Ābolkūku recepšu droši vien kopā ir tikpat, cik cepēju – katram sava, iecienītākā. Es ar lielu azartu katru rudeni izmēģinu arvien jaunas. Šoreiz kūkas pildījumā liku vārītu kondensēto pienu, bet tā vietā var izmantot gan vārīto krēmu, gan karameļu mērci. Cepšanas laika vidū var pārbērt ar drumstalām. Kūka izdodas sulīga, nav drupena.
Izejvielas:
- 3 lauku olas
- 150 g cukurs (izmantoju brūno nerafinēto)
- 3 lieli saldskābi āboli (vai 4 mazāki)
- 50 g eļļas
- 300 g skābā krējuma (šoreiz izmantoju grieķu jogurtu)
- 300g milti
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- puse tējkarotes sāls
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- pēc izvēles – 6-8 ēdamkarotes vārīta iebiezinātā piena (es izmantoju ŠO PIENU)
- malts kanēlis un pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Ābolus nomizo un sagriež gabaliņos.
- Olas puto kopā ar cukuru, līdz izveidojas gaiša gaisīga masa. Turpina putot un pakāpeniski pievieno eļļu un krējumu (vai jogurtu).
- Bļodā kopā sajauc miltus, cepamo pulveri, sāli un vaniļas cukuru. Pievieno šķidrajai masai un maisa, līdz izveidojusies viendabīga mīkla.
- Cepamo pannu (23 cm diametrā) izklāj ar cepamo papīru vai ietauko. Pannā lej pusi no mīklas, izlīdzina, pa virsu vienmērīgā kārtā liek pusi no āboliem. Pa virsu – atlikušo mīklu un tad – ābolu kārtu. Pirms pēdējās ābolu kārtes es šoreiz liku vārīta iebiezinātā piena piciņas.
- Kūkas virspusi pirms likšanas krāsnī pārkaisa ar kanēli.
- Cep 45 minūtes, līdz kociņš no kūkas iznāk ārā sauss.
- 10 minūtes atdzesē, izņem no formas un pārkaisa ar pūdercukuru.
Atbildēt