Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Biezpiena kūka ar ķiršiem

12 maija, 2020 6 komentāru

 

Biezpiena kūkas ir ierakstītas latvieša DNS. Ceptas un neceptas, papildinātas ar visu, kas sezonā un ledusskapī. 

Šīs kūkas ierosināja saldētavas plauktos atrastā saldēto ķiršu paciņa un tuvojošā Mātes diena kalendārā. Kūkas pamatnei pierakstīju divus variantus: vienu nedaudz sarežģītāku, otru – tradicionālo (cepumi plus sviests).

Pildījums tiek stindzināts ar želatīna palīdzību un tas rezultātā sanāk krēmīgs, bet ne trekns. Kā biezpienu šoreiz izmantoju igauņu ražoto rikotas variantu. 

Ķiršus atkausēju saldētos, bet ķiršu sezonā noteikti var izmantot svaigus. Ja patīk skābums, ķiršu slānim var pievienot nedaudz citronu sulas pēc garšas. 

Izejvielas:

Pamatnei –

1.variants (foto redzamais):

  • 70 grami smilšu cepumu
  • 70 grami riekstu
  • 20 grami kokosa skaidiņu
  • 50 grami izkausēta un atdzesēta sviesta
 
2.variants – 
  • 180 grami cepumu
  • 60 grami izkausēta un atdzesēta sviesta 
Biezpiena masai: 
  • 400 grami biezpiena (vislabāk izmantot biezpienu plakanajās paciņās; ja izmanto graudaino biezpienu, tad biezpienu un jogurtu pirms iemaisīšanas putukrējumā sablenderē)
  • 110 grami cukura
  • 200 grami grieķu vai bezpiedevu jogurta
  • 250 grami saldā krējuma
  • rīvēta miziņa no puscitrona
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • 1.5 ēdamkarote želatīna, uzbriedināts aukstā ūdenī  

Ķiršu kārtai:
  • 350 grami ķiršu bez kauliņiem (ja izmanto saldētus, vispirms atlaidina)
  • 100 grami cukura
  • 1 ēdamkarote želatīna, uzbriedināts aukstā ūdenī  
Dekorēšanai – ziediņi 
 
Gatavošana: 
Pamatnes 1.variants – visas sastāvdaļas, izņemot sviestu, sablenderē smalka maluma masā. Samaisa ar sviestu un vienmērīgi ieklāj, piespiežot ar pirkstiem, 23 cm diametra cepamajā formā, kas pilnībā izklāta ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Es izmantoju silikona formu ar noņemamām malām. Liek ledusskapī uz pusstundu sastingt. 
 
Pamatnes 2.variants – cepumus sablenderē vai sadrupina smalkā masā. Samaisa ar sviestu un vienmērīgi ieklāj, piespiežot ar pirkstiem, 23 cm diametra cepamajā formā, kas pilnībā izklāta ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Es izmantoju silikona formu ar noņemamām malām. Liek ledusskapī uz pusstundu sastingt. 
Pagatavo biezpiena masu: saldo krējumu uzputo kopā ar cukuru, citronu un vaniļu stingrās putās. Iemaisa jogurtu un biezpienu. Uzbriedināto želatīnu mazā katliņā uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē (uzreiz kā izkusis, ņem nost no uguns, pretējā gadījumā želatīns zaudēs savas recējošās īpašības) un iemaisa biezpiena masā. Lej kūkas formā un liek ledusskapī sastingt (es liku uz nepilnu stundu saldētavā, lai procesu pasteidzinātu), tas aizņems vismaz 2 stundas. 
 
Pagatavo ķiršu masu: ķiršus ar cukuru sablendē pēc iespējas viendabīgā masā (var palikt neliela tekstūra). Uzbriedināto želatīnu mazā katliņā uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē un iemaisa ķiršu masā. Pārlej biezpiena masai un liek atpakaļ ledusskapī. Kad kūka sastingusi (tam būs nepieciešamas vismaz 4 stundas), to izņem no ledusskapja, dekorē un pasniedz. 

Filed Under: Konditoreja, Receptes Tagged With: Biezpiena kūka, Biezpiens, Citrona miziņa, Grieķu jogurts, Ķirši, Kokosriekstu skaidiņas, Kūka, Kūka bez cepšanas, Rieksti, Saldais krējums, Smilšu cepumi, Želatīns

« Biezpiena un aveņu kūka 
Grilēti sparģeļi ar sviesta un sojas mērci »

Comments

  1. Linda says

    13 maija, 2020 at 13:05

    Sveika, Linda
    vai pildījumam saldinātājs nekāds nav jāpievieno? :)

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      13 maija, 2020 at 15:21

      Paldies par acīgumu, recepte precizēta! :)

      Atbildēt
  2. Nellija says

    13 maija, 2020 at 21:44

    Ļoti skaista kūka! Kādus ziedus vislabāk izmantot kūku dekorēšanai? Vai ir kāds knifiņš, lai tie ilgāk nenovīst?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      13 maija, 2020 at 21:48

      Kūkai iesaku izmantot tikai pārtikas veikalos nopērkamos ēdamos ziediņus (kuri nav apstrādāti ar “ķīmikālijām”) vai no sava dārza dabīgi audzētus :) Dekorēju tieši pirms pasniegšanas, tad nepaspēj novīst! Ja cep kāzu kūku vai citam nopietnam gadījumam, tad, protams, izmanto citas ziedu svaiguma saglabāšanas metodes, par ko labāk vaicāt profesionāļiem.

      Atbildēt
  3. Nadja Jansone says

    29 maija, 2020 at 12:10

    Labdien, Linda! Kūka skaista kā pasaka! Man jautājums, kāpēc vajag formu, izklāt ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Es arī izmantoju silikona formu ar noņemamām malām. Vien reiz izklāju ar cepamo papīru pamatni, tad viņu atstāju un bija grūtības noņemt gabalus pie kūkas griešanas. Paldies par atbildi.

    Atbildēt
  4. Agnese says

    12 jūnija, 2020 at 13:14

    Sveika, kuras ogas virskārtai vēl iederētos?

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...