Skābie un atsvaidzinošie rabarberi ir ļoti harmoniska kombinācija ar maigajām mandelēm. Šī kūka man arī ļoti īpaša, jo gatavota no pašas dārza pirmajiem rabarberiem :)
Un mandeles kūkā šoreiz trīs dažādās formās – mandeļu miltos, mandeļu ekstraktā un arī skaidiņās. Bet rabarberi, protams, ir un paliek šīs kūkas zvaigzne! Kūka pēc savas tekstūras ir vairāk uz mitro pusi – bet labākajā šī vārda nozīmē! Foršākā liecība kūkas garšīgumam bija tas, ka vēl siltu to kopā ar brīvdienu visiem notiesājām vienā piegājienā ar plombīra saldējumu un pāri palika viens mazs gabaliņš. Un garšoja arī bērniem, kas dažreiz uz rabarberiem skatās ar aizdomām.
Recepte pielāgota no “Floating Kitchen“.
Izejvielas:
- 150-200 grami cukura (atkarībā, cik saldu vēlies)
- 115 grami sviesta istabas temperatūrā
- 2 L vai XL izmēra olas
- 240 ml bezpiedevu vai grieķu jogurta
- ja vēlies – rīvēta miziņa no 1 apelsīna
- 1/4 tējkarotes mandeļu ekstrakta (vai saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma)
- 180 grami miltu (es liku 120 gramus kviešu miltu un 60 gramus bīdelēto rudzu miltu)
- 45 grami mandeļu miltu
- 1.5 tējkarote cepamā pulvera
- 0.5 tējkarote cepamās sodas
- šķipsna sāls
- 300 grami (aptuveni 2 vidēja izmēra kāti) rabarberu
- sauja mandeļu skaidiņu, viegli apceptas uz sausas plīts
- pasniegšanai – pūdercukurs un saldējums (pēc izvēles)
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Ar cepamo papīru izklāj apaļo kūkas formu ar noņemamu apakšu 23 cm diametrā.
- Ar mikseri saputo sviestu ar cukuru, līdz veidojas gaišāka gaisīgāka masa. Pa vienai ieputo olas un turpina putot vēl pāris minūtes. Pievieno jogurtu, apelsīna miziņu (ja izmanto) un mandeļu ekstraktu, samaisa.
- Vidēja izmēra bļodā kopā samaisa miltus ar mandeļu miltiem, cepamo pulveri, sodu un sāli. Miltu maisījumu pievieno uzputotajam sviestam pa trešdaļai, pa vidam iemaisot visus miltus, lai veidojas viendabīga masa. Kad pievienoti visi milti, noliek malā.
- Rabarberus nomazgā un sagriež 2-3 garos gabalos (es nemizoju).
- Pusi no mīklas lej sagatavotajā pannā, izlīdzina līdz malām. Pa virsu kārto pusi no rabarberu gabaliņiem (3 cm no ārmalas rabarberus neliek), viegli iespiežot mīklā. Rabarberiem pāri lej atlikušo mīklu, izlīdzina, pa virsu kārto atlikušos rabarberus. Pāri pārber apceptās mandeļu skaidiņas.
- Kūku liek uzkarsētajā cepeškrāsnī un cep 45-50 minūtes vai līdz kociņš iznāk no mīklas ārā sauss.
- Kūku 10 minūtes atdzesē, ar nazi “izbrauc” starp kūku un kūkas formu, noņem formas malas. Pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz siltu ar karoti saldējuma vai bauda jau atdzisušu.
Baiba says
Lieliska recepte! Kūka izdevās perfekta- ne par sausu, ne par mitru, un perfekts salduma/skābuma balanss. Taisījām kopā ar bērniem, tādēļ ļoti novērtēju receptes vienkāršību! Paldies, drīz noteikti atkārtosim!