Ja tavā dārzā, tāpat kā manējā, ir īsts cukīni birums, iesaku gatavot cukīni un nektarīnu marmelādi. Pēc izmēra mazākos cukini nemizo. Taaču kabači ir lielāki un nobriedušāki par cukīni, tādēļ tos ieteicams nomizot un izņemt sēklotni – šī recepte ir piemērota arī lielāka izmēra kabaču “utilizācijai”, jo vārīšanas laikā tie paliek mīksti.
Nektarīnu vietā var izmantot arī persikus vai aprikozes, marmelāde būs vienlīdz garda. Noteikti jāpievieno citrona vai laima sula, bez tās marmelādei pietrūks vajadzīgā garšas līdzsvara.
Ar ko marmelāde atšķiras no parastā ievārījuma? Ar konsistenci – marmelāde ir biezāka, stingrāka un bieži vien es tai dodu priekšroku pār ierasto ievārījumu. To var gatavot no teju visām ogām un arī daudziem augļiem. Gardas marmelādes atslēga ir “Dansukker” marmelādes cukurs – tas no citiem cukuriem atšķiras ar īpaši augstu pektīna saturu. Kā arī ļauj pagatavot ziemas krājumus ar zemu cukura saturu: uz 1 kg augļu vai ogu tiek pievienoti tikai 330 grami cukura.
Marmelādes cukura sastāvā ir baltais smalkais cukurs un pektīns – dabisks recinātājs, kuru iegūst no citrusaugiem, un izmanto, lai piešķirtu ievārījumam biezu konsistenci. Produktam pievienots arī nedaudz kālija sorbāta – konservanta, kurš dabā sastopams pīlādžogās, kas nodrošina ievārījuma uzglabāšanu.
Izejvielas:
- 500 grami persiku
- 500 grami cukīni vai kabaču
- 1 paciņa jeb 330 grami “Dansukker” marmelādes cukura
- sula no viena citrona
Gatavošana:
- Ja izmanto kabačus, tos nomizo un izņem sēklotni. Mīkstumu sagriež mazos un plānos gabaliņos. Cukīni nemizo un sagriež visu mazos gabaliņos. Nektarīniem izņem kauliņus un arī sagriež gabaliņos. Liek katlā, ielej 50 ml ūdens un pakāpeniski uzvāra, pāris reizes apmaisot.
- Pievieno marmelādes cukuru un samaisa. Turpina vārīt uz vidējas uguns 5-10 minūtes vai līdz kabacis kļuvis mīksts. Vārīšanas laikā masu pa laikam apmaisa. Pāris minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno citrona sulu (ja izmanto nevaskotu bio citronu, iesaku pievienot arī uz smalkās rīves rīvētu citrona miziņu). Ja vēlas viendabīgu marmelādes konsistenci un tajā vēl palikuši jūtami gabaliņi, marmelādi sablenderē (pilnībā vai daļēji).
- Marmelādi pilda tīrās un izkarsētās burkās, cieši aizvāko. Uzglabā vēsā viet. Pēc burkas atvēršanas, to uzglabā ledusskapī.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Dansukker”
Atbildēt