Šī maltās gaļas zupa noteikti pieder pie biezajām un sātīgajām zupām. Nedaudz zaļuma līdzsvaram pievienoti spināti. Pagatavošana tik vienkārša, cik vienkārša vien var būt. Maltās gaļas zupa būs tieši laikā, ja jāpabaro talcinieki vai lielāks skaits cilvēku.
Izejvielas (6-8 porcijas):
- 1 liels vai 2 mazāki sīpoli, sagriezti mazos gabaliņos
- eļļa cepšanai
- 1 ķiploka daiviņa
- garšvielas – hmeli-suneli, fenheļa sēklas vai citas garšvielas pēc savas gaumes
- 1 kg maltas gaļas (es izmantoju jēra gaļu)
- 1.5 – 2 l ūdens vai buljona
- 2 vidēji burkāni, nomizoti un sagriezti plānās šķēlītēs
- 4 kartupeļi, nomizoti un sagriezti šķēlītēs zupai
- 4 ēdamk. tomātu pastas
- 2 ēdamk. cukura
- ja vēlas asumu – 1 ēdamk. adžikas
- 2 lielas spinātu saujas, lielākie spināti sagriezti vairākās daļās
- sāls pēc garšas
- bezpiedevu jogurts (es par labāko esmu atzinusi Baltais EKO jogurtu) vai skābais krējums
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā katlā, kurā gatavos zupu, apcep sīpolu gabaliņus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiploku un maisot cep vēl 1 minūti. Pievieno garšvielas. Liek malto gaļu, uz lāpstiņu maisa un izspaida lielākos gaļas gabalus, lai veidotos viendabīga masa. Cep, kamēr gaļa vairs nav sarkana. Pievieno sāli.
- Pārlej ar ūdeni vai buljonu. Uzvāra. Pievieno kartupeļus un burkānus, kā arī tomātu pastu un cukuru. Asumam var pievienot adžiku vai harissu. Vāra 10 minūtes, kamēr kartupeļi un burkāni ir mīksti. Pagaršo, vai nav nepieciešams pievienot sāli.
- Vārīšanās beigās pēdējā minūtē pievieno spinātus un pagaida, kamēr tie saplok (30 sekundes līdz minūte). Pasniedz ar karoti bezpiedevu jogurta vai krējuma.
Sveika!
Man ir jautājums. Ļoti iespējams Tev šķitīs muļķīgs, bet par cik es neesmu nekāds pavārs, man tas liekas normāls. Kā saprast no sastāvdaļām “buljons”? Tu to iepriekš novāri no gaļas vai tas ir domāts parastais buljona kubiciņš un vienkārši izvārīts ūdenī?
Marta, vislabākais un aromātiskākais, