Cūkgaļas ribas ir īsts ‘comfort food’ – ļoti piemērots ēdiens brīvdienu pusdienām un vakariņām. Patīkams blakus efekts: māja piepildās ar patīkamām garšvielu smaržām. Šo ēdienu lieliski papildinās rīsi.
Ilgstošā ribu cepšana rezultātā dod gaļu, kas ir sulīga un ļoti mīksta. Gaļa cepšanas laikā “savelkas” ar sojas marinādi un ķiploku garšu. Savukārt glazūra cepšanas noslēgumā izveido intensīvākas garšas mētelīti.
Marinādes gatavošanai izmantoju “Kikkoman” bioloģisko sojas mērci – tā ir dabiski raudzēta un gatavota no īpaši atlasītām izejvielām, kuras atbilst Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības vadlīnijām. Šī mērce tiek izturēta 6 mēnešus īpašā rūpnīcā Japānā un veikalu plauktos to atpazīsi pēc bioloģiskās lauksaimniecības simbola “zaļās lapiņas”. Šis produkts ir piemērots vegāniem.
Glazūrai pievienoju ‘Kikkoman’ ‘ponzu’ mērci – ‘ponzu’ ir viegla, gatavota no dabiski raudzētas sojas mērces, citronu sulas un etiķa. Ponzu apvieno maigu etiķa un citronu skābumu ar kvalitatīvas sojas mērces sāļo garšu. Pievienojot to ēdieniem, uzreiz iegūstam patīkamu līdzsvaru starp sāļo un svaigi skābeno.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas:
- 1.5 kg cūkgaļas biezākas ribiņas
- 2 ēdamkarotes cūkgaļas garšvielu (es izmantoju ķiploku pulveri, maltu saldo papriku, maltus baltos piparus, maltu ingveru)
- 1 ēdamkarote brūnā cukura
- 1 tējkarote sāls
- pirms pasniegšanas pārkaisīšanai – baltā sezama sēkliņas, lociņi
Cepšanas marinādei:
- 3 ēdamkarotes ‘Kikkoman’ bioloģiskās sojas mērces
- 120 ml mirina (var aizstāt ar buljonu vai baltvīnu)
- 2 ēdamkarotes ‘Kikkoman’ suši etiķa
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un smalki sakapātas
Glazūrai:
- 3 ēdamkarotes ‘hoisin’ mērces
- 3 ēdamkarotes medus
- 2 ēdamkarotes ‘Kikkoman’ ponzu mērces
- 1 ēdamkarote brūnā cukura
Gatavošana:
- No alumīnija folijas izveidoto tādu kā trauku, kurā ‘sēdēs’ ribiņas – ribas ietin tā, lai no folijas trauka nevarētu iztecēt šķidrums.
- Mazā bļodiņā kopā samaisa cūkgaļas garšvielu, cukuru un sāli. Ar šo maisījumu ierīvē ribiņas un liek tās alumīnija sainī, augšējo pusi satinot kopā. Liek ledusskapī vismaz uz 8 stundām.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 165 grādiem.
- Vidēja izmēra bļodiņā sajauc kopā visas cepšanas marinādes izejvielas. Marinādi lej pāri ribiņām, saini pēc tam atkal cieši aiztaisot ciet.
- Ribiņas liek krāsnī cepties uz 2.5 stundām.
- Mazā katliņā maisot uzsilda glazūras sastāvdaļas. Turpina vārīt uz nelielas liesmas, ik pa laikam apmaisot, 5-10 minūtes, līdz glazūra nedaudz sabiezē.
- Attaisa foliju un glazūru ar otiņu pārsmērē pāri ribām no augšpuses un sāniem. Saini netaisot ciet, ribas liek atpakaļ krāsnī uz 5 minūtēm.
- Pēc izņemšanas no krāsns ribas atpūtina 10 minūtes, sagriež, pārkaisa ar sezamu un lociņiem, pasniedz.
Atbildēt