Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Liellopa gaļas sautējums marokāņu gaumē

28 augusta, 2011 7 komentāru

Pēdējā laikā eksperimentēju ar ilg-gatavojamajiem gaļas ēdieniem. Sākumā bija jērs, tagad – liellops! Var gatavot gan katlā, gan tažīnā. Šis liellops sanāca fantastisks. Citu komentāru nav!

Izejvielas:

  • 600 g liellopa sautējamā gaļa, sagriezta palielos gabaliņos
  • olīveļļa cepšanai
  • 1 sīpols, sagriezts gabaliņos cepšanai
  • 400 ml konservētu tomātu bundža
  • 400 ml bundža konservētu (vai 240 g vārītu) auna zirņu
  • 1 tējk.cukura
  • 400 ml dārzeņu buljona (iespējams, ka vajadzēs nedaudz vairāk, man pietika ar 400 ml)
  • 0.5 kg ķirbja (nomizots un sagriezts gabaliņos)
  • 100 g žāvētu melno plūmju

Gaļas marinādei*:

  • sāls un svaigi mailti pipari
  • 1 tējk. has el hanout garšvielas
  • 1 tējk. maltu romiešu ķimeņu (cumin)
  • 1 tējk. kanēļa
  • 1 tējk. svaiga ingvera
  • 1 tējk. maltas saldās paprikas
  • 1 tējk. augu eļļas

* garšvielas pievieno pēc pieejamības; ras el hanout ir tradicionāla marokāņu garšviela, kura Latvijā nopērkama “Gourmet Studio” un “Spice House” veikaliņā Birznieka-Upīša pasāžā

Gatavošana:

  1. Sagatavo gaļas marinādi – sajauc vienā bļodiņā visas garšvielas, beigās pievieno eļļu. Iegūto masu iemasē gaļā. Gaļu pārklāj ar pārtikas plēvi un like ledusskapī uz pāris stundām. Vislabāk – uz visu nakti.
  2. Uzkarsētā katlā vai tažīnā eļļā apcep marinētās gaļas gabalus 5 minūtes. Tad pievieno sagrieztu sīpolu un apcep. Pieber zirņus, pievieno konservētos tomātus. Pielej dārzeņu buljonu. Pieber cukuru. Visu kārtīgi izmaisa, sagaida pirmo burbuli. Tad katlam/tažīnai liek virsū vāku un sautē 1.5 stundu uz mazas liesmiņas (ja katlam vāka nav, to pārklāj ar foliju).
  3. Pēc 1.5 stundu sautēšanas pievieno ķirbja gabaliņus un žāvētās plūmes. Ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz klāt buljonu. Visu vēlreiz kārtīgi apmaisa. Turpina vārīt vēl 1.5 stundas. Ja sautējumā izskatās par maz šķidruma, tam vēl pievieno buljonu vai ūdeni. Ja šķidruma par daudz – noņem vāku un pasautē 10 minūtes bez tā.
  4. Kad pagājušas 3 stundas, gaļai ir jābūt ļoti ļoti mīkstai! Virtuve būs pilna ar siltu un kārdinošu smaržu. Pasniedz pārbertu ar pētersīļiem / koridandru.
Iedvesma: Jamie Oliver

Filed Under: Liellopa gaļas ēdieni Tagged With: Kanēlis, Koriandrs, Marokas virtuve, Pākšaugi, Plūmes, Rieksti, Tažīna, Tomāti, Zirņi

« Melleņu jogurta un persiku mafini
Kokosriekstu un aveņu bezē kūka »

Comments

  1. Jana says

    28 augusta, 2011 at 22:13

    Izskatās garšīgi :) Tikai kas ir “auna zirņi” ?

    Atbildēt
    • Linda says

      29 augusta, 2011 at 08:16

      “Auna zirņi” ir sinonīms “turku zirņiem” – palieli, gandrīz balti zirņi, kurus var nopirkt arī ar nosaukumu “chickpeas”.

      Atbildēt
      • Jana says

        30 augusta, 2011 at 13:45

        Kas ir turku zirņi es zinu:) Samulsināja nedzirdētais nosaukums! Paldies :)

        Atbildēt
  2. Intra says

    7 septembra, 2011 at 12:13

    Sveika, Linda! Nejauši nokļuvu Tavā blogā, meklējot gaļas pagatavošanas receptes beļģu gaumē. Esmu sajūsmā par to, cik smalki Tu par visu stāsti – par gliemenēm, par alu, par Beļģiju vispār. Esam tikko atgriezušies no kārtējā, jau piektā, brauciena pa šo jauko valsti. Bija iespēja baudīt īstu beļģu virtuvi. Tāpēc tagad štukoju, kā pagatavot kārtējo medījumu porciju beļģu versijā. Tur bija sagatavota liellopu gaļa kā gulašā, tādā biezā, tumšā mērcē kopā ar beļģu alu protams (te varu pieminēt, ka arī mans vīrs jau kādus gadus 10 ir “saslimis” ar beļģu alu). Varbūt tev ir kāda ideja, kā šo ēdienu varētu dabūt gatavu? Būšu priecīga par sadarbību!

    Atbildēt
    • Linda says

      7 septembra, 2011 at 14:50

      Intra, paldies par labajiem vārdiem! Tev taisnība – Beļģija vēderprieku mīļotājiem ir ļoti pateicīga valsts, te daudz ko atklāt un pētīt :) Pirms nākamā Beļģijas apmeklējuma dod ziņu – varu padalīties ar savām mīļākajām vietām Briselē un Antverpenē!

      Par gaļu alus mērcē – te pāris receptes angliski, kas varētu Tev noderēt! Par gaļas šmorēšanu beļģu gaumē – gatavošos un recepte (ar bildēm) sekos, paldies par ideju ;)

      http://carrolluna.com/irene-beef-stew-recipe
      http://gourmandrecipes.com/beef-and-beer-stew/

      Atbildēt
      • Intra says

        7 septembra, 2011 at 15:44

        Jauki! Paldies! Man liekas, ka tā otrā versija ir tieši tas, ko meklēju! Un mana tēta nomedītais briedis lieliski garšos!

        Atbildēt
  3. Egita says

    24 oktobra, 2016 at 10:21

    Sveika Linda! Vakar mani viesi ļoti novērtēja šo recepti! Tiešām laba – iesaku! Un noteikti tik ilgi arī viņa ir jāgatavo:). Veiksmes!

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...