
Šī recepte ļoti piestāv rudenim, kad gribas ne vien vairāk silta ēdiena, bet arī to papildināt ar žāvētiem augļiem, riekstiem un garšvielām enerģijai un bagātākai garšai.
Bumbieru deserts sastāv no trim daļām – tās vari izmantot gan šajā kombinācijā, vai arī aizņemties citiem ēdieniem. Piemēram, karamelizēti valrieksti derēs gan kā piedeva citiem desertiem, gan kūku dekorēšanai, gan baudīšanai tāpat. Savukārt putotu jogurtu vari izvēlēties pasniegt ar svaigām ogām, saldētu ogu mērci vai papildināt ar granolu. Sautēti bumbieri lieliski piestāvēs kā papildinājums vafelēm vai pankūkām, vari tos pasniegt arī kopā ar putru.
Receptē izmantoju savu iemīļoto vācu ražotāja “Seeberger” produkciju , jūs noteikti jau esat pamanījuši veikalu plauktos šīs dzīvespriecīgās krāsās noformētās paciņas – tās ir pazīstamas gan Eiropā, gan aiz tās robežām. “Seeberger” no citiem ražotājiem atšķiras ar to, ka paši izejvielas iepērk tieši no ražotājiem 40 dažādās pasaules valstīs. Tā ir iespēja kontrolēt kvalitāti, lai tā atbilstu “premuim” klases produktu augstajiem standartiem.

Nedaudz tuvāk par valriekstiem – tie ir vieni no riekstiem, kuri visātrāk oksidējas, tādēļ es neietektu iegādāties vaļējus valriekstus “uz svara”. Jo šiem riekstiem ir svarīgs iepakojums, kurš tos pasargā no nelabvēlīgās vides iedarbības. Kādēļ valrieksti ir tik jutīgi? Jo to sastāvā ir daudz vērtīgo omega-3 taukskābju, kas saskarē ar skābekli iet bojā, ietekmējot gan rieksta garšu, gan uzturvērtību. “Seeberger” valrieksti tiek novākti ASV un Čīlē un pēc tam pareizi transportēti, lai saglabātu veselus riekstus un to uzturvērtību.
Pareizi iepakoti un uzglabāti valrieksti ir ne vien izcili gardi, bet arī labvēlīgi ietekmē mūsu veselību – vēl vairāk: pateicoties vērtīgajām nepiesātinātajām taukskābēm un antioksidantiem, tie ir atzīti par vienu no produktiem, kuru iekļaušana ikdienas uzturā paildzina gan mūža ilgumu, gan dzīves kvalitāti.

Savukārt dateles ir ievērojamas ar savu labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu – tās gan stabilizē cukura līmeni (lai arī ir ļoti saldas, tajās ir daudz šķiedrvielu, kas nodrošina cukura pakāpenisku nonākšanu asinīs). Tāpēc iesaku to izmantot kā saldinātāju gan desertos (kur tas iespējams), gan kā vienkāršu uzkodu, kas dos daudz enerģijas. Tāpat dateles labvēlīgi ietekmē kaulu un pat smadzeņu veselību.
Produkciju visplašākajā sortimentā var iegādāties u/v Stockmann, veikalu tīklos Rimi un Maxima, veikalos Sky, kā arī dažos no veikalu tīkla Top veikaliem.
Izejvielas 4 porcijām:
Karamelizētiem valriekstiem:
- 150 grami “Seeberger” valriekstu
- 1 tējkarota malta kanēļa
- 2 ēdamkartoes šķidra medus
- šķipsnina sāls
Bumbieriem:
- 3 lielāki bumieri, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 70 grami “Seeberger” dateles, sagrieztas mazos gabaliņos
- ja vēlies – puse tējkarote malta kardamona
Putotam jogurtam:
- 250 ml bezpiedevu vai grieķu jogurta
- 250 ml saldā krējuma
- 2-4 ēdamkarotes šķidra medus (atkarībā, cik saldu vēlies jogurtu)
- pasniegšanai: 8 kumkvati dekorēšanai, sagriezti plānās šķēlītēs, malts kanēlis, šķidrs medus pēc vēlēšanās.
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Valriekstu pusītes sajauc ar kanēli, medu un sāli. Ja medus ir biezāks, to uz zemas uguns “izkausē” un tad pieveino pārējās sastāvdaļas.
- Bumbieru gabaliņus mazā katliņā sajauc ar datelēm (un ja vēlas – kardamonu), pievieno pāris karotes ūdens. Maisot karsē vidēji 5 minūtes (ja bumbieri ir cietāki, tad ilgāk), līdz bumbieri un dateles sāk kļūt mīksti.
- Jogurtu liek (virtuves kombaina vai arī parastajā) bļodā kopā ar saldo krējumu un medu. Puto, līdz izveidojas stingrāka un gaisīgāka masa (vidēji 3-5 minūtes).
- Ņem 4 bļodiņas, liek tajās vienādās daļās bumbierus un putoto jogurtu. Pāri liek karamelizētos valriekstus (ja vēlas, var sakapāt sīkāk). Dekorē ar kumkvatu šķēlītēm. Var pārkaisīt ar kanēli un pārliet ar medu (ja vēlas vairāk salduma).

Atbildēt