Atzīšos, ka šī ir pirmā reize, kad gatavoju trusi. Pirku veikalā jau sadalītu gabalos – ar domu, ka gatavotājs uzreiz var likt katlā/pannā un šmorēt nost! Uzsākot procesu mani gan sagaidīja īsts Halovīna ‘pārsteigums’ – iepakojuma apakšā atradu truša galvu ar visām acīm. Šāds skats manu jūtīgo cāļa dvēseli pamatīgi satricināja…. Sapratu, ka laikam piederu to gaļēdāju pulkam, kam labpatīk par savu ēdienu domāt kā par kaut ko tādu, kas kādreiz nav elpojis un spriņģojis pa zaļu zālīti! Lai nu kā, pēc pirmreizējā šoka pārvarēšanas ķēros pie gatavošanas procesa. Izmantoju ilgi plauktā stāvējušo tažinu un rezultāts bija lielisks :) Kā saka – labs trusis ir tāds trusis, kur ēšanai nazis nav nepieciešams! Un tieši tāds tas arī sanāca :) Garšvielas un garšaugus noteikti var variēt – manā rīcībā, piemēram, nebija salvijas. Bet iesaku neaizmirst par safrānu!
Recepte
Izejvielas
- gabalos sadalīts trusis
- 5 lieli tomāti vai 400 ml konservēti tomāti
- 3 smalki sagriezti šalotes sīpoli vai 1 liels parastais sīpols
- 5 burkāni
- 4 selerijas kāti, sagriezti 1 cm šķēlēs
- 2 ķiploka daivas
- 6 bazilika lapas
- 6 salvijas lapas
- 2 tējkarotes medus
- 1 glāze buljona
- 1 zariņš timiāna
- 1 tējkarote ciedru riekstu
- 1 tējkarote sezama sēklu
- 1 tējkarote malta kanēļa
- 1 tējkarote saldās paprikas pulvera
- 3 safrāna stiebriņi
- 100 ml ekstra olīveļļas
- sāls, pipari
Gatavošana:
- Blanšē tomātus, tos turot vārošā ūdenī 30 sekundes. Pēc tam tos nomizo, izņem sēklas un saspaida. Pannā uzkarsē olīveļļu. Cep tomātu masu 4 minūtes, pēc tam tam tai pievieno medu un kanēli. Masu turpina maisīt, līdz tā reducējas un sāk karamelizēties. Es izmantoju vieglāko ceļu un ņēmu vienkārši burku ar tomātu biezeni, tam pievienojot nedaudz tomātu pastas – un, protams, arī medu un kanēli.
- Uzkarsē tažīnu un tajā ielej olīveļļu (vidējā temperatūrā).
- Apcep gabaliņos sagrieztas šalotes/sīpolu un cep, līdz tās kļūst caurspīdīgas.
- Turpina maisīt, pievienojot ķiploju, safrānu un papriku.
- Liek tažīnā truša gabalus un ‘ierušina’ ar garšvielām saceptajos sīpolos un ķiplokos.
- Pievieno seleriju, burkānus, timiānu un salviju.
- Pielej un iemaisa buljonu.
- Liek vāku un ļauj cepties zemā temperatūrā apm. 1 stundu.
- Pēc tam pievieno medū ceptos tomātus, samaisa.
- Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
- Cep vēl 15 minūtes.
- Pirms pasniegšanas trusi apber ar grauzdētiem ciedru riekstiem un sezama sēklām (pirms tam, visu laiku maisot, apcep pannā, līdz kļūst nedaudz brūni), pa virsu uzberot svaigas bazilika lapas.
Atbildēt