Ļoti gards veids, kā izmantot šobrīd pilnbriedā augošos rabarberus – gatavot tradicionālo latviešu desertu – debesmannu jeb uzputeni. Skaistā krāsa un izteiktā ogu garša ēdienā jūtama, jo ogas pievienoju svaigas. Nav vajadzība tās ne karsēt, ne jebkādā veidā termiski apstrādāt. Rabarberi arī tiek vārīti ar visu mizu (tie nav jāmizo). Deserta garša ir maiga, cukura daudzumu piemērojam savām garšas kārpiņām.
Debesmannu esmu mācījusies gatavot no manas mammas, mamma vienmēr pēc putošanas desertu liek vēsumā “nogatavoties”. Tad tas no pufīgas masas kļūst par nedaudz stringrāku, ko var viegli paņemt ar karoti. Ja vēlies debesmannu pasniegt uzreiz pēc putošanas, palielini pievienoto mannas daudzumu par 60 gramiem – tad tā nebūs tik plūstoša un pirms ēšanas nebūs “jāsastindzina”.
Sastāvdaļas:
- 550 grami rabarberu kātu (aptuveni 5 kāti)
- 1 litrs ūdens
- 150 grami cukura (mazāk vai vairāk pēc izvēles)
- 220 grami mannas
- 320 grami upeņu, sablenderētas (var izmantot saldētu un atkausētu citu ogu, piemēram, zemeņu, jāņogu, aveņu masu)
Gatavošana:
Lielā katlā lej litru ūdens un uzvāra. Pievieno rabarberus masu un cukuru, sagaida pirmo burbuli. Uz vidējas uguns turpina vārīt, līdz rabarberu gabaliņi kļūst mīksti un sāk “izjukt”. Samazina uguni uz zemu un lēnām ber klāt mannu un paralēli visu laiku maisa katla saturu, lai neveidotos kunkuļi. Turpina vārīt 3 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Uzliek vāku un atstāj uzbriest 5-10 minūtes.
Karsto masu ej putojamā bļodā, pievieno sablenderētas upenes (vai citas ogas), tās lēnām iemaisa. Iespējams, būs jāputo divos piegājienos, jo debesmannas apjoms putošanas laikā dubultosies. Sāk putot lēnām, tad ātrumu palielina un puto, līdz masa kļuvusi gaišāka un ļoti gaisīga. Liek vēsumā sastingt.
Atbildēt