Šī ir mana veģetārā versija klasiskajai lazanjai – turklāt oktobrī vēl jāsteidz izmantot kabači! Rikota ir mana mīļākā sastāvdaļa klasiskās bešamela mērces vietā.
Sastāvdaļas (12 porcijas):
- 1 paliels sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- eļļa cepšanai
- 3 konservētu tomātu bundžiņas (400 ml x 3)
- 2 tējk. smalkā cukura
- 400 g rikotas siera
- 1 ola
- 80 g parmezāna
- 2 vidēja izmēra kabači
- 250 g lazanjas plāksnes
- 100 g rīvēta siera
- muskatrieksts, svaigi malti pipari, sāls
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni uz 190C.
- Uzkarsētā eļļā apcep gabaliņos sagrieztu sīpolu, kamēr tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un cep vēl pusminūti. Tad visam liek klāt konservētos tomātus un smalko cukuru. Sagaida pirmo burbuli, samazina uguni un, ik pa laikam maisot, visu vāra 5 minūtes. Pēc vēlēšanās var pievienot arī garšvielas – žāvētu raudeni, pētersīļus, Vidusjūras garšaugu maisījumu, fenheļa sēklas.
- Sagatavo rikotas masu – rikotas sieru sakuļ ar olu un pievieno svaigi rīvētu muskatriekstu un sāli pēc garšas.
- Būvē lazanju: cepšanai domātā trauka dibenā liek 1/3 no tomātu masas. Pa virsu liek 1/2 no lazanjas plāksnēm. Tad pusi no rikotas masas, kam pārber rīvētu parmezānu (arī pusi). Pēdējā kārta – šķēlītēs sagriezts kabacis. Pēc tam sāk no sākuma – 1/3 no tomātu masas, pusi no lazanjas plāksnēm, atlikušo rikotas masu un parmezānu, otru kabaci. Noslēdz ar 1/3 no tomātu mērces. Pārber ar svaigi maltiem melnajiem pipariem un sāli.
- Pārsedz ar foliju un liek krāsnī cepties uz 50 minūtēm. Tad foliju noņem un cep vēl 40 minūtes vai kamēr lazanja gatava. Pašās beigās lazanju pārber ar rīvētu sieru (tādu, kas labāk kūst – es ņēmu Ēmentāles) un ieliek krāsnī vēl uz 10 minūtēm, kamēr siers izkūst. Pirms pasniegšanas lazanjai ļauj 10 minūtes ‘atpūsties’.
Paldies par recepti! Shovakar izdevaas lieliskas, rudeniigas vakarinas.
Baiba, man prieks! Lai arī turpmāk veicas ar jaunu lietu atklājumiem :)
Vai tiesam si lazanja jacep Tik ilgi, t.i., kopa 10 minutes?
sorry… 100 minutes
Inita – sen šo lazanju neesmu cepusi… Grūti atcerēties, kā tur bija ar cepšanas laikiem, jo 110 minūtes tagad šķiet patiešām ļoti ilgi. Iesaku no pieredzes ar citām lazanjām darīt tā – pusstundu cept ar foliju virsū un tad vēl kādas 25 minūtes bez folijas (katrā gadījumā jāskatās, lai pastas plāksnes pa vidu būtu mīkstas). Šī ir mana mīļākā lazanjas receptes – desmitiem reižu pārbaudīta, vienmēr sanāk! https://lindasvirtuve.lv/2010/11/22/lazanja-ar-rikotu/ Lai Tev arī izdodas!
Sveika! Ja pareizi sapratu, tad trauka, kura gatavoshu lazanju, pirma karta ir tomatu merce, nevis lazanjas plaksne?
Jā, apakšā liek mērci!
Paldies!
Lieliska recepte! Garšoja pat dēlam, kurš nav veģetārietis! Kabača vietā izmantoju cukīnī, iederējās lieliski! Paldies!
Izmēģināju un ļoti, ļoti, ļoti garšoja! Paldies par recepti!