Šī ir īsta nedēļas nogales maltīte. Tās gatavošanai vajadzīgs nedaudz vairāk laika nekā parasti. Bet kāds rezultāts! Apelsīnu mērci gatavoju pirmo reizi un tā mani patīkami pārsteidza. Starp citu, cūkas filejas vietā var izmantot arī vistas fileju – tādā gadījumā to izcep un pannas uzkarsētā eļļā un noliek malā ‘atpūsties’.
Izejvielas:
- 1 tējkarote eļļas
- 25 grami sviesta
- 800 g cūkas garās filejas
- sāls un pipari
- 175 ml vistas buljons
- 125 ml baltvīns
- 1 tējk.medus
- 2 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
- 2 tējk. cukura
- miziņa un sula no viena apelsīna
- 2 tējk. kartupeļu cietes vai kukurūzas miltu
Gatavošana:
- Uzkarsē krāsni uz 180°C. Sagatavo fileju cepšanai, nogriežot visus tauciņus. Pannā uz plīts zkarsē eļļu un sviestu, tajā uz pāris minūtēm apcep fileju tā, lai ārpusē tā nedaudz dabūtu brūnumiņu, bet vidus vēl paliktu jēls.
- Apcepto fileju pārnes uz cepeškrāsns pannu un fileju cep krāsnī 20 minūtes vai kamēr tā gatava. Izņem no krāsns un noliek siltā vietā ‘atpūsties’. Pirms pasniegšanas sagriež 2.5 cm biezās šķēlītēs
- Uzlej baltīvu (vai šeriju) uz vidēji uzkarsētas pannas, pievieno medu, izmaisa un uzvāra. Vāra vienu minūti, tad pievieno buljonu, ķiploku, cukuru un apelsīna miziņu. Uz zemas liesmas lēnām, pa laikam apmaisot, turpina vārīt 10 minūtes.
- Sajauc kartpeļu cieti (vai kukurūzas miltus) ar apelsīna sulu tā, lai nebūtu kunkuļu. Pievieno mērcei uz pannas. Uz vidējas uguns turpina vārīt, kamēr mērce iebiezinājusies.
- Mērci pārlej cūkgaļas gabaliņiem, pārber ar svaigi maltiem melnajiem pipariem un pasniedz.

Vakar tikām ballēties un tur šādu cūkgaļu dabūju nogaršot. Nu dikti laba, dikti laba :)