Blogā turpinu tradīciju iepazīstināt lasītājus ar jaunajām nesen iznākušajām pavārgrāmatām. Šoreiz par pagājušā gada beigās izdoto pavārgrāmatu “Katrai ēdienreizei cita ēdienkarte”. Vai iespējams vienā pavārgrāmatā iekļaut tik daudz recepšu, lai katrā mūža dienā varētu pagatavot citādāku maltīti? Izrādās, ka jā. Tieši to mēģina apliecināt grāmatas autori, izvēloties īpašu formātu un recepšu grupēšanas sistēmu.
Pārliekamajā pavārgrāmatā iekļautas 400 receptes, kas apkopotas četrās nodaļās: uzkodas, pamatēdieni, piedevas un deserti. Katra nodaļa izvietota vienā pāršķiramā slejā, lai varētu viegli izveidot ēdienkarti no četriem ēdieniem. Piedāvātās receptes var sakombinēt neskaitāmos veidos, ikreiz savai pagatavojot citādu maltīti. Manuprāt, koncepts nav slikts un elastīga pieeja lietām vienmēr nāk tikai par labu. Man pašai no savu ieradumu skatu punkta jāatzīst, ka vienā ēdienreizē gandrīz nekad negatavoju 3 ēdienus (kur nu vēl četrus!), un ja gatavoju vienu jaunu, tad otrs ēdiens noteikti jau būs pārbaudīts, lai taupītu laiku un enerģiju. Tomēr, ja mostas piedzīvojumu gars, var piepūst vaigus un ķerties klāt 4-kārtu pusdienām vai vakariņām!
Pavārgrāmata izveidota tā, ka to ērti novietot uz virtuves galda vai letes stāvus, lai vieglāk varētu izraudzīties receptes un gatavošanas ieteikumus turēt acu priekšā. Sastāvdaļu saraksts un informācija par porcijām un gatavošanas ilgumu atrodas receptes lapas labajā pusē, gatavošanas gaitas apraksts – lapas kreisajā pusē. Viena lieta, ko pamanīju – tā kā grāmata satur pamatīgu recepšu krājumu, tad burti ir samērā mazi un prasīsies pēc brillēm tiem, kam tādas vajadzīgas pie mazākiem fontiem.
Katras lapas augšpusē redzams krāsains lauciņš ar ciparu. Ja visu četru recepšu cipari sakrīt, tas nozīmē, ka izraudzīta ir kāda no sastādītāju ieteiktajām tematiskajām ēdienkartēm. To saraksts aplūkojams recepšu rādītājā.
Par receptēm – tajās atradu gan pavisam klasiskas vērtības no dažādu tautu virtuvēm (gan Itālijas, gan Marokas un Āzijas valstu), gan pavisam oriģinālus ēdienus, kuru receptes iepriekš nekur nebiju redzējusi. Dažas no interesantākajām:
- citronu un polentas ačgārnā kūka
- vokpannā cepti kāposti ar kokosriekstu pārslām
- pildīti čili pipari ar jogurta mērci
- cūkas ribiņas plūmju glazūrā
Man šķiet, ka grāmatas lielākā pievienotā vērtība ir tieši tās formāts – tik viegli to nolikt virtuvē uz letes vai galda, izvēlēties recepti un – meistarot augšā! Ja jūsu virtuvē nav daudz pavārgrāmatu, katrai tēmai sava – tad šī būs īstā, kas ‘noklās laukumu’, ja tā drīkst izteikties. Būs sezonāli ēdieni, būs tādi, kas piemēroti bērniem un tādi – kas īpašās svētku reizēs – ciemiņiem. Blogam jau esmu noskatījusi vienu recepti, ko vēlos tuvākajā laikā izmēģināt un dalīties arī ar jums – marinēta paprika! Esmu liels marinēšanas fans un šī recepte mani patiešām uzrunāja.
Iepriecina tas, ka daudzas receptes derēs arī veģetāriešiem – gana daudz salātu, sacepumu un kārtojumu bez gaļas un zivīm.
Aptuvenā cena grāmatnīcās: 14.50 EUR.
Atbildēt