Nupat ir parādījušās pirmās Latvijas zemenes un kur nu vēl klasiskāku kombināciju kā zemenes un rabarbers! Šo kūku vislabāk laikam raksturo mana vīra vārdi: “Šī ir labākā rabarberu kūka EVER!” Viņam ir nācies degustēt neskaitāmas kūkas, jo rabarberu sezonā tās cepu katrās brīdienās :) Kūka patiešām ir izcila – vieglas konsistences, bez “nogrimušiem” rabarberiem, viss līdzsvarā un patīkamā saskaņā.
Kādēļ itāļu? Jo recepti atradu un pielāgoju no lieliskā itāļu bloga “Tavolartegusto“.
Izejvielas:
- 50 grami sviesta
- 2 olas
- 120-160 grami cukura (atkarībā no tā, cik saldu kūku vēlies)
- 200 grami miltu (vislabāk “00” tipa)
- 16 grami vai 2 tējkarotes cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- ja vēlies – 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta vai 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
- 200 ml saldais krējums, OBLIGĀTI istabas temperatūrā, nevis auksts (var nedaudz uzsildīt, ja nepieciešams)
- 300 grami rabarbera jeb 1 liels kāts, sagriezts 3 cm biezos gabalos (es nemizoju)
- 250 grami zemenes, bez kauslapiņām un sagrieztas gabalos
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Sviestu izkausē un atdzesē.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Olas saputo ar cukuru, līdz izveidojas gaiša un ļoti gaisīga masa (puto vismaz 3 minūtes ātrākajā režīmā). Ieputo atdzesēto sviestu.
- Miltus samaisa ar cepamo pulveri un sāli.
- Olu un cukura masai, nepārtraukti putojot vidējā ātrumā, pakāpeniski uz pārmaiņām pievieno vienu karoti miltu, tad karoti saldā krējuma. Turpina, līdz visi milti un krējums pievienoti. Iegūtā mīkla būs pašķidra, tādēļ kūkas formas pamatam labi jāpieguļ pie pamata.
- Kūku formas ar 23 cm diametru pamatni izklāj ar cepamo papīru. Formā lej mīklu. Mīklā iespiež rabarberu gabalus pamīšus ar zemeņu gabaliem (3 cm no malām atstāj brīvus).
- Kūku cep 45 minutes vai līdz kociņš no kūkas iznāk ārā sauss. Izņem no krāsns, atdzesē 10 minūtes. Ar nazi “izbrauc” starp kūkas un formas malām. Pārkaisa ar pūdercukuru. Var pasniedz siltu ar saldējumu vai atdzisušu baudīt tāpat.
Atbildēt