Grilēšanas sezona rit pilnā sparā, savu kulmināciju sasniedzot Vasaras Saulgriežos! Es vienmēr esmu jaunu garšu un marināžu meklējumos. Laiks pierādījis, ka visgardākās marinādēs ir tieši visvienkāršākās izejvielu kombinācijas – tās harmoniski papildina gaļu un zivis un izceļ labākās gatavojamā produkta īpašības.
Šoreiz, lai sagatavotu vistu grilēšanai, izvēlējos doties Vidusjūras garšu virzienā – sajaucot olīveļļu ar citrona sulu, un papildinot ar svaigiem garšaugiem. Protams, neaizmirstot arī ķiploku un šalotes sīpolu.
Garšaugus izmanto visus, kas dārzā izauguši – derēs timiāns, citrontimiāns, raudene (oregano), rozmarīns, estragons, majorāns. Ja nav pieejami svaigi garšaugi, izmanto kaltētus! Pievienojamo daudzumu kaltētiem augiem gan jāsamazina uz pusi (piemēram, ēdamkarotes svaigu sakapātu garšaugu vietā pievieno tējkaroti kaltētu).
Vislabāk marinādi gatavot vienu diennakti pirms grilēšanas, lai vista paspētu kārtīgi savilkties ar garšām.
Izejvielas:
- 1 kg vistas filejas
Marinādei:
- sakapāti zaļumi – 1 ēdamkarote pētersīļu, 1 ēdamkarote raudenes jeb oregano, 1 ēdamkarote timiāna lapiņu, 1 ēdamkarote rozmarīna lapiņu
- 2 tējkarotes sāls
- 2 ēdamkarotes sakapāts sīpols (vislabāk šalotes)
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- 4 ēdamkarotes olīveļļas
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- rīvēta miziņa no puscitrona
- ja vēlies – 1 ēdamkarote Vusteras mērces
Gatavošana:
Visas marinādes sastāvdaļas samaisa kopā mazā bļodiņā. Vistas filejas kopā ar marinādi liek ‘ziplock’ maisiņā. Marinē ledusskapī vismaz 12 stundas (vislabāk – diennakti).
Liek uzkarsētā grilā un cep, līdz iekšējā temperatūra sasniedz 74 grādus. Pēc tam vistu 10 minūtes “atpūtina” (lai griežot neiztecētu “sula”) un pasniedz.
Atbildēt