Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Ogu maizītes ar marcipāna pildījumu

29 augusta, 2017 2 komentāru

Ar rauga mīklu man ir interesantas attiecības – tā ne vienmēr izdodas perfekta, tādēļ ir skepsi skatos uz smalkmaizīšu receptēm, kuru pamatā ir šī mīkla. Tomēr šīs ogu maizītes sizdevās perfektas: aromātiskas, ar labu saldā un skābā līdzsvaru un pati maize bija no ārpuses kraukšķīga un iekšpusē mīksta un patīkama.

Jāņogu vietā var droši izmantot gan citas ogas, gan augļus, arī saldētus – tagad brūkleņu sezonā droši var izmantot tās. Kardamonu var aizstāt ar kādu citu garšvielu (piemēram kanēli). Ja nav svaigu ogu, var izmantot skābāku ievārījumu. To var pārbērt ar mandeļu skaidiņām vai kādām sēkliņām. Variantu ir bezgalīgi daudz.

Izejvielas:

  • 250 ml remdens piens
  • 500 grami miltu (es pievienoju 2/3 no daudzuma pilngraudu plēkšņu kviešu miltus)
  • 42 grami svaigais raugs vai 1 ēdamkarote ar kaudzi sausais raugs
  • 50 grami cukura
  • 75 grami sviesta istabas temperatūrā
  • 1 ola
  • šķipsniņa sāls

Pildījumam:

  • 500 grami jāņogu (notīrītu no kātiņiem), var būt saldētas
  • 200 grami labas kvalitātes marcipāna (es izmantoju Lībekas marcipānu)
  • puse tējkarotes malta kardomona (es pagatavoju svaigu no kafijas dzirnaviņās samaltām kardamona sēklām, malu kopā ar karoti cukura)
  • 1 ola
  • 150 grami pūdercukura
  • milti mīklas rullēšanai

Gatavošana:

  1. Svaigo raugu iedrupina pienā (sauso vienkārši pieber pienam). Izmaisa ar karoti, līdz izšķīdis.
  2. Lielā bļodā ieber miltus un vidū izveido bedrīti. Tajā ielej piena un rauga maisījumu. Paņem nedaudz miltu no malām un šķidrumu un sajauc mazu iejavu bļodas vidū. Pārklāj un atstāj uz 15 minūtēm (šajā laikā raugs “atdzīvosies”).
  3. Mīklai pievieno cukuru, olu, sāli un sviestu un samīca viendabīgā mīklā. Ja mīca virtuves kombainā, izmanto mīklas mīcāmo uzgali. Var, protams, mīcīt ar rokām. Pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi vai mitru virtuves dvieli un noliek siltā vietā uzrūgt aptuvini 30 minūtes (var nelikt arī siltā vietā, bet tad rūgšana notiks lēnāk). Pēc tam mīklu vēlreiz kārtīgi izmīca.
  4. Izmantojot mīklas rulli vai tukšu pudeli uz miltiem izkaisītas virsmas no mīklas izrullē 60 cm x 45 cm lielu taisnstūri. Rullēšanu var veikt uz cepamā papīra, tad milti nav nepieciešami.
  5. Gatavo pildījumu – marcipānu, kardamonu un olu liek bļodā un ar mikseri jauc, līdz izveidojas viendabīga vidēji bieza masa.
  6. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Cepamās pannas izklāj ar cepamo papīru.
  7. Marcipāna pildījumu ar nazi uzklāj mīklai pēc iespējas vienādi biezā slānī. Pa virsu ber ogas, atstājot brīvas 1 cm platas maliņas.
  8. Mīklu sāk rullēt rullī no garākās malas uz priekšu, līdzi izveidojas rulete. To ar tīru nazi (var apbērt ar miltiem pirms katra griezuma) griež vienādās 12-15 maizītēs. Sagrieztās maizītes liek uz sagatavotajām cepampannām vienādos attālumos vienu no otras (maizīšu izmērs palielināsies vidēji 2 reizes).
  9. Cep 15 minūtes – ja nepieciešams, vairākos piegājienos (man sanāca divas pannas). Izņem no krāsns un atdzesē.
  10. Kamēr maizītes dziest, gatavo glazūru – pūdercukuru sajauc ar 2 ēdamkarotēm ūdens, līdz izvedojas vidēji biezas konsistences glazūra. Pārklāj maizītes un ļauj apžūt.

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Jāņogas, Kardamons, Marcipāns, Ogas, Pūdercukurs, Rauga mīkla, Sausais raugs, Svaigais raugs

« Jaunās kulinārās adreses – VASARA 2017
Alus un ēdiens: garšu un noskaņu harmonija »

Comments

  1. Gita says

    30 augusta, 2017 at 11:50

    Labdien, Linda!
    Paldies par skaistajām un gardajām receptēm, sanāk bieži ieskatīties Jūsu blogā.
    Vēlējos pajautāt – vai šajā receptē kardamons obligāti ir jāizmanto vai to var aizstāt arī ar kādu citu garšvielu?

    Paldies!

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      4 septembra, 2017 at 11:45

      Droši var nepievienot! Var likt, piemēram, kanēli un muskatriekstu. Pēc savas gaumes un ieskatiem :)

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...