Kamēr vēl nav bijušas pirmās rudens salnas (vismaz dažviet vēl ne!), tikmēr vēl varam mieloties ar rudens avenēm. Un gatavot gardumus no tām! Ja nav svaigas avenes, var izmantot arī saldētas (pirms pievienošanas kūkai tās neatkausē). Kūkai ir burvīga un ļoti kārdinoša biskvīta smarža, tā no skata ir salīdzinoši necila, bet iekšpusē ir paslēpies krēmīgs biezpiena pildījums ar skābākām ogām kontrastā. Šī recepte piemērota arī bērniem!
Izejvielas:
- 125 grami sviesta istabas temperatūrā
- 100 grami cukura
- 1 XL izmēra ola vai 2 M izmēra olas
- 190 grami miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Kūkas pildījumam:
- 275 grami biezpiena
- 50 grami cukura
- 1 M izmēra ola
- 60 grami bezpiedevu jogurta vai skābā krējuma
- rīvēta miziņa no viena citrona
- 1-2 ēdamkarote mannas
- 300 grami aveņu
Gatavošana:
- Sviestu puto ar cukuru 2-3 minūtes. Pievieno olas un puto vēl minūti. Pievieno miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, kārtīgi samaisa, lai veidojas viendabīga mīkla. Mīklu sadala 2 daļās. Katru daļu ietin pārtikas plēvē un nedaudz saplacina (vai ātrāk atdziest). Liek ledusskapī uz pusstundu vai līdz mīkla pēc konsistences kļuvusi nedaudz stingrāka.
- Kamēr mīkla dzesējas, pagatavo kūkas pildījumu, saputojot kopā biezpienu, cukuru, olu un jogurtu vai skābo krējumu, citrona miziņu un mannu.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Cepamo formu (ar 20 cm diametru un noņemamām malām) iesmērē ar eļļu vai sviestu vai izklāj ar cepamo papīru.
- No ledusskapja izņem mīklu. Pirmo apli uz miltiem izkaisītas virsmas (vai starp divām cepamā papīra loksnēm) izrullē 20 cm diametrā, otro – par dažiem centimetriem lielāku. Mazāko apli liek formas apakšā. Pa virsu vidū lej biezpiena masu. Izlīdzina, atstājot pāris cm līdz formas malām. Vienmērīgā slānī liek avenes. Pa virsu liek lielāko mīklas apli, maliņas abiem apļiem saspiež kopā, lai biezpiena masa atrastos starp abām kārtām. NB! Nevajag uztraukties, ja mīklas apļi neizdodas perfekti, cepoties viss skaisti izlīdzināsies :)
- Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 50 minūtes. Pēc 40 minūšu cepšanās, formu nedaudz pakustina – viducim jābūt nekustīgam. Ja mīkla vidū vēl kustas, kūka jāturpina cept. Otro pārbaudi veic pēc 50 minūšu cepšanas, formu atkal nedaudz pakustinot. Cepšanas līgumi atšķiras atkarībā no biezpiena tauku satura un svaiguma.
- Kūku atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.
Atbildēt