Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

‘Pasta bolognese’ ar dārzeņiem

6 februāra, 2017 5 komentāru

“Pasta bolognese” ir tipisks itāļu ēdiens – pasta ar tomātu un maltās gaļas mērci. Šī recepte nepretendē uz autentiskumu – pierakstīju to tādu, kādu gatavoju mūsmājās. Pastu izvēlos pēc garastāvokļa un tā, kas atrodams virtuves plauktos, līdzīgi ar garšvielām. Viena lieta, ko vienmēr cenšos darīt – gaļas mērcei pievienot pēc iespējas vairāk dārzeņus. Atslēga, lai mērce izdotos – labas kvalitātes liellopa maltā gaļa. Šī ir viena no manām receptēm, kuru parasti pagatavoju lielākā daudzumā un pusi no moērces lieku saldētavā. 

Izejvielas (6-8 porcijām): 

  • 600-800 grami pastas
  • rīvēts cietais siers pārbēršanai

Mērcei:

  • eļļa cepšanai
  • 1 liels vai 2 mazāki sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
  • 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
  • 4 selerijas kāti, sagriezti gabaliņos
  • 2 burkāni, nomizoti un sarīvēti uz rupjās rīves
  • garšvielas pēc izvēles – es liku pa tējkarotei no saldās paprikas pulvera, karija pulvera, kumīna (romiešu ķimenēm), fenheļa sēklām un kaltētas raudenes
  • 800 grami liellopa maltās gaļas
  • sāls pēc garšas
  • 3 x 400 ml bundžas konservētu tomātu
  • 3 ēdamkarotes tomātu pastas (koncentrāta)
  • 1 glāze buljona
  • 1-2 ēdamkarotes salduma (es liku brūno cukuru, bet var izmantot medu vai kādu sīrupu)
  • Pēc izvēles – 1 tējk. Vusteras mērces (Worcestershire sauce)
  • 1 ēdamkarote sojas mērces

Gatavošana:

  1. Uzkarsētā eļļā lielā katlā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķiploku, cep vēl minūti, pa laikam apmaisot. Pievieno seleriju un burkānus, kā arī garšvielas. Visu samaisa un uz vidēji zemas uguns sautē 10 minūtes, pa laika apmaisot. Ja nepieciešams, pielej nedaudz eļļas.
  2. Kamēr sautējas dārzeņi, uz pannas uzkarsētā eļļā apcep malto gaļu. Lielākus gabalus ar cepamo lāpstiņu saspaida, lai izveidojas viendabīga masa. Pievieno sāli pēc garšas. Kad gaļa kļuvusi skaisti brūna, to pievieno dārzeņiem un samaisa.
  3. Katla saturam pievieno konservētos tomātus, tomātu pastu, buljonu, cukuru, Vusteras mērci, sojas mērci un atkal visu samaisa. Liek sautēties uz vidēji zemas uguns vismaz pusstundu. Pa laika samaisa un, ja nepieciešams, pielej papildus buljonu vai ūdeni. Beigās nogaršo un, ja vēlas, pievieno sāli (un cukuru).
  4. Uzvāra pastu al dente saskaņā ar instrukcijām uz paciņas.
  5. Mērci pasniedz kopā ar pastu, pārkaisa ar rīvētu cieto sieru.

Filed Under: Receptes Tagged With: Burkāni, Cietais siers, Itālijas virtuve, Konservēti tomāti, Malta gaļa, Malta liellopa gaļa, Pasta bolognese, Selerija, Tomāti, Tomātu pasta

« Igauņu rasols jeb ‘rosolje’
Pīles karijs ar sēnēm »

Comments

  1. Lizete says

    10 februāra, 2017 at 19:37

    Paldies par recepti!
    Jau sen prasījās šo ēdienu pagatavot citā gaismā.
    Sanāca loti gardi…

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      14 februāra, 2017 at 15:06

      Lizete, ļoti priecājos!

      Atbildēt
  2. Elina says

    27 februāra, 2017 at 14:27

    Sanāca lieliski, paldies, par recepti!!

    Atbildēt
  3. Leida Ozoliņa says

    24 marta, 2017 at 22:29

    Beidzot atradu savu boloņas merces recepti! Sanāca ļoti labi! Paldies!:)

    Atbildēt
  4. Liva says

    15 decembra, 2019 at 15:23

    Izcili – silti iesaku

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...