Īru sodas maize ir klasika. Unikāla ar to, ka tā netiek raudzēta – neizmanto ne svaigu raugu, ne ieraugu. Pacelšanas darbu paveic soda.
Šī recepte ir nedaudz veselīgāka maizes versija ar pilngraudu miltiem un saujiņu auzu pārslu. Rezultātā maizīte bija gan irdena un pietiekami pacēlusies. Tai bija maiga sodas garša – tā gan vairāk papildināja nevis traucēja.
Secinājums: šī ir ātra versija, kā tikt pie pašu ceptas maizes, ja nav daudz laika un ja nav pieejama maizes mašīna – pietiks ar parasto cepeškrāsni.
Izejvielas:
- 250g kviešu milti
- 250g pilngraudu milti
- 100g auzu pārslas
- 1 tējk. cepamās sodas
- 1 tējk. sāls
- 25g tikko no ledusskapja izņemts sviests, sarīvēts uz rupjās rīves vai sagriezts gabaliņos
- 500ml paniņas (esmu lasījusi, ka var izmantot arī kefīru)
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni 200C un uz (cepešpannas) cepamās pannas uzliek cepampapīru.
- Sausās sastāvdaļas sajauc lielā bļodā, pievieno sasmalcināto sviestu. Sausajai masai pielej paniņas un samaisa visu nazi. Tad darbu turpina ar rokām – no iegūtās miltu un paniņu masas uz cepamā papīra veido apaļu klaipiņu 20cm diametrā.
- Ar asu un slapju nazi klaipiņā iegriež dziļu krustu (ja nepieciešams, pirms otrās strīpas griešanas to vēl saslapina). Tas palīdzēs maizei vienmērīgi izcepties.
- Cep krāsnī 30-35 minūtes. Ja vēl ir šaubas par maizītes gatavību, to uz pannas var apgriezt otrādi (es to darīju) un pacept vēl 5-10 minūtes.
- Klaipiņu pārliek uz restītēm atdzist un pārklāj ar tīru dvieli. Ļauj maizītei atdzist.
Iedvesma: BBC Good Food
Astra says
Sho recepti esmu gatavojusi un ari daudzas citas variaacijas par teemu “Iru maize” :)). Man maajaas nebija sviests, un shii recepte itin labi izdevaas arii bez sviesta, un jasaka, ka bija stipri mazaaka kjeeepa:). Tad nu turpmaak sveistu neliku.
Iiri tic, ka, iegriezhot krustu sodas maizee, tiek dota briiviiba lauminjaam, kas dziivo maizee:). Bet vinji jau visur redz laumas, ruukjus un raganas:).
Sodas maizes gataviibu var noteikt pavisa vienkaarshi – paaris reizes jaapadauza:) ar metaala karoti vai nazi pa garozu. Ja skanja ir dobja, tad maize ir gatava.
Astra says
Un..ak jaa. Esmu gatavojusi to ar jogurtu bez piedevaam, kefiiru un pat ar pienu ar citrona sulas piedevu, izdodas vienliidz labi.
Linda says
Astriņ, paldies par padomiem – noteikti noderēs! Variācijas par receptēm tiešām rodas pēc tam, kad ‘piešauta’ roka un rodas pārliecība par rezultātā noturību :)
vaira says
vai var izcept maizi no miltiem,piena,olas,soda,ellas,cukura/
Linda says
Vaira, šo recepti esmu mēģinājusi tikai šajā konkrētajā versijā. Ar parastajiem miltiem noteikti var aizstāt pilngraudu miltus un auzu pārslas. Paniņas gan noteikti vajadzēs pareizās konsistences radīšanai. Lai izdodas!
asne says
Receptē tiek izmantotas lielveikalu parastās vai eko pilngraudu auzu pārslas, kas ir stingrākas, cietākas?
Linda says
Šajā reizē izmantoju parastās ne-bio auzu pārslas.