Nebūšu melojusi, ja teikšu, ka siera kūka ir viens no maniem mīļākajiem saldajiem. Ja gribas sevi palutināt kādā pelēkā dienā, tad dodos uz EXKI, kur var nopirkt vissssgaršīgāko siera kūku Briselē – tās pamatni veido speculoos cepumi, bet virspusi klāt tik garšīga siera masa, ka ēdot vai pirkstus var norīt!
Bet mājās cepta siera kūka nav ne par gramu sliktāka :P Pagājušajā vasarā gatavoju baltās šokolādes siera kūku ar ogām, kura nebija jācep, bet šoreiz – klasiskā siera kūka, kurai jāpavada cepeškrāsnī 40 minūtes. Šī recepte noteikti būs viena no tām, ko nodošu nākamajām paaudzēm ar piezīmi ‘OBLIGĀTI IZMĒĢINĀT’!
Izejvielas:
- 12 Digestive vai Selgas cepumi
- 75 g sviests, kausēts
- 600g krēmsiers, piemēram, Philadelphia
- 2 tējk.milti
- 175g smalkais baltais cukurs + pāris tējkarotes ogu mērcei
- vaniļas ekstrakts vai vaniļas cukurs
- 2 olas plus dzeltenums no vienas olas
- 140 ml skābais krējums
- 300 g ogas (avenes un/vai zemenes)
- pūdercukurs
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170C. Izkausēto sviestu sablendē kopā ar cepumiem (ja nav blendera, tad var sadrupināt ar pirkstiem un saspaidīt ar dakšiņu). Masu liek apaļajā kūkas formā ar noņemamām malām un cep krāsnī 5-7 minūtes. Atdzesē.
- Saputo kopā krēmsieru, miltus, cukuru, olas, vaniļas esenci (vai vaniļas cukuru), skābo krējumu. Puto, kamēr masa kļūst viendabīga. Tajā iemaisa avenes vai/un mazos gabaliņos sagrieztas zemenes. Masu lej kūkas formā pa virsu cepumu pamatnei un cep krāsnī 40 minūtes. Pēc šīm 40 minūtēm jāpārbauda, kā kūka izskatās – tai jābūt singrākai ap malām, bet vidum jābūt tādam ‘triceklīgam’, ja kūkas formu nedaudz pakustina. Ja kūka atbilst šādam aprakstam, to ņem ārā no krāsns un liek vēsumā dzesēties.
- Atliek dažas odziņas malā dekorēšanai un no pārējām gatavo mērci – tās mazā katliņā uzvāra ar pāris tējkarotēm smalkā cukura. Kad ogas sāk vārīties, tās paspaida ar dakšu, lai izdalītos suliņa un veidotos burvīga mērce. Ja vēlas, beigās var izberzt caur sietu. Pārlej atdzesētai siera kūkai, kura izdekorēta ar skaistām, gatavām un smaržīgām ogām.
Iedvesma: BBC Good Food
un kur tu dabūji svaigas vasaras ogas? ņam ņam ņam
Laikam jau pateicoties globālajai sasilšanai, šogad zemeņu un aveņu sezona te sākusies jau aprīļa beigās! Bet nekas tomēr nevar būt garšīgāks par Latvijas pašu audzētu zemeni no dobes – mmmmmmmm…….!!
vai tā nav kļūda 12 cepumi. Ja 12 selgas cepumus sajauks ar 75 g sviesta – paredzu jau būs nebaudāmi sviestaina masa. Cik cepumie jābūt gramos?
Domāju, ka būs OK. Es cepu pēc citas receptes, manis lietotajā receptē ir 160g cepumi (nepilna selgas paciņa) un 90g sviests, ir OK, nekā sviestaina. Cepu gan pie 200grādiem un 10min, bet domāju, ka tas neko būtisku nemaina.
Linda, kāda izmēra kūkas forma jāņem?
paldies
22 cm diametrā man kūkas forma!
