Izrādās, arī mūsu ziemeļu kaimiņi nevar iedomāties savu svētku galdu bez rasola. Igauņu versija no latviešu atšķiras gan krāsas, gan sastāva ziņā. Rozā krāsu dod vārītas bietes, bet kreptīgumu – kartupeļi un siļķe. Pēc garšas – kaut kas pa vidu starp rasolu un siļķi kažokā. Esmu gatavojusi arī veģetāro šo salātu versiju bez zivs, garšo labi. Noteikti ir vērts izmēģināt, jo salāti uzglabājot neatsulojas un ir interesantāki par pierasto rasolu. Pikantākus garšai var pievienot rīvētus mārrutkus un variēt ar mērci pēc savas patikas.
Sastāvdaļas (vidēja izmēra salātu bļodai):
- 600 grami vārītu kartupeļu
- 400 grami vārītu sarkano biešu
- 4 marinēti gurķi
- 1 liels ābols, nomizots un ar izņemtu serdi
- 1 sarkanais sīpols, nomizots
- 150-200 grami marinētas siļķes
Mērcei:
- 200 ml majonēzes
- 100 ml skābā krējuma
- pēc izvēles – 1 ēdamkarote rīvētu mārrutku un 1 ēdamkarote sinepju (es liku abus)
- sāls pēc garšas
- 2 vārītas olas dekorēšanai
Gatavošana:
Visas salātu sastāvdaļas sagriež pēc iespējas vienāda izmēra gabaliņos, liek lielā salātu bļodā.
Mērci pagatavo, sajaucot vidēja izmēra bļodā visas mērces sastāvdaļas. Pārlej salātiem un samaisa. Dekorē ar olu šķēlītēm. Uzglabā ledusskapī.
Anete says
Kaut kur internetaa klejoja senaa “iistaa” latvieshu rosola recepte, kur arii bija zivs tikai, mans shkjiet, neegjis. un ja nemaldos arii bietes :) :) Igaunju versija izklausaas garshiigi
Troya says
Ļoti interesanta recepte! Patiks gan tiem, kuriem garšo rasols un gan tiem, kam patīk siļķe kažokā.
Būs jāpagatavo!