Atzīšos, ka man patīk ātri un vienkārši pagatavojami ēdieni. Nebaidos no garāka izejvielu saraksta, bet ilgi ‘stāvēt pie plīts’ man nepatīk… Tāpēc, kad ieraudzīju 3 stundas jēra cepšanai, sapratu, ka bez labas plānošanas neiztikt :)
Nācu mājās no darba, mizoju sīpolus un šāvu jēru krāsnī! 2.5 stundas vēlāk visa virtuve bija pilna ar absolūti burvīgu vīna & ceptas gaļas aromātu, bet pats jērs – izcepies un TIK SULĪGS un garšīgs! Patiesībā nekādā lielā ņemšanās ar šo ēdienu nav – cik nu sīpolu nomizošana. Un mērce arī nav atsevišķi jāgatavo. Klāt es pasniedzu kuskusu ar zaļumiem. Un viss. Gaļiņa bija tik mīksta un mērce tik aromātiska. Tagad zinu, ka sagatavot jēra kāju nemaz nav tik grūti!
- 1.2 kg jēra kāja
- 3 tējk. olīveļļas
- 1 kg sīpoli, sagriezti ripiņās
- daži timiāna zariņi
- 300 ml sarkanvīna
- sāls & pipari pēc garšas
Gatavošana:
- Sagatavo jēru – pirmkārt, gaļai jābūt sausai. Tad to apkaisa ar sāli. Sautējamajā pannā ar vāku uzkarsētā eļļā no visām pusēm jēru apbrūnina – tas kopā aizņems aptuveni 8 minūtes. Gaļu no pannas izņem, bet eļļu + taukus atstāj, kur bijuši.
- Plānās šķēlēs sagrieztus sīpolus apcep uz pannas palikušajā eļļā (ja vajag, var pievienot vēl pāris karotītes) uz vidēji mazas uguns – kopā aptuveni 10 minīutes (līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi, pabrūni un mīksti). Pāris minūtes pirms cepšanas beigām, pievieno timiāna zariņus. Beigās pēc garšas pieliek sāli.
- Uz apceptajiem sīpoliem virsū sēdina jēra kāju. Tad sīpoliem virsū lej vīnu. Liek virsū vāku (tam jābūt cieši noslēgtam!) un cep cepeškrāsnī uz 160C aptuveni 2.5-3 stundas (gatavību pārbauda ar gaļas termometru, ja tāds ir pieejams – vēlamā temperatūra well-done jēra gaļas cepetim – 75C). Pēc izņemšanas no krāsns gaļinai ļauj nedaudz atpūsteis un pasniedz kopā ar ko nu sirds vēlas!
Atbildēt