Mana ir 24 cm. Kā lai palielina recepti?
Es laikam atstātu kā ir. Kūka būs nedaudz nedaudz plānāka, bet domāju, ka tas neko būtisku nemainīs.
ļoti garšīga kūka, izcila, paldies. :)
Anda, lai tikpat garšīgi arī turpmāk :)
izmēģināju- ļoti laba, droši var taisīt! :)
kūka sanāca ideāla, paldies par recepti!
Ļoti laba recepte! Taisu gan bez ogām, bet nekad nav pievīlusi standarta siera kūka. Mmm.
Ļoti garšīga,cepju jau kuro reizi,taču brīnos ka ilgi cepjas.
Vai kūka garšos labi arī bez mērcītes?
Tomēr ieteiktu labāk pasniegt kopā ar mērci :)
Pareizi sapratu- arī pati kūka jācepj 170 grādos?
Jā, pareizi!
Linda,
Liels jums paldies par recepti! Kīka sanāca patiešām garda. Gatavoju ar avenēm. Klāt ēdām gatavu Norvēģijas vaniļas mērci (žēl, ka pie mums netirgo, jo tajā nav ķīmijas), taču aveņu mērce nudien būs labāka.. Rīt to uztaisīšu.. :)
Sveika!
Saki lūdzu, kas varētu būt par iemeslu, ka kūka plaisā?
Lieliska recepte! Beidzot esmu ideālo recepti pēc kuras siera kūka vienmēr izdodas. Cepu gan bez ogām, bet vasarā izmantošu arī ogas. Vienīgais, ka cepu ilgāk nekā norādīts receptē. Bet tas kūkas garšu nemaitā :-) Paldies 😊
Katru gadu skatos šo recepti un katru gadu aizmirstu pierakstīt savus parametrus. Mēğinu atcerēties visu.
90-110g sviesta, 14 selgas cepumi.
Sviesta ne reizes nav bijis par daudz, tikai par maz. Ar 12 priekš manām kūku formām priekš pamatnes ir par plānu. Blenderēšanas/spaidīšanas pakāpei jābūt nepilnīgai, lai ir daži cepumu gabaliņi, tie piešķir cietu konsistenci un forši kontrastē ar mīksto kūku.
600g krēmsiers. Tikai Kārums. Jebkurš cits vienkārši ir mazāk garšīgs. Pārējie krēmsieri it īpaši Philadelphia ir pārāk saldi. Esmu novērojis, ka Lindai kopumā patīk saldākas lietas kā man.
Olas man ir lauku, tāpēc lieku 1.5. Ja lieku 2.5 kā receptē, kūka ir stipri par dzeltenu un olainu garšā. Lauku olas ir megajaudīgas.
Krējums, milti un vaniļa tikpat, tos es garšā nejūtu.
Konkrētam cukura daudzumam nevajag pievērst uzmanību, tas jāliek pēc garšas. Ja masa būs smeķīga, tad tāda pati būs arī kūka. Man parasti sanāk mazāk kā 170, bet es nemēru, lieku drusciņ un garšoju kamēr ir īstā garša.
Cepšana – es cepju 150 grādos 35 minūtes savā krāsnī. Kūkai jābūt ļumīgai viducī kā arī Linda raksta, bet man viņa pēc 170° 40min pēc atdzesēšanas nav ļumīga un garšo mazāk sieraini. Nezinu vai krāsns vai olas jaudīgas (es domāju vistu) bet tā nu ir.
Maza piebilde. Man maisot krēmsieru tas vienmēr nesamaisās pilnībā, bet paliek tādos mazos gabaliņos. Es to beigu garšā nejūtuun cenšos kompensēt ar mazdrusciņ ekstra cukuru, bet es tāpat labprāt uzzinātu kā no tādiem tikt vaļā.
Paldies, Linda, par recepti, es principā netaisu neko sarežğītāku par makaroniem ar sieru, bet šīs receptes dēļ daudzi domā, ka es esmu kūku meistars.