“Pasta bolognese” ir tipisks itāļu ēdiens – pasta ar tomātu un maltās gaļas mērci. Šī recepte nepretendē uz autentiskumu – pierakstīju to tādu, kādu gatavoju mūsmājās. Pastu izvēlos pēc garastāvokļa un tā, kas atrodams virtuves plauktos, līdzīgi ar garšvielām. Viena lieta, ko vienmēr cenšos darīt – gaļas mērcei pievienot pēc iespējas vairāk dārzeņus. Atslēga, lai mērce izdotos – labas kvalitātes liellopa maltā gaļa. Šī ir viena no manām receptēm, kuru parasti pagatavoju lielākā daudzumā un pusi no moērces lieku saldētavā.
Izejvielas (6-8 porcijām):
- 600-800 grami pastas
- rīvēts cietais siers pārbēršanai
Mērcei:
- eļļa cepšanai
- 1 liels vai 2 mazāki sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- 4 selerijas kāti, sagriezti gabaliņos
- 2 burkāni, nomizoti un sarīvēti uz rupjās rīves
- garšvielas pēc izvēles – es liku pa tējkarotei no saldās paprikas pulvera, karija pulvera, kumīna (romiešu ķimenēm), fenheļa sēklām un kaltētas raudenes
- 800 grami liellopa maltās gaļas
- sāls pēc garšas
- 3 x 400 ml bundžas konservētu tomātu
- 3 ēdamkarotes tomātu pastas (koncentrāta)
- 1 glāze buljona
- 1-2 ēdamkarotes salduma (es liku brūno cukuru, bet var izmantot medu vai kādu sīrupu)
- Pēc izvēles – 1 tējk. Vusteras mērces (Worcestershire sauce)
- 1 ēdamkarote sojas mērces
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā lielā katlā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķiploku, cep vēl minūti, pa laikam apmaisot. Pievieno seleriju un burkānus, kā arī garšvielas. Visu samaisa un uz vidēji zemas uguns sautē 10 minūtes, pa laika apmaisot. Ja nepieciešams, pielej nedaudz eļļas.
- Kamēr sautējas dārzeņi, uz pannas uzkarsētā eļļā apcep malto gaļu. Lielākus gabalus ar cepamo lāpstiņu saspaida, lai izveidojas viendabīga masa. Pievieno sāli pēc garšas. Kad gaļa kļuvusi skaisti brūna, to pievieno dārzeņiem un samaisa.
- Katla saturam pievieno konservētos tomātus, tomātu pastu, buljonu, cukuru, Vusteras mērci, sojas mērci un atkal visu samaisa. Liek sautēties uz vidēji zemas uguns vismaz pusstundu. Pa laika samaisa un, ja nepieciešams, pielej papildus buljonu vai ūdeni. Beigās nogaršo un, ja vēlas, pievieno sāli (un cukuru).
- Uzvāra pastu al dente saskaņā ar instrukcijām uz paciņas.
- Mērci pasniedz kopā ar pastu, pārkaisa ar rīvētu cieto sieru.
Lizete says
Paldies par recepti!
Jau sen prasījās šo ēdienu pagatavot citā gaismā.
Sanāca loti gardi…
Linda Tellgrena says
Lizete, ļoti priecājos!
Elina says
Sanāca lieliski, paldies, par recepti!!
Leida Ozoliņa says
Beidzot atradu savu boloņas merces recepti! Sanāca ļoti labi! Paldies!:)
Liva says
Izcili – silti iesaku