Beļģijas virtuvē viens no tradicionālajiem ēdieniem ir tomates aux crevettes grises – ar pelēlakām garnelēm pildīti tomāti. Kas ir pelēkās garneles? – tās ir pēc izmēra daudz mazākas nekā tās, kuras esam pieraduši redzēt Latvijas veikalos, jo iegūstamas vien Ziemeļjūrā. Pelēkas tās ir ne vien ārpusē, bet pati ēdamā daļa ir pelēkrozā. Tās atradīsiet Francijā, Beģļijā, Nīderlandē…. Pēc garšas, manuprāt, tomēr atšķiras no parastajām garnelēm – sāļākas un vairāk garšo pēc jūras. Ja ir izdevība – pagaršojiet!
Šeit piedāvāju tradicionālu beļģu recepti, jo var pasniegt gan kā uzkodu (1 pildīts tomāts), gan kā galveno ēdienu. Droši izmantojiet arī parastās garnelītes, kombinācija garnele + tomāts + citronu majonēze ir ļoti garda!
Izejvielas (4 pers.uzkoda):
- 4 gatavi skaisti tomāti
- 350 g pelēkās garneles
- 4 ēdamk. majonēzes
- sula no 1/4 citrona
- maza buntīte pētersīļa, sakapāts
- sāls, pipari pēc garšas
- Sagatavo tomātus – ar asu nazi nogriež tiem ‘cepurītes’. Tās ārā nemet.
- Ar karoti vai mazu nazīti no tomātiem izņem mīkstumu ar sēklām. Apgriež otrādi un patur 15 minūtes, lai no tiem iztek visa sula.
- Sagatavo mērci garnelēm – sajauc majonēzi ar citronu sulu un pētersīļiem. Sajauc ar garnelēm. Ja vēlas, pievieno sāli un piparus.
- Garneles pilda tomātos, pa virsu liek tomāta cepurīti. Pasniedz atdzesētus.
Te par garneļu gatavošanu ar humoru: :)
Atbildēt