Krusta maizītes tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā angliski runājošās valstīs, bet mūsdienās tās konditorejās pieejamas jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Folklorā minēts, ka maizītēm ir dziedinošs spēks – tās palīdzot slimajiem atgūties un pasargājot kuģus jūras braucienu laikā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam.
Maizīšu pamatā ir rauga mīkla, kura papildināta ar aromātiskām garšvielām un žāvētiem augļiem, visbiežāk – rozīnēm.
Izejvielas (16 maizītēm):
• 450 grami Dobeles dzirnavnieka kviešu miltu “Ekstra”
• 7 grami sausā rauga
• 50 grami cukura
• pustējkarotes malta kardamona (vislabāk – svaigi malta)
• 2 tējkarotes malta kanēļa
• puse tējkarote sāls
• 50 grami sviesta
• 250 ml piena
• 1 L vai XL izmēra ola
• 140 grami rozīņu
• 80 grami sukāžu pēc izvēles
• rīvēta miziņa no 2 apelsīniem
Izejvielas krustam:
• 75 grami miltu
• 5 ēdamkarotes ūdens
• 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai
Izejvielas glazūrai:
• 3 ēdamkarotes aprikožu ievārījuma
Gatavošana:
• Vidēja izmēra bļodā sajauc miltus, sauso raugu, cukuru, kardamonu, kanēli un sāli.
• Sviestu lēnām izkausē, pielej pienu, samaisa. Ja nepieciešams, atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pievieno olu un viegli sakuļ. Pievieno rozīnes, sukādes un apelsīnu miziņu. Visu iemaisa miltos, līdz izveidojusies mīkla bez miltu gabaliem.
• Mīklu mīca ar rokām uz miltiem nokaisītas virsmas vai ar mīklas mīcīšanas uzgali virtuves kombainā, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga (5-10 minūtes).
• Mīklu liek ietaukotā bļodā un pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā raudzēties uz 1 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
• Mīklu izveļ no bļodas un ar rokām izveido 16 bumbiņas, ko liek uz 2 cepamajām pannām, kas izklātas ar cepamo papīru. Raudzē otro reizi – aptuveni 30 minūtes.
• Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
• Pagatavo krustiņu masu – miltus sajauc ar ūdeni un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Masu pilda kulinārijas tūtā, kam izgriež galā mazu caurumiņu.
• Katru bumbiņu pārsmērē ar sakultu olu un ar konditorejas tūtu virspusē veido krustiņus. Cep 15-20 minūtes vai līdz maizītes kļuvušas zeltaini brūnas.
• Aprikožu ievārījumu viegli uzsilda. Ar otiņu pārsmērē pāri vēl siltām maizītēm un ļauj atdzist.
Recepta tapusi sadarbībā ar a/s “Dobeles dzirnavnieks”.
Atbildēt