai nebija, kur nokrist.
Restorāns “Sfäär” – adrese: Mere puiestee 6E, Kesklinna linnaosa, Tallinn. Papildus informācija par restorānu – ŠEIT.
3. DIENA – Tallina
Tā kā vakarā bija paredzēta ceļojuma galvenā maltīte, tad pusdienu vietā izvēlējāmies pastaigu pa vecpilsētu un kūku garšošanu vienā no slavenākajām Tallinas kafejnīcām. Vieniem un tiem pašiem īpašniekiem pieder divas uz vielas ielas esošas antīka interjera un kičīgu priekšmetu pilnas kafejnīcas “Chocolaterie de Pierre” un “Josephine”, kuras ir ne tikai interesants apskates objekts, bet arī vieta, kur nogaršot viņu slavenās kūkas. Vasarā šarmanta terase tikpat šarmantā vēsturisku ēku ielenkumā. Trūkums – jārēķinās ar tūristu pilnu vidi.
Kafejnīca “Chocolaterie de Pierre” – adrese: Vene 6, Tallina.
Ceļojuma trešā diena bija dubulta jubileja mūsu ģimenē, tādēļ, sekojot draugu un zinātāju norādēm, devāmies uz Viimsi piepilsētu jūras krastā, kur atrodas arhitektoniski iespaidīgais restorāns “Noa”. 2014.gadā atzīts par Igaunijas labāko restorānu, tas priecē ne vien acis ar skatu uz jūras horizontu, bet arī sola garstronomisku baudījumu garšas kārpiņām. Ēdiens bija lielisks, īpaši gribu pieminēt jūras ķemmītes kataifi mīklā, fantastiskas! Apmierināti būs gan klasisku garšu salikumu piekritēji, gan “fusion” mīļotāji. Tomēr gribas tāpat atzīmēt, ka otro ēdienu bija diezgan grūti ēst dēļ izvēlētā šķīvja dizaina, un desertam nedaudz pietrūka harmonijas starp dažādajiem elementiem. Atmosfēra “Noa” ir relaksēta, bez dažreiz traucējošā labu restorānu “stīvuma” ar patīkami dinamisku mūziku fonā. Patīkama nianse – ēdienkartes un arī mājas lapa pieejama latviešu valodā.
Restorāns “NOA” – adrese: Ranna tee 3, 12111 Tallina.
4.DIENA – mājupceļš uz Rīgu
Pēc nestiedzīgām brokastīm un nelielas pastaigas devāmies Latvijas virzienā. Pusdienas biju ieplānojusi Pērnavas skaistākajām no kafejnīcām “Supelsaksad”. Laikam varu atzīsties, ka šī bija mīļākā no visām ceļojuma maltīšu vietām tieši dēļ sava īstuma un nepretenziozitātes. Iekārtojusies mīlīgi dzeltenā koka namiņā, “Supelsaksad” noslēpusies klusā privātmāju rajonā. Dzīvespriecīgas krāsas un rotaļīgums interjerā, sirsnīga apkalpošana un nevainojams ēdiens – perfekta kombinācija saulainām svētdienas pusdienām. Īpaši gribu izcelt kūkas – tās pieejamas lielā izvēlē un gatavotas uz vietas.
Atbildēt