Pirms kāda laika gatavoju pavlovu. Tā bija dievīga un iedrošināja turpināt eksperimentus ar olas baltumbāzētiem desertiem. Šī kūka izrādījās daudz darbietilpīgāka – un, ja nopietni, arī garšīgāka! Katrā ziņā tai bija patīkama struktūra, ko deva kokosriekstu skaidiņas un saldumu ‘atšķaidīja’ laims un svaigās avenes! Man kā nepacietīgam cilvēkam visu saldā ēdiena kārtu gatavošana un pēc tam pildījuma smērēšana bija kā meditācija…. Ļoti garšīga meditācija :P
- 5 olu baltumi
- 280g smalkais cukurs
- 2 tējk. kukurūzas miltu (vai kartupeļu cietes)
- 2 tējk. baltvīna etiķa
- 85g kokosrieksta skadiņu
- 300ml saldais krējums (putojamais)
- 50g pūdercukura
- 1.5 laims – miziņa un sula
- 200g avenes (var izmantot arī atsaldētas)
Gatavošana:
- Uzkarsē krāsni 140C karstā gaisa / 120C gāzes cepeškrāsni. Uz cepampapīra uzzīme deserta taisnstūra formu 3 reizes – 25cm x 12 cm – katra no tām veidos vienu deserta kārtu (var desertu veidot arī apaļu).
- Sagatavo bezē (olas baltumu) masu: uzputo olas baltumus, līdz tie kļūst stingri, beigās pievienojot smalko cukuru, kukurūzas miltus un etiķi. Kādu laiku puto, lai cukurs kārtīgi ‘ieputotos’. Olas baltumu masa kļūs stingra, spīdīga un tāda kā nedaudz staipīga. Tad pievieno kokosriekstu skaidiņas.
- No bezē masas veido trīs kūkas kārtas – vienādās daļās to izsmērē uz cepampapīra, ņemot vērā uzvilktās līnijas. Liek cepeškrāsnī un cep 1 stundu. Tad, netaisot vaļā cepeškrāsns durvis, dzesē vienu stundu izslēgtā krāsnī.
- Sagatavo pildījumu: uzputo saldo krējumu kopā ar pūdercukuru, laima miziņu un sulu.
- Būvē kūku: apakšā liek bezē kārtu, tad pa virsu pusi no putukrējuma masas, tad pusi no avenēm. Tad atkal bezē kārtu, kurai pa virsu – putukrējumu un avenes. Noslēdz visu ar trešo bezē cepumu.
Iedvesma: BBC Good Food
Vineta says
Izkatās kārdinoši!
Jautājums: avenes liek sasmalcinātas – kā atsevišķu kārtu?
Si says
Šai kūkai ir arī ātrā versija – visu mīklu izcep reizē vienā kārtā, pārsmērē ar putukrējumu, uzber avenes un satin ruletē.. Skaidiņas (der arī mandeļu) uzkaisa virsū (pirms cepšanas), tinot kūku, pārbērto pusi apmet uz leju, lai tā sanāk ārpuse. Tad kukurūzas miltus vajag 1ēd.k.
Linda says
Vineta – avenes vienkārši lieku veselas ogas virsū putukrējuma kārtai, tās nedaudz iespiežot iekšā mīkstajā pamatā!
Vineta says
Paldies! Šajās brīvdienās ir burvīgs iemesls, lai pamēģinātu pagatavot šo brīnumu!:)
Inese says
noteikti pameeginaashU!!!
Anda says
Diez putukrējuma vietā varētu būt kāds jogurta krēms – tiem, kam putukrējums galīgi neiet pied sirds?
Linda says
Anda, man aizdomas, ka jogurts šai gadījumā īsti nederēs…. Par šķidru tas varētu būt :(
Ilze says
Varbūt vispirms jogurtam var pielikt želatīnu un ļaut mazliet saželēt, tad ieklāt un satīt. Mēģināts nav zaudēts. :)