Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Glazētā ābolkūka

30 oktobra, 2017 5 komentāru

Man patīk kūkas ar gatavās kārtainās mīklas pamatni – tas ir ātri, ērti un ļoti garšīgi! Šoreiz recepte nāk no viena no maniem mīļākajiem kulinārajiem blogiem “Smitten Kitchen” un to izmantoju, uzņemot neparedzētus ciemiņus.

Kamēr mizo ābolus, atlaidinās no saldētavas izņemtā mīkla un tad tikai pusstunda pacietības, līdz kūka gatava! Tai savu īpašo garšu un izcilo tekstūru piešķir pašu gatavota karamele, ar kuru visa kūka tiek noglazēta. Ar šo gardumu pietiks 6-8 cilvēkiem.

Detalizētu kūkas gatavošanas procesu ar fotogrāfijām vari apskatīties ŠEIT. Es ābolus griezu nevis ar mandolīnu, bet gan ar roku, šķēlītes līdz ar to sanāca biezākas un ne tik skaistas, bet tas ne cepšanas laiku, ne ko citu neietekmēja. Arī skaisti kārtot perfektās rindiņās ābolus nesanāca, bet nekas – garšoja tāpat lieliski!

Izejvielas:

Kūkai:

  • 3 gatavās kārtainās mīklas plāksnes, atlaidinātas vismaz pusstundu istabas temperatūrā (izmantoju “Selection by Rimi” kārtaino sviesta mīklu)
  • 3 āboli, nomizoti un sagriezti plānās šķēlītēs
  • 2 ēdamkarotes cukura (es izmantoju brūno nerafinēto)
  • ja vēlies – 1 tējkarote malta kanēļa
  • ja vēlies – 2 ēdamkarotes auksta, mazos kubiņos sagriezta sviesta

Karamelei:

  • 55 grami baltā cukura
  • 30 grami sviesta, gabalos
  • 1/4 tējkarote plēkšņaina jūras sāls (vai uz pusi mazāk parastā smalkā galda sāls)
  • 2 ēdamkarotes saldā krējuma

Gatavošana:

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 205 grādiem. Ar cepamo papīru izklāj 30×40 cm lielu cepamo pannu (var izmantot lielāku “standarta” pannu, bet tad mīklu rullē mazākā izmērā, nevis līdz pannas malām). Divas mīklas plāksnes saliek ar sānu maliņām un izrullē dažus cm garākas un platākas, tad pieliek trešo plāksni un “pierullē” klāt arī to. Kopā vajadzētu sanākt tieši pannas izmēra (30×40 cm) lielai kūkas mīklas pamatnei.
  2. Atstājot pāris centimetrus līdz pannas maliņām, uz mīklas pamatnes vienu otrai blakus sāk kārtot ābolu šķēlītes – virzienā no malām uz centru. Kad visa pamatne noklāta ar āboliem, kūku pārkaisa ar cukuru (arī kanēli pēc izvēles). Un ja vēlas – arī ar sviesta piciņām (es sviestu liku, bet nākamreiz nelikšu, tas gan pēc personiskajiem ieskatiem, man pietika ar sviesta garšu no mīklas).
  3. Kūku liek krāsnī uz 20-30 minūtēm – āboliem jābūt mīkstiem un mīklas maliņām gaiši zeltainām. Desmit minūtes pēc tam, kad kūka ielikta krāsnī, sāk gatavot karameli: uz pannas uzber balto cukuru, turot aiz pannas roktura, “izkrata” pēc iespējas vienmērīgā kārtiņā. Uz vidēji augstas temperatūras cukuru karsē, līdz tas sāk kust un pārvēršas šķidrumā (šajā laikā cukuru svarīgi ir nemaisīt). Sagaida, līdz viss cukurs izkusis. Ja kāds pannas stūris nekūst vienmērīgi ātri, to uzliek vairāk uz uguns. Kad viss pārvērties skaisti zeltainā karamelē, pannu noņem no uguns, pievieno sviesta gabalus un sāli, cītīgi maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad pievieno arī saldo krējumu, liek atpakaļ uz vidējas uguns, un maisot karsē 1-2 minūtes, līdz izveidojas vijīgs karameles sīrups. Karameli pirms pārsmērēšanas kūka vai viegli uzsildīt, ja tā atdzisusi un kļuvusi cietāka.
  4. Kūku izņem no krāsns un ar otiņu tai pārsmērē karameļu sīrupu, mēģinot neizjaukt skaisto ābolu rakstu. Pārsmērē gan ābolus, gan mīklas maliņas. Kūku liek atpakaļ krāsnī uz 5-10 minūtēm. Izņem no krāsns, padzesē un bauda ar karoti plombīra vai vaniļas saldējuma.

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Āboli, Ābolkūka, Jūras sāls, Karamele, Kārtainā mīkla, Malts kanēlis, Sviests

« Liellopa​ ​ribiņas​ ​ar​ ​gaļas​ ​bumbiņām​ ​jeb​ ​“T’FINA​ ​PKAILA”
Kur talants satiek pieredzi: Jauno pavāru konkurss ‘S.Pellegrino’ Young Chef 2018 Stokholmā »

Comments

  1. Laura says

    31 oktobra, 2017 at 15:29

    Paldies par recepti. Izklausās tik garšīga, ka noteikti būs jāzimēģina! Tikai – baidīt ar saldējumu gan nevajag (kļūda pēdējā teikumā) :)

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      31 oktobra, 2017 at 16:40

      Ak, manas pārrakstīšanās 🙈 Paldies par acīgumu! Lai kūka garda!

      Atbildēt
  2. Linda says

    3 novembra, 2017 at 23:02

    Man karamele nesanāk, paliek cieta un neveido vijīgu sīrupu. Kur varētu būt problēma?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      6 novembra, 2017 at 14:08

      Žēl, ka nesanāca karamele… Tam par iemeslu var būt vairākas lietas, visdrīzāk – nepietiekami vai nevienmērīgi uzkarsēts cukurs. Šis ir ļoti labs raksts ar foto par karameles gatavošanas niansēm – https://www.davidlebovitz.com/how-to-make-the/

      Atbildēt
  3. Ģirts says

    2 novembra, 2019 at 08:10

    Paldies par recepti,, vakar izmēģināju un bija ļoti garšīga! Pieturējos receptei. Karamelē bija grūti iemaisīt sviestu un krējumu, jo pieliekot produktus, cukurs sāk sastingt. Turpināju sildīt un sanāca iemaisīt.

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...