Šī ir ideāla piemērota zupa gatavošanai vasaras nogalē, kad valda dārza velšu pārbagātība un teju visi nepieciešamie receptes pamatprodukti atrodami Latvijas dārzos.
Par izejvielām – vari izmantot arī lielos kabačus, bet tos vispirms nepieciešams nomizot un izņemt sēklas. Krēmsiera vietā var izmantot saldo krējumu vai kādu citu bezlaktozes alternatīvu.
Zupas konsistenci var pielāgot savai gaumei – ja vēlies krēmzupu, visu sablenderē pilnīgi viendabīgā masā. Ja vēlies zupas struktūrā lielākus gabaliņus, neblenderē nemaz. Es izvēlējos vidus ceļu – ar rokas blenderi zupu samalu vidējā konsistencē, kaut ko pa vidu starp krēmzupu un zupu ar standarta izmēra gabaliņiem.
Šo zupu var arī saldēt ziemas krājumiem. Tādā gadījumā tai nepievieno krēmsieru. Iegūto masu var pēc tam izmantot dažādu mērču, zupu un citu ēdienu pagatavošanai.
Izejvielas (6-8 porcijām):
- 1.5 kg tomātu masas kubiņos (pie gatavošanas apraksta meklē instrukcijas tomātu blanšēšanai)
- eļļa cepšanai
- 450 grami sīpolu (3 lieli sīpoli), nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 3 lielas ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- garšvielas un svaigi garšaugi pēc izvēles – es liku pa karotei saldās paprikas pulveri, kurkumu, kaltētu salviju, kā arī svaigu timiānu, rozmarīnu un izopu; derēs arī Provansas garšvielu maisījums, raudene (oregano), kūpināta paprika, kumīns u.c.
- 200 + 200 ml buljons (pievieno divos piegājienos); ja nav pieejams, var aizstāt ar ūdeni
- 1 kg kabaču/cukini šķēlīšu (mazos cukīni sagriež plānās šķēlītēs, lielos kabačus nomizo, izņem sēklas un tad griež šķēlītēs)
- 200 grami krēmsiera
- sāls pēc garšas
- ja vēlies – 2 ēdamkarotes sojas mērces
- ja vēlies – 1 ēdamkarote Vusteras (Worcestershire) mērces
- 2 karotes cukura
- pasniegšanai – siltas siera maizītes un svaigs baziliks
Gatavošana:
- Sagatavo tomātu masu – gataviem tomātiem augšpusē iegriež krustiņu. Sagatavo bļodu ar aukstu ūdeni. Lielā katlā uzvāra ūdeni, verdošā ūdenī liek tomātus. Ņem ārā pēc 15-20 sekunžu vārīšanas un ar caurumotu caroti pārliek aukstajā ūdenī. Pagaida minūti. Novelk mizu, izņem kāta daļu un tomātu sagriež gabaliņos.
- Uzkarsētā eļļā lielā katlā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķiploku un šķipsnu sāls, turpina cept. Pieliek papildus eļļu, ja nepieciešams. Pievieno garšvielas, samaisa, turpina cept vēl minūti. Pielej tomātu masu un 200 ml buljona, visu kārtīgi samaisa. Uzvāra, samazina uguni un turpina vārīt aptuveni 5-10 minūtes, pa laikam apmaisot. Pievieno cukini šķēlītes, atkal uzvāra. Pievieno cukuru, kā arī sojas mērci, Vusteras mērci (ja izmanto). Pagaršo un pieber sāli, ja un cik nepieciešams. Samaisa un, ja nepieciešams, pielej atlikušos 200 ml buljona. Visu turpina vārīt, līdz cukini šķēlītes ir kļuvušas mīklas (caurspīdīgas), aptuveni 10 minūtes. Iemaisa krēmsieru un pagaida, līdz tas izkūst. Noņem no uguns.
- Zupu, ja vēlas, blenderē līdz vēlamajam konsistencei. Pasniedz ar svaigu baziliku un siera grauzdiņiem.
Atbildēt