Biezpiena kūkas ir ierakstītas latvieša DNS. Ceptas un neceptas, papildinātas ar visu, kas sezonā un ledusskapī.
Šīs kūkas ierosināja saldētavas plauktos atrastā saldēto ķiršu paciņa un tuvojošā Mātes diena kalendārā. Kūkas pamatnei pierakstīju divus variantus: vienu nedaudz sarežģītāku, otru – tradicionālo (cepumi plus sviests).
Pildījums tiek stindzināts ar želatīna palīdzību un tas rezultātā sanāk krēmīgs, bet ne trekns. Kā biezpienu šoreiz izmantoju igauņu ražoto rikotas variantu.
Ķiršus atkausēju saldētos, bet ķiršu sezonā noteikti var izmantot svaigus. Ja patīk skābums, ķiršu slānim var pievienot nedaudz citronu sulas pēc garšas.
Izejvielas:
Pamatnei –
1.variants (foto redzamais):
- 70 grami smilšu cepumu
- 70 grami riekstu
- 20 grami kokosa skaidiņu
- 50 grami izkausēta un atdzesēta sviesta
2.variants –
- 180 grami cepumu
- 60 grami izkausēta un atdzesēta sviesta
Biezpiena masai:
- 400 grami biezpiena (vislabāk izmantot biezpienu plakanajās paciņās; ja izmanto graudaino biezpienu, tad biezpienu un jogurtu pirms iemaisīšanas putukrējumā sablenderē)
- 110 grami cukura
- 200 grami grieķu vai bezpiedevu jogurta
- 250 grami saldā krējuma
- rīvēta miziņa no puscitrona
- 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
- 1.5 ēdamkarote želatīna, uzbriedināts aukstā ūdenī
Ķiršu kārtai:
- 350 grami ķiršu bez kauliņiem (ja izmanto saldētus, vispirms atlaidina)
- 100 grami cukura
- 1 ēdamkarote želatīna, uzbriedināts aukstā ūdenī
Dekorēšanai – ziediņi
Gatavošana:
Pamatnes 1.variants – visas sastāvdaļas, izņemot sviestu, sablenderē smalka maluma masā. Samaisa ar sviestu un vienmērīgi ieklāj, piespiežot ar pirkstiem, 23 cm diametra cepamajā formā, kas pilnībā izklāta ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Es izmantoju silikona formu ar noņemamām malām. Liek ledusskapī uz pusstundu sastingt.
Pamatnes 2.variants – cepumus sablenderē vai sadrupina smalkā masā. Samaisa ar sviestu un vienmērīgi ieklāj, piespiežot ar pirkstiem, 23 cm diametra cepamajā formā, kas pilnībā izklāta ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Es izmantoju silikona formu ar noņemamām malām. Liek ledusskapī uz pusstundu sastingt.
Pagatavo biezpiena masu: saldo krējumu uzputo kopā ar cukuru, citronu un vaniļu stingrās putās. Iemaisa jogurtu un biezpienu. Uzbriedināto želatīnu mazā katliņā uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē (uzreiz kā izkusis, ņem nost no uguns, pretējā gadījumā želatīns zaudēs savas recējošās īpašības) un iemaisa biezpiena masā. Lej kūkas formā un liek ledusskapī sastingt (es liku uz nepilnu stundu saldētavā, lai procesu pasteidzinātu), tas aizņems vismaz 2 stundas.
Pagatavo ķiršu masu: ķiršus ar cukuru sablendē pēc iespējas viendabīgā masā (var palikt neliela tekstūra). Uzbriedināto želatīnu mazā katliņā uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē un iemaisa ķiršu masā. Pārlej biezpiena masai un liek atpakaļ ledusskapī. Kad kūka sastingusi (tam būs nepieciešamas vismaz 4 stundas), to izņem no ledusskapja, dekorē un pasniedz.
Linda says
Sveika, Linda
vai pildījumam saldinātājs nekāds nav jāpievieno? :)
Linda Tellgrena says
Paldies par acīgumu, recepte precizēta! :)
Nellija says
Ļoti skaista kūka! Kādus ziedus vislabāk izmantot kūku dekorēšanai? Vai ir kāds knifiņš, lai tie ilgāk nenovīst?
Linda Tellgrena says
Kūkai iesaku izmantot tikai pārtikas veikalos nopērkamos ēdamos ziediņus (kuri nav apstrādāti ar “ķīmikālijām”) vai no sava dārza dabīgi audzētus :) Dekorēju tieši pirms pasniegšanas, tad nepaspēj novīst! Ja cep kāzu kūku vai citam nopietnam gadījumam, tad, protams, izmanto citas ziedu svaiguma saglabāšanas metodes, par ko labāk vaicāt profesionāļiem.
Nadja Jansone says
Labdien, Linda! Kūka skaista kā pasaka! Man jautājums, kāpēc vajag formu, izklāt ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Es arī izmantoju silikona formu ar noņemamām malām. Vien reiz izklāju ar cepamo papīru pamatni, tad viņu atstāju un bija grūtības noņemt gabalus pie kūkas griešanas. Paldies par atbildi.
Agnese says
Sveika, kuras ogas virskārtai vēl iederētos?