‘Coleslaw’ jeb kāpostu salāti mūsmājās nu jau vairākus gadus iecienītākie salāti, ko pasniedzu pie grilētas gaļas. Aizdaram klasiskajā receptē izmantoju krēmīgu mērci, bet šovasar esperimentēju un gatavoju šos salātus ar svaigākām garšām.
Kāpostu salātu mērcei par pamatu ņēmu “Kikkoman” ‘PONZU’ mērci. Ar ko tā atšķiras no parastās sojas mērces? ‘Ponzu’ ir viegla mērce, kas gatavota no “Kikkoman” dabiski raudzētas sojas mērces, citronu sulas un etiķa. Ponzu apvieno maigu etiķa un citronu skābumu ar kvalitatīvas sojas mērces sāļo garšu. Pievienojot to ēdieniem, uzreiz iegūstam patīkamu līdzsvaru starp sāļo un svaigi skābeno.
‘Ponzu’ vēsturiski ir tradicionāla mērce Japānas virtuvē, tomēr savu nosaukumu tā ir aizguvusi no holandiešu valodas, kurā vārds “pons” nozīmēja “sprādziens”, šajā gadījumā – garšu sprādziens.
Ierasti pievienoju šo mērci, marinējot gaļu pirms grilēšanas. Vispār es vairs nespēju iedomāties gaļas marinādes pagatavošanu bez sojas mērces – izvēlos vienu no visām un zinu, ka rezultāts mani nepievils. Pievienojot ‘ponzu’ mērci salātiem, mēs arī iegūstam citrusa garšas notis un patīkamo ‘umami’. Izmēģiniet!
- maza kāpostgalva
- 2 jaunie burkāni
- 1 sarkanā paprika
- maza koriandra buntīte, sakapāta
- sezama sēkliņas pārbēršanai
Mērcei:
- 2 ēdamkarotes ‘Ponzu’ mērces
- 2 tējkarotes medus vai cita šķidra saldinātāja
- 2 ēdamkarotes eļļas
- 2 tējkarotes sezama sēklu eļļas
Gatavošana:
Kāpostu smalki sagriež un samīca ar rokām, tas salātiem dos sulīgumu. Burkānus un papriku sagriež smalkos salmiņos. Visu liek lielā bļodā un samaisa ar koriandru.
Pagatavo salātu mērci, sajaucot kopā visas sastāvdaļas. Pārlej salātiem un samaisa. Pārkaisa ar sezama sēkliņām.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt