Jūlijs ir vietējo jauno kartupeļu sezona, kad tos var gatavot ar visu miziņu un baudīt daudz un dažādos veidos. Dēļ ieilgušā karstuma šoreiz izvēlējos gatavot aukstos kartupeļu salātus – tie ir ļoti sātīgi un lielāka porcija būs kā otrais ēdiens, mazāka – kā priekšēdiens.
Zivi izvēlies auksti vai karsti kūpinātu pēc savas gaumes – derēs gan lasis un forele, gan arī makrele. Svarīgi pirms sagriešanas gabaliņos zivij izņemt asakas.
Aizdarīju salātus ar garšaugu un olīveļļas mērci – tā ir ļoti aromātiska, svaiga un piestāvēs ne tikai šiem salātiem, bet arī pievienojot zupām (piemēram, tomātu zupai) vai pastas ēdieniem, to var pasniegt arī ar cukini nūdelēm.
Vēl viena lieta – jauno kartupeļu un kūpinātas zivs salātos nav ne piena produktu, ne glutēna – tiem, kam tas ir būtiski.
Izejvielas 4 porcijām:
- 500 grami maza izmēra jauno kartupeļu
- 400 grami kūpinātas vai žāvētas zivs (es šoreiz izvēlējos makreli), sagriezta kumosa lieluma gabalos
- 150 grami redīsu, sagriezti ripiņās
- 1 sarkanais sīpols, nomizots un sagriezts plānās ripiņās
- 1 liels lapu salāts vai 200 grami dažādu lapu salātu maisījuma
- 150 grami zaļie zirnīši
- dekorēšanai – mazi diļļu ziedi
Garšaugu mērcei:
- bunte ar dažādiem garšaugiem pēc izvēles – dilles, pētersīļi, baziliks (tikai lapiņas, bez kātiem)
- 4 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 daiviņa ķiploka, nomizota un sakapāta
- 50 grami riekstu – vislabāk ciedru rieksti vai mizotas mandeles
- 1 ēdamkarote citronu sulas vai baltvīna etiķa
- šķipsna sāls
Gatavošana:
- Uzvāra kartupeļus un pilnībā atdzesē.
- Pagatavo salātu mērci: liek blenderī visas sastāvdaļas un sablenderē līdz viendabīgai konsistencei.
- Bļodā liek salātu lapas, sajauc ar pusi no garšaugu mērces. Liek vienmērīgā slānī garenā traukā. Pa virsu liek uz pusēm gareniski pārgrieztus kartupeļus, zivs gabalus, sīpolu, redīsus un kartupeļus un zaļos zirnīšus. Pāri lej atlikušo garšaugu mērci. Dekorē ar diļļu ziediem.
Atbildēt