Ir īstais brīdis ‘nokaut’ pēdējo ķirbi. Jāatzīstas, ka jau kādu laiku pērku ķirbjus tirgū, bet nav ne vainas – vislabākie man šķiet riekstu (sviesta) ķirbji, jo tiem ir visizteiktākā man patīkamā garša. Šoreiz gan izmantoju parasto ķirbi. Kā jau vienmēr, varam variēt ar garšvielām un pievienot arī vēl citus dārzeņus dažādībai.
Man jaunums bija Indijas riekstu krēms – to droši var izmantot krējuma un krēmsiera vietā. Gan cilvēki, kas uzturā nedrīkst/nevēlas izmantot piena produktus, gan tie, kas vēlas ieviest savā ēdienkartē jaunas un interesantas lietas. Rezultāts mani patiešām apmierināja – riekstu krēms gan iebiezina, gan padara zupu krēmīgāku. Noteikti šo krēmu gatavošu vēl.
Variācijas šai receptei meklējat lapas apakšā!
Izejvielas (4 personām):
- eļļa cepšanai
- 2-3 sīpoli, sagriezti mazos gabaliņos
- 7 ķiploka daiviņas, sagrieztas ļoti plānās šķēlītēs
- garšvielas pēc savas gaumes – es izmantoju saldo papriku, Romiešu ķimenes (cumin), siera āboliņu, melnos piparus, timiānu
- 1.5 kg iztīrīta ķirbja, sagriezta gabaliņos
- 1.5 l ūdens vai buljona
- 16 tīģergarneles (garneles pērku saldētas Reaton bāzē Viskaļu ielā), notīrītas
- melnie maltie pipari
Indijas riekstu krēmam:
- 80 g Indijas riekstu
- jūras sāls
- ūdens
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķiplok un garšvielas, cep vēl 1-2 minūtes. Pielej ūdeni vai buljonu. Uzvāra. Pievieno ķirbja gabaliņus. Vāra, līdz ķirbis kļuvis mīksts. Noņem no uguns un sablenderē. Ja vēlas vēl viendabīgāku gala rezultātu, izlej caur smalko sietu.
- Gatavo garneles, tās apcepot uzkarsētā eļļā kopā ar ķiplokiem (var cept arī sviestā, tad garneles sanāk vēl aromātiskākas).
- Indijas riekstu krēms – riekstus aplej ar ūdeni un atstāj ievilkties vismaz uz 2 stundām (vislabāk uz nakti ieliekt ledusskapī). Nolej ūdeni, liek blenderī, pievieno sāli un blenderē ar mērķi iegūt pēc iespējas viendabīgāku masu. Lai iegūtu krēmveida konsistenci, es pievienoju vārītu ūdeni – tieši ar ūdeni var ‘pieregulēt’ krēma konsistenci pēc savas gaumes.
- Pirms pasniegšanas ķirbju zupu lej šķīvī, iemaisa riekstu krēmu, pa virsu katrai porcijai kārto 4 garneles. Pārber ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.
Varianti:
- Sātīgumam un papildus tumīgumam zupai var pievienot vārītus auna (turku) zirņus vai varītas lēcas (pirms blenderēšanas).
- Var pievienot arī citus dārzeņus pēc savas gaumes.
- Indijas riekstu krēma vietā var likt krēmsieru, saldo krējumu vai sniega bumbas.
- Garneļu vietā var izmantot citas zivis var jūras veltes – sautētu zivi, vārītas gliemenes, ceptus kalmārus utt.
Kurā brīdī pievieno garšvielas? Pēc sīpola apcepšanas?
Jā, tieši tā! Recepti pieprecizēšu, paldies!