Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Gurķis + melone = ?

November 9, 2010 Leave a Comment

Pēdējā laikā daudz runāts par ģenētiski modificēto pārtiku, dzirdēti daudzi pretrunīgi, galvenokārt negatīvi viedokļi. Noliekot pie malas mūsdienu gēnu inženieru veikumu, jāatzīst, ka arī pati Dabas māte savām rokām ir radījusi dažu labu īpatni ēdamlietu pasaulē!

Mana ziņkārība ik pa laikam liek man pagaršot ko nebijušu… Šodien iepērkoties, augļu stendā pamanīju kaut ko ļoti interesantu – oranžu ovālveida plaukstas lieluma veidojumu ar asām lielām adatām. Izpētīju caurspīdīgo kastīti, kurā tas bija iepakots un uzzināju, ka veidojumu sauc kivano (kiwano). Pirku nost un stiepu mājās :)

Pēc tam, kad kivano fotografēdama jau pāris reizes biju sadūrusi uz tā pamatīgajām adatām pirkstus,  veicu ‘zinātnisko pētījumu’, lai uzzinātu  ko vairāk par šo oranžo īpatni.

Kā to sauc?

Dažādās pasaules daļās to sauc dažādos vārdos – Āfrikas adatainais gurķis, adatainā melone, želejmelone, angļu tomāts, melano, kivano. 

No kurienes tas cēlies?

Kivano pieder meloņu, ķirbju un gurķu dzimtai. Cēlies Centrālāfrikā, bet to audzē visā pasaulē, īpaši – Jaunzēlandē un Kalifornijā. Tieši Jaunzēlandes audzētāji nosaukumu Kiwano ir reģistrējuši kā savu preču zīmi. Jāpiebilst, ka manis nopirktais auglis bija nācis no Portugāles – tas nozīmē, ka arī Eiropa ir pieprasījums pēc eksotikas!

Ko ar to dara?

Ēd, protams! :) Un ēd visādās gatavības stadijā – zaļu, puszaļu un gatavu. Var izmantot ēdienu dekorēšanai (izgrebtā kivano pilda citu ēdienu), var pārgriezt uz pusēm un ar karoti izēst mīkstumu. Ja vēlas, pirms ēšanas var uzbērt cukuru vai sāli. Tiek teikts arī, ka kivano var pievienot zupām, mērcēm, augļu salātiem un dipiem.

Kā tas garšo?

Grūti pateikt uzreiz….. Manuprāt, kivano garšo kā gurķa, citrona un melones krustojums. Ja godīgi – garša nepārsteidz, jo nav unikāla! Es teiktu – paskābs gurķis. Tā kā lielākā daļa kivano vēl stāv virtuvē, tad jāizdomā, ko ar to pasākšu… Bet mēģiniet arī jūs! – ja tas arī nekļūs par jūsu mīļāko augli, būsiet pagaršojuši kaut ko interesantu :)

Filed Under: Dažādi Tagged With: Augļi, Eksperiments, Iepazīsimies!, Veģetāri

« Mango un avokado salsa
Cūkgaļa ar bumbieriem »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde

Copyright © 2021 · Lindas Virtuve · SIA MINIGRAND