Vienā gadā ir 365 dienas. Viena no lietām, ko darām katrā no tām, ir ĒŠANA. Dažreiz ātrumā apēdam kādu sviestmaizi – citreiz atkal gribas atvēlēt maltītei vairāk laika un nobaudīt ko īpašu! Šajā bloga ierakstā gribu nedaudz atskatīties uz 2011.gadu un tām īpašajā reizēm pie galda un savā virtuvē, kas palikušas atmiņā un pie kurām domas atgriežas atkārtoti. Bloga ierakstam būs 2 daļas – 1.daļā rakstīšu par Rīgas restorāniem, otrajā – par citām vietām, kur esmu baudījusi īpašas maltītes 2011.gadā!
Restorānu TOP 7 Rīgā *
Mans absolūtais favorīts. Le Dome esmu bijusi vairākas reizes – gan uz biznesa pusdienām, gan uz vakariņām. Laikam piederu tiem cilvēkiem, kas labprātāk ēdīs ārpus mājas retāk, bet labāk, izvēloties vietas, ka paliek atmiņā gan ar atmosfēru, gan ēdienu. Le Dome mani patīkami pārsteidza abos: klusināts interjers, neliela terase (jumta terase ar skatu uz Vecrīgas torņiem ir atsevišķs stāsts :)), kulinārā bauda – tāda, ko gribas atkārtot vēl un vēl :) Un lieliski ir ne tikai zivju ēdieni, bet arī gaļa un deserti (labākā medus kūka un rupjmaizes kārtojums, kādu jelkad nācies baudīt!). Vasarā, atceros, baudīju traki labu aveņu mohito milzīgā glāzē….
Atzīšos – atliku gājienu uz Raw Garden uz brīdi, kad varbūt nebūšu tik izsalkusi. Jo bija tāds aizspriedums, ka svaigēšana nesniegs pietiekamu sāta sajūtu. Cik ļoti es maldījos! Esmu pavadījusi 5 gadus savas dzīves, neēzdama gaļu, līdz ar to savādākas ēšanas principi man nav sveši. Bet atteikšanās no piena produktiem gatavošanā radīja daudzu jautājumus un šaubas. Raw Garden šīs šaubas jau kopš pirmās maltītes kliedēja 100%! Ēdiens pilns ar garšu, pēc maltītes viegluma un nenoguruma sajūta. Ja dzīvotu Rīgā, noteikti izmantotu pusdienu piedāvājumu – manuprāt, svaigēšana nerada miegainumu pēc maltītes un dod pārliecību, ka ķermenis ir saņēmis daudz vitamīnu un visādu citu labumu veselībai :)
Īpaša vieta ar īpašu ēdienu. Varbūt nav fine dining, bet pilnīgi noteikti ir ēdiens, kurš ēdājiem sniedz sajūtu, ka tas gatavots ar mīlestību un bez visādiem shortcutiem! Muklājs ir vieta, kur ir viegli sajusties gaidītiem – atmosfēras un apkalpošanas kopsumma. Šeit droši vestu pusdienās ģimeni un radiniekus, kā arī cilvēkus, kam patīk atklājumi ārpus baltiem galdautiem un iestīvinātām salvetēm – ar pārliecību, ka vietam visiem paliks atmiņā! (Atvainojos, bet no Muklāja man nav ēdienbilžu – bet, ticiet man, ēdiens gan izskatās, gan garšo LABI!)
Rossini man ļoti patīk ēdiens, ne tik ļoti – nedaudz tūristiskā atmosfēra. Lieliska vīnu karte un zinošas viesmīles. Vieta, kura diez vai nesīs lielus pārsteigumus, bet kurā ik pa laikam vērts iegriezties.
Mani uzrunā šīs vietas interjers un atmosfēra vakariņām divatā. Skandināviski atturīgi, bet ar pamatīgumu un klasisko vērtību (lasīt – Francijas virtuves) interpretāciju. Patīkami pārsteigumi ēdienu ziņā mani Provansā ir gaidījuši pat biznesa pusdienu laikā. Par apkalpošanu varu teikt tā (tas attiecas vēl uz dažām vietām Rīgā) – restorānu īpašniekiem vajadzētu saprast, ka apkalpojošais personāls ir jāizglīto un jāmāca. Ne velti ārzemēs oficiants ir profesija uz mūžu. Ja mani apkalpo cilvēks, kurš par ēdienkartes sastāvu zin tikai tik, cik uz papīra uzrakstīts, tad sajūta ir dīvaina. (Ēdienfoto no Provansas būs nedaudz vēlāk!)
6. Botanica Cafe / 7. Ladig’s Cafe
Abās šajās vietās ļoti uzrunā cieņa pret latviskajām gatavošanas un ēšanas tradīcijām. Svaigas izejvielas, nesarežģīts pasniegšanas veids – rezultāts: gards ēdiens. Ladig’s Cafe ir ideāla pusdienu vieta, no kuras man atmiņā palikuši deserti – pilna garša un patīkama struktūra, kā arī zivis (svaigas un labi pagatavotas!). Botanica Cafe – fantastiska vasaras terase; uz šķīvja – ik pa laika pa kādai pērlei (gan zivīs, gan desertos).
* Ne visos restorānos sanāca pabūt vairākas reizes, tāpēc šis vērtējums ir absolūti subjektīvs, balstīts uz personisko pieredzi, gaumi un sajūtām par vietas potenciālu!
Atbildēt