Skaistajā un nedaudz maģiskajā Pirmsjāņu laikā vēsturiskās Ungurmuižas parkā piedalījos burvīgā pasākumā – restorāna “Kest” šefpavāra Māra Jansona pavārgrāmatas “Pļava” atvēršanas svētkos, baudot Latvijas dabu un Māra gatavotos un Latvijas pļavu iedvesmotos ēdienus.
Māris kopā ar Vides risinājumu institūtu un Latvijas Dabas fondu radījis dabiskajai pļavai veltītu recepšu grāmatu “Pļava”, kurā neparastās receptēs apvienojas pavārmākslas inovācijas un Latvijas dabisko pļavu augi. Katra recepte grāmatā ir stāsts par kādu īpašu, Latvijas dabiskajā pļavā sastopamu augu.
“Veidojot šo grāmatu, ilgi domāju – ko man nozīmē daba. Kļūstot pieaugušam, arvien vairāk liekas, ka dzīvē atgriežas vecās, labās vērtības no bērnības, un es zinu, ka tā ir ne tikai man. Īpaši Latvijai ir
raksturīgi tādi augi, kas ir noderīgi gan ārstnieciskiem nolūkiem, gan ir lieliskas ēdiena sastāvdaļas”, par grāmatu stāsta šefpavārs Māris Jansons.
Recepšu grāmatā “Pļava” iekļauti 25 augi, kuri sastopami Latvijas dabiskajās pļavās un kuru unikālās garšas un smaržas īpatnības ļāvušas šefpavāram radīt pavisam jaunas, pat izaicinošas receptes.
Grāmatas receptēs izmantoti tādi augi kā gaiļbiksīte (Primula veris), stāvais retējs (Potentilla erecta), ārstniecības ancītis (Agrimonia eupatoria), pļavas bitene (Geum rivale) un daudzi citi. Ar grāmatu tās veidotāji vēlas atgādināt par dabisko pļavu kā vienu no Latvijas dabas dārgumu
krātuvēm un identitātes stūrakmeņiem.
Dabas daudzveidības ziņā Latvijas dabiskā pļava ir pielīdzināma tropiskajiem mežiem – vienā tās kvadrātmetrā var sastapt līdz pat 50 savvaļas augu sugu. Diemžēl
dabiskās pļavas Latvijā jau kļuvušas par izzūdošu dabas vērtību – tās saglabājušās tikai 0,7% Latvijas teritorijas.
Lai saglabātu tās arī nākamajām paaudzēm, Vides risinājumu institūts, Latvijas Dabas fonds, pētnieki, lauksaimnieki un uzņēmēji apvienojušies dabisko zālāju atjaunošanas projektā GrassLIFE, kura
ietvaros arī tapusi šī grāmata.
No 16. jūnija recepšu grāmatu “Pļava” iespējams iegādāties restorāna “Kest” veikalā: kest.lv. Grāmata pieejama gan latviešu, gan angļu valodā.
Foto: Liene Leonoviča un no personiskā arhīva
Atbildēt