Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Noteikti – Labākais alus pasaulē*

29 decembra, 2010 3 komentāru

Kādas ir jūsu asociācijas, ja kāds piemin Beļģiju? ….. Brisele un Eiropas Savienība, birokrātija un valstu vadītāju samiti… Bet ja runājam par gastronomisko pusi? – vafeles, šokolāde un, protams, protams, ALUS :)

Jau rakstot par Ziemassvētkiem Briseles ielās, pieminēju beļģu alu. Bet tas noteikti ir pelnījis atsevišķu rakstu. Pati alu dzeru tikai lielos slāpju brīžos vasarā, tāpēc par šo tēmu lūdzu uzrakstīt vienu aizrautīgu alus mīļotāju mūsu ģimenē – savu vīru! Viņš sevi dēvē par beer geek un interesējas par šo tēmu jau vairākus gadus. Mums mājās ir gan alus pagrabs, gan tematam veltītā literatūra. Briest projekts par paštaisīta alus brūvēšanu. Bet ko nu tur gari runāt. Lūk, īsais ievads Beļģijas alus pasaulē!

Katru gadu es un 5 tuvi draugi ieplānojam vienu nedēļu, kas pilnībā tiek veltīta Beļģijas neaptveramā alus klāsta pētīšanai. Viss aizsākās ar interesi papētīt slavenos Trappistu alus – tas ir alus, kas tiek brūvēt klosteros stingrā mūku uzraudzībā. Kopā šādi klosteri ir tikai septiņi. Sākumā 2008.gadā apmeklējām tos sešus, kas atrodas Beļģijā, pie reizes izmantojot izdevību iegriezties arī dažās vietējās mikro alus brūvētavās. Šis ceļojums man atvēra acis uz lielo alu dažādību un radīja vēlmi mūsu izpētes darbu turpināt. Daži no mūsu brauciena biedriem tagad jau ir paši pievērušies alus brūvēšanai mājas apstākļos! Ir pārsteidzoši redzēt, kādas variācijas var iegūt, kombinējot 4 vienkāršas izejvielas – iesalu, apiņus, raugu un ūdeni.
Alus ir kļuvis par vienu no manām lielākajām aizraušanām, tas nu ir fakts. Kad cilvēki uzzin par šo manu vaļasprieku, viņi vienmēr uzdod vienu un to pašu jautājumu – ‘Kas ir Tavs mīļākais alus?’ Uz to ir gandrīz vai neiespējami atbildēt, jo līdzko tu sāc ienirt šī vecākā alkoholiskā dzēriena pasaulē (tas ir arī trešais populārākais dzēriens aiz ūdens un tējas), kļūst tik grūti izvēlēties vienu sirdij tuvāko…. Es ceru, ka jūs saprotat dilemmu :)
Par alus degustēšanu – atšķirīb starp alus un vīna degustēšanu ir tāda, ka alu pēc nogaršošanas neizspļauj, jo nepieciešams, lai tas sasniegtu garšas kārpiņas, kas ir tuvāk rīklei rūgto toņu sajušanai un novērtēšanai.

Alus jums noteikti asociējas ar to klāstu, ko var iegādāties veikalā (Aldaris, Cēsu utt.). Es jūs vēlos aicināt pagaršot arī kādus no Beļģijas aliem, lai redzētu, kāda var būt šī dzēriena dažādība! Šeit es esmu sastādījis nelielu sarakstu ar 4 aliem, kas ir kā piemēri no plašā klāsta, kuru es šeit visu laiku pieminu.
  • Cantillon-Iris – 100% tīrs (unblended) Lambiks, kura rūgšanas laiks ir 5 gadi. Lambiks nozīmē to, ka raugs dabiskā veidā tiek piesaistīts no gaisa, tādēļ arī ir nepieciešams tik daudz laika tā norūgšanai. Tas rezultātā nav tik stiprs pēc grādiem (4-5%), bet tajā dominē skābie toņi. Cantillon ir ļoti īpašs alus un tas ir iemīļots alus pazinēju vidū.
  • Jandrain-Jandrenouille – IV – salīdzinoši jauns alus, bet brūvēts pēc senām ‘saison’ tradīcijām (saison nozīmē ‘gadalaiks, sezona’ franciski). To vislabāk ir baudīt kā atspirdzinošu dzērienu karstā vasaras dienā. Saison alus parasti ir 5-7% grādus stiprs un to brūvē, neizmantojot nekādus papildus garšas pastiprinātājus vai cukuru, galvenais mērķis – interesentas garšas attīstīšana dzērienā.
  • Westvleteren – 12 (stiprums 12%*)- viens no trapistu aliem, kuru daudzi pazinēji uzskata par labāko alu pasaulē, un es tam zināmā mērā piekrītu. Lai gan man šķiet, ka šis alus ir nedaudz par saldu, ja to dzer ‘svaigu’ un tas sasniedz savu labāko potenciālu pēc 2-5 alus pagrabā pavadītiem gadiem. Jā, jūs izlasījāt pareizi – arī alu var noturēt un tas ar gadiem kļūst vērtīgāks (tas gan neattiecas uz visām alus šķirnēm!).
  • Struise Brouweers – Black Albert – šis ir ļoti tumšs beļģu Karaliskais Stout, kurā atradīsies anīsa, šokolādes un apiņu notis. Ja jūs esat tumšā Ginesa cienītājs, tad šīs alus jums noteikti ies pie sirds!

