Kamēr atpūtos Latvijā (par kulinārajiem piedzīvojumiem taps atsevišķs bloga ieraksts), manās Briseles mājās bija paciemojies pastnieks un atnesis ‘paciņu’ no Amazon. Drīzāk jau paku. Jo smagākā no kulinārijas grāmatām šai pievedumā svēra pāris kilogramus. Toties kas par grāmatu! ‘Comme un Chef’ – tās radīšanā savu roku pielicis arī Pierre Herme, kas ir viens no slavenākajiem Francijas konditoriem. 700 lappuses ar aprakstiem, fotogrāfijām un ieteikumiem dažādām aktivitātēm virtuvē.
Jau pirmo reizi pāršķirstot grāmatu, uzreiz radās iedvesma ķerties pie gatavošanas. Pirmā izvēle krita uz Muffins à l’Abricot. Oriģinālajā receptē tika izmantotas žāvētas aprikozes (pirms lietošanas mērcētas apelsīnu sulā), es to vietā liku apelsīnu cukātus.
Izejvielas (2 pannām = 20 mafiniem):
- 250 g apelsīnu cukātu (nopērkami Gemosā)
- 125 g sviests, istabas temperatūrā plus vēl nedaudz formiņu iesmērēšanai
- 375 g kviešu miltu
- 3 tējk. cepamā pulvera
- 125 g pūdercukura
- 2 olas (110 g), viegli sakultas
- 250 g baltā bezpiedevu jogurta
- miziņa no 1 apelsīna
- sāls
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni uz 200C. Ar sviestu iesmērē 10 mafinu formas no 12-formiņu pannas. Sajauc miltus ar cepamo pulveri un noliek malā.
- Bļodā ar mikseri saputo sviestu ar cukuru un šķipsniņu sāls. Puto, līdz iegūta gaiša un pufīga masa. Pievieno uzputotās olas – to dara 3 piegājienos, katrā no tiem pievienojot 1/3 no olu masas. Ja gadās tā, ka pēc olu pievienošanas iegūtā masa ‘sadalās’, mīklai pievieno nedaudz miltu. Ieputo jogurtu, apelsīna miziņu un cukātus. Kārtīgi samaisa, bet nepārputo.
- Pakāpeniski pievieno miltus – to dara, mīklu maisot ar roku, lai masa nezaudētu savu ‘pufīgumu’.
- Divās neietaukotajās mafinu formiņās līdz pusei ielej ūdeni. Pārējās desmit formiņas piepilda ar mafinu mīklu – katrā formiņā mīklu liek tik daudz, lai tā būtu gandrīz pilna (bet ne līdz pašai augšai).
- Temperatūru cepeškrāsnī samazina uz 180C un mafinus cep 25 minūtes jeb līdz mīkla ir pacēlusies, mafini ir izcepušies un kļuvuši gaiši brūni. Mafinus atdzesē, pirms izņemt no formiņām (vieglāk būs dabūt ārā, ja pēc izņemšanas no cepeškrāsns pannu uzliks uz samitrināta dvieļa).
skaistumadienasgramata says
kādi šie sanāk pēc tekstūras? Sviests liekas, ka garantē vairāk sausāku un drupačainu rezultātu? Man ļoti garšo mafini, gatavoju bieži. Labākās receptes bijušas ar eļļu kā galveno sastāvdaļu, lai arī cik tas neveselīgi neizklausītos :)
Linda says
Es teiktu, ka šie mafini sanāca diezgan ‘ne-sausi’ – man šķiet, tas dēļ 2 formiņās ielietā ūdens (kas cepšanas laikā iztvaiko) un bezpiedevu jogurta receptes sastāvdaļās. Nākamreiz laikam cepšu tomēr ar žāvētajiem augļiem, cukāti man nav pati mīļākā piedeva ;)
skaistumadienasgramata says
paldies par recepti! noteikti izmēgināšu :)
danaskleita says
Es uzcepu ar apelsīnu sulā mērcētām aprikozēm, sanāca fantastiski! Ļoti forša tekstūra mafiniem + vēl ne pārāk saldi, un tās aprikozes…mmm… Liels paldies par recepti!
Linda says
Tava pieredze stiprina manu pārliecību, ka noteikti jāizmēģina oriģinālā recepte ar žāvētām aprikozēm! Un man, protams, liels prieks, ka Tev izdevās mafini :)
danaskleita says
Izmēģināju komplektā ar jogurtu. Sanāca ļoti garšīģi :)