Alu kulinārijā var izmantot daudz un dažādos veidos – sadarbībā ar alus darītavu “Piebalgas alu” es izmēģināšu dažus no tiem, lai radītu interesantas garšu kombinācijas, kas sildīs un pamielos drēganajās rudens dienās.
Alus un siera maizīšu pamatā ir ieraugs, kura gatavošanā tiek izmantots gaišais alus ar izteiktu iesala garšu un apiņu rūgtumu, tādējādi radot aromātisku un nedaudz neparastu maizes pamatu.
Šajā receptē iesaku izmantot rudzu miltus, jo tie fantastiski sader ar sieru un pārejām sastāvdaļām. Maizītes būs gardas gan siltas, gan arī atdzisušas, ja dosies rudenīgā piknikā pie dabas. Receptē tiek izmantots divu veidu siers – nedaudz nogatavināta cietais Parmas tipa siers, bet otru vari izvēlēties pēc savas gaumes un patikšanas. Labu apetīti!
Izejvielas (12 maizītēm):
- 240 grami “Piebalgas” alus, istabas temperatūrā
- 1 ēdamkarote cukura
- 7 grami sausā rauga
- 110 grami sviesta, izkausēta un atdzesēta
- 375 grami miltu (es liku 250 gramus rudzu bīdelēto miltu un 125 gramus kviešu miltus) plus nedaudz darba virsmas pārbēršanai
- 30 grami cietā siera, sarīvēts uz smalkās rīves
- 1 tējkarote sāls
- 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un smalki sakapātas
- Maza buntīte pētersīļu, sakapāta
- 175 grami siera, sarīvēts uz rupjās rīves (es ņēmu Maasdam, derēs arī Gouda u.c. līdzīgi sieri)
Gatavošana:
- Alu mazā katliņā uzsilda līdz 40-43 grādiem (vidēji siltu, nevis karstu). Pieber cukuru un raugu, samaisa un noliek malā uz 10 minūtēm. Iemaisa daļu no izkausētā sviesta – 85 gramus – un atlikušo (180 gramus) alu.
- Lielākā miksera vai virtuves kombaina bļodā ieber 250 gramus miltu, cieto sieru un sāli, pievieno pusi no ķiploka un pusi no pētersīļiem, visu kārtīgi samaisa (es izmantoju mīcīšanas uzgali; ja nav kombaina, maisa ar koka karoti). Pielej rauga un alus maisījumu un turpina maisīt aptuveni minūti. Tad pakāpeniski pievieno atlikušos miltus (125 gramus) un turpina maisīt (vai mīca mīklu ar rokām) aptuveni 3 (ar kombainu) līdz 5 (ar rokām) minūtes, līdz mīkla “atlec” no bļodas malām. Mīklu saveļ bumbā un liek ietaukotā bļodā, kurai pāri liek pārtikas plēvi vai virtuves dvielīti. Noliek siltā vietā raudzēties uz 45-60 minūtēm (es lieku cepeškrāsnī, kas uzkarsētā līdz 30 grādiem).
- Mafinu pannu ietauko vai izklāj ar papīrīšiem.
- Mīklu pēc pirmās raudzēšanas viegli izmīca un sadala divās daļās. Uz viegli miltiem izkaisītas darba virsmas, ar mīklas rulli izrullē 30 cm x 30 cm kvadrātu. Pārkaisa ar pusi no rīvētā siera, viegli to iespiežot mīklā. Ar asu nazi mīklu sagriež 6 vienādās strēmelēs. Strēmeles saliek kaudzītē vienu uz otras (ar siera pusi uz augšu) un ar nazi sagriež 6 vienādos gabalos. Katru gabalus “ieloka” starteniski iekšā mafina formiņā un mīklas kārtas nedaudz atdala vienu no otras ar pirkstiem, izveidojot tādus kā vēdeklīšus. Nevajag uztraukties, ja strēmeles nav perfekti vienādas, vai mafinu formiņās ieliktā mīkla “nesēž” ideāli, cepoties viss skaisti izlīdzināsies. Procesu atkārto ar atlikušo mīklu un sieru, tādējādi piepildot visas 12 formiņas. Pannu viegli pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek siltumā uz otro rūgšanu 45 minūtes.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem un maizītes cep zeltainas (20-25 minūtes).
Mazā katliņā izkausē atlikušo sviestu 25 gramus sviesta, pievieno atlikušo ķiploku un pētersīļus, maisot karsē aptuveni 2 minūtes uz zemas uguns. Pārsmērē vēl karstas maizītes ar sviesta glazūru. Izņem no formiņām, kamēr siltas un pasniedz.
Recepte tapusi sadarbībā ar SIA “Piebalgas alus”
Atbildēt