Nupat ir pēdējais laiks celt no skapja augšām lejā rudenī tur noliktos ķirbjus un likt tos lietā! Šīs zupas visforšākā īpašība ir tā, ka tā garšo pēc žāvēta laša. Piedevās – krāsnī apcepti baltmaizes grauzdiņi. Paldies Vijai Rīgas kaimiņos par iedvesmu receptei!
Izejvielas:
- 2 kg ķirbis, sagriezts palielos kubiņos
- malts muskatrieksts
- 3 burkāni
- 3 nelieli kartupeļi
- 2 sīpoli, pārgriezti uz pusēm
- 4 ķiploka daiviņas
- 600 g laša astes gabala (āda notīrīta no zvīņām)
- sāls
- garšvielas (es pievienoju Kitchen King no Rāmas veikala K.Barona ielā)
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē uzkarsē uz 200C. Ķirbja gabaliņus liek uz cepešpannas, pārber ar muskatriekstu un cep, kamēr ķirbis mīksts.
- Ūdeni katlā uzvāra, liek klāt ripiņās sagrieztus burkānus. Vāra 5 minūtes. Pievieno šķēlītēs sagrieztus kartupeļus un visu lasi kopā vienā gabalā. Katlā liek arī sīpolu pusītes un ķiploka daiviņas. Vāra 10 minūtes. Laša gabalu no katla ņem ārā un atdala no lielās vidus asakas lielumu izvārījušās zivs gaļas. Asaku kopaā ar vēl neizvārījušos gaļu (kas turas pie kaula) liek atpakaļ katlā un pavāra vēl 5 minūtes.
- Asaku no buljona ņem ārā un pievieno buljonam sacepto ķirbji. Pieber sāli pec garšas un pievieno Kitchen Kingu. Uzvārot sagaida pirmo burbuli. Liek klāt no asakas atdalīto (no zivs pirms tam izlasa mazākās asaciņas!) zivs gaļiņu. Ņem nost no uguns un sablendē viendabigā masā (mēs šoreiz neblendējām pārāk smalki). Pēc garšas var pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru, kas zupu padarīs krēmīgāku.
Atbildēt