Visi minētie alus veidi ir ļoti atšķirīgi. Saprotu, ka tie Latvijā veikalā tā vienkārši nav nopērkami. Tomēr ja jums rodas izdevība beļģu alu pagaršot, noteikti šo izdevību izmantojiet! Esmu Latvijas veikalu plauktos manījis Leffe un pāris citus plaša patēriņa alus, kas nebūt nav slikts sākums, lai spertu pirmos soļus īpaši brūvēto alu pasaulē. Ja šis apraksts un uzskaitījums jums šķiet pārāk detalizēts, neuztraucieties :) – pat valstī ar vairāk kā 125 alus darītavām mani pa laikam pārsteidz tas, cik maz paši beļģi dzer šos craft beers, to vietā izvēloties Carlsberg vai ko tamlīdzīgu.

* iemesls, kādēļ beļģu alus ir tik stiprs pēc grādiem ir dēļ tajā izmantotā rauga, kas ir ļoti aktīvs rūgšanas procesā. Arī mieži tiek sagatavotā tā, lai cukurs pārvērstos alkoholā.
P.S. Many thanks to the authors of the text (Peter) and photographs (Johann). Cheers, guys! ;)

Filed Under: Dzērieni Tagged With: Beļģijas virtuve, Beļģu alus, Iepazīsimies!

« Ziedkāpostu sacepums jeb Gratin de chou-fleur
Burkānu kūka ar kanēļa glazūru »

Comments

  1. Marks says

    26 oktobra, 2012 at 17:17

    Protams vissi gydri nodirst savējo alu, lai tik izsceltu ārzemju alus uras…..
    Nekā nebija “Valmiermuižas Tumšais alus” Recepte Nr. 3 pārsit ļoti daudz ko eiropā! Lūk tā!

    Atbildēt
  2. Eduards says

    7 jūlija, 2013 at 08:24

    Jā, mani arī pārsteidz, cik gan dumi ir tie beļģi! “plaša patēriņa” ali, aka “Grimbergen”, “Hoegaarden”, “Leffe”, “Chimay”, “Westmalle”, visus neatceros – iegadoties Beļģijā, ierodos veikalā, un paņemu no katras zortes pa vienam iespēju robežās, tā jau ir gana garšīgi – spēj tik priecāties un ar neizpratni vērot tos tūristus, kas malko “Stella artois” (manuprāt – Cēsu alus ekvivalents), un vietējos, kas pērk “Heineken”, “Becks” utml surogātus.
    Jā – un vēl sieviešu alus – “Bellevue kriek” vienbrīd skaitījās “sassy” dzēriens. Es labāk ieteiktu Beļģijā nogaršot “Pecheresse”.

    Atbildēt
    • Linda says

      7 jūlija, 2013 at 21:37

      Jā, katram sava gaume :) Par laimi vai par nelaimi. Laikam jau tikai izglītojoties un turot prātu atvērtu var paplašināt savus ‘garšas apvāršņus’ un izkāpt ārpus pierastā un uzreiz saprotamā. Tāpēc arī rakstu par neparastajiem aliem – lai aicinātu pamēģināt kaut ko jaunu! Super, ka Tu spēji izmantot savu atrašanos Beļģijā, lai iepazītu plašo beļģu alus ‘arsenālu’ :) Piekrītu Taviem spriedumiem. Lai veicas ar arvien jaunu garšu atklāšanu bezgalīgajā alus pasaulē :)

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...