Brīvdienās, kad aiz loga vairs nav pludmalei piemērots laiks, var stundu veltīt darbam virtuvē ar mazajiem palīgiem, kopīgi gatavojot našķus darba dienām. Veselīgos batoniņus var paņemt līdz gan bērni uz skolu, gan vecāki uz biroju.
Receptē izmantoju vācu ražotāja “Seeberger” produkciju – mandeles, žāvētas aprikozes un kokosriekstu skaidiņas. Jūs noteikti jau esat pamanījuši veikalu plauktos šīs dzīvespriecīgās krāsās noformētās paciņas – tās ir pazīstamas gan Eiropā, gan aiz tās robežām. “Seeberger” no citiem ražotājiem atšķiras ar to, ka izejvielas iepērk pa tiešo no ražotājiem 40 dažādās pasaules valstīs. Tā ir iespēja kontrolēt kvalitāti, lai tā atbilstu “premuim” klases produktu augstajiem standartiem.
Šie batoniņi no citiem atšķiras ar to, ka to gatavošanai nav nepieciešams blenderis. Tāpat sastāvā nav arī glutēnu saturošu produktu. Tikai divas no sastāvdaļām ir jāsasmalcina – aprikožu smalcināšanas var uzticēt bērniem, kam jau ir pieredze darboties ar nazi, bet riekstu sakapāšanu gan labāk atstāt pieaugušo ziņā. Kad batoniņi ir gatavi, tos var sagriezt vēlamajā izmērā – mazākiem gardēžiem patiks kumosa lieluma uzkoda, bet lielākiem – tādu, kuru var ērti paņemt rokās un notiesāt.
Žāvētie augļi ir gan lieliska uzkoda, gan uzturvielām bagāta izejviela veselīgu našķu pagatavošanai. Vācu ražotāja “Seeberger” klāstā ir neskaitāmi daudz žāvētu augļu un to maisījumu. Šoreiz gatavošanai izvēlējos aprikozes. Jo tās garšo gan lieliem, gan maziem, turklāt ir dabisks salduma avots, jo tām netiek pievienots papildus cukurs – tikai tas, kurš ir dabiski sastopams aprikozēs.
Aprikozes ir dabisks šķiedrvielu avots un satur daudz A vitamīna. 100 gramiem “Seeberger” žāvēto aprikožu tiek izmantoti aptuveni 560 grami svaigo saules nogatavinātu augļu. Kauliņu izņemšana ir roku darbs.
Tumšās aprikozes tiek dabiski žāvētas saulē un netiek apstrādātas ar sēra dioksīdu. Šīs aprikozes tiek novāktas ar rokām un pēc krāsas atšķiras no citām ar tumšāku toni. Tām ir karameļu garšas notis.
“Seeberger” augļu klāstā ir īpaša sērija “SOFT” – šie ir īpaši sulīgi un uzkodām piemēroti produkti – vīģes, melnās plūmes, mango, dateles, ķirši, dzērvenes un aprikozes. Atzīšos, ka šie ir mani mīļākie produkti, jo burtiski kūst uz mēles un to tekstūra ir tik maiga! Sulīgās aprikozes tiek novāktas ar rokām Malatijā, Turcijā. Ļoti ērts iepakojums, jo to var aiztaisīt vairākkārtīgi.
“Seeberger” produkciju visplašākajā sortimentā var iegādāties veikalu tīklos Rimi un Maxima, veikalos Sky, u/v Stockmann, dažos no veikalu tīkla Top veikaliem, ka arī daļu no produktiem – “Forum Cinema”.
Izejvielas:
- 200 grami (1 paciņa) “Seeberger” žāvētās aprikozes
- 200 grami (1 paciņa) “Seeberger” mandeļu
- 30 grami “Seeberger” sezama sēkliņu
- 50 grami “Seeberger” kokosriekstu skaidiņu
- 20 grami uzpūstā kvinoja vai prosa (nopērkama lielveikalos pie brokastu pārslām)
- pusglāze medus vai cita šķidra saldinātāja
- pusglāze mandeļu vai cits riekstu sviesta
- puse tējkarote sāls
- ja vēlies – šķipsna malta kanēļa
Gatavošana:
- Aprikozes un mandeles ar nazi sakapā mazos gabaliņos. Lielā bļodā samaisa kopā aprikozes, mandeles, sezama sēkliņas, kokosriekstu skaidinas un uzpūsto kvinoju vai prosu.
- Mazā katliņā liek medu (vai citu izvēlēto saldinātāju) un, lēnām maisot, uzsilda.
- Pievieno sāli un samaisa. Noņem no uguns.
- Medus un sviesta masu pārlej sausajām izejvielām. Maisa, līdz visas sastāvdaļas kārtīgi sajaukušās.
- Kvadrātformas cepamo pannu 20×20 cm izklāj ar cepamo papīru, papīra maliņas atstāj garākas par formas malām.
- Batoniņu masu liek formā, vienmērīgi sadalot to pa visu formas pamatni. Viegli piespiežot izlīdzina batoniņu augšgalu pēc iespējas vienādā kārtā, arī pa stūrīšiem un formas malām. Ieliek uz 45 minūtēm saldētavā vai uz 2 stundām ledusskapī.
- Batoniņus izņem no aukstuma, aiz cepamā papīra malām izceļ no formas. Ja nepieciešams, nedaudz atstāj istabas temperatūrā, un tad ar asu nazi sagriež vēlamajā formā. Uzglabā hermētiski noslēgtā traukā ledusskapī.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Seeberger”
Atbildēt