Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Mammas speķpīrāgi

20 jūnija, 2019 1 Comment

Kurš pasaulē cep visgardākos pīrādziņus? Protams, mūsu mammas. Šī recepte mīklai un
pildījumam ir nākusi no manas mammas krājumiem. Tradicionālā rauga mīkla un kūpināts
cūkas cauraudzītis pildījumā – nevieni svētki mūsmājās neiztiek bez šiem pīrāgiem! Knifiņš –
pīrāgu pildījumam pievieno olas dzeltenumu, lai pildījums izdotos izcili sulīgs.

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

  • 50 grami svaigais raugs
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 600 ml piena
  • 130 grami istabas temperatūras sviesta
  • Šķipsna sāls
  • 700 grami “Dobeles dzirnavnieka” “Ekstra” miltu
  • Milti virsmas nokaisīšanai
  • Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma mīklā)
  • 2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai
  • Ja vēlas – ķimenes pārkaisīšanai

Pildījumam:

  • eļļa cepšanai
  • 250 grami kūpināta cauraudža, sagriezts mazos gabaliņos
  • 1 vidējs sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos
  • 1 olas dzeltenums
  • šķipsniņa sāls (var nepievienot, ja gaļa ir sāļa)

Gatavošana:

  1. Uzsilda (nekarsē!) 50 ml pienu, noņem no uguns un tajā iemaisa raugu un 1 ēdamkaroti cukura.
    Noliek malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs
    "atdzīvojies" un sācis darboties).
  2. Atlikušajā pienā iemaisa iemaisa gabaliņos sagrieztu sviestu, pievieno atlikušo karoti cukura un
    šķipsnu sāls. Iemaisa aktivizēto raugu. Pakāpeniski iesijā miltus, samaisa. Sāk mīcīšanu bļodā.
    Turpina, līdz mīkla sāk "atlekt" no bļodas malām. Tad to liek raudzēties siltā (virs 22 grādiem)
    vietā.
  3. Raudzē 30 minūtes, tad vienreiz pacēlušas mīklu iespiež atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal
    pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, to izņem no bļodas un liek uz virsmas, kas izkaisīta
    ar miltiem.
  4. Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļūst
    caurspīdīgs, pievieno gaļu, cep vēl 1.5 minūti uz vidējas uguns. Noņem no plīts, atdzesē un
    iemaisa olas dzeltenumu.
  5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
  6. Ar mīklas rulli izrullē 10 cm x 10 cm mazu laukumiņu – vidū liek karoti pildījuma, aizloka ciet
    malas, izspiež ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Ar pirkstu galiem saspiež kopā malas.
  7. Liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (jo
    cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Šādi izrullē visu mīklu. Pārsmērē ar sakultu olu. Ja vēlas –
    pārkaisa ar ķimenēm. Cep 20-23 minūtes, līdz pīrādziņu augša ir kļuvusi zeltaini brūna.


Recepte tapusi sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieku”.

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Dobeles dzirnavnieks, Jāņu dienas ēdieni, Pīrāgi, Svētku galdam

« Itāļu rabarberu un zemeņu kūka
Ērkšķogu un kumelīšu ievārījums »

Comments

  1. Ginka says

    23 jūnija, 2019 at 12:57

    Es iejaucu dubultu porciju, laikam līdz rītam cepšu, bet ļoti garšīgi! Ar gaļu jau sacepu, tagad ar biezpiena pildījumu 😊

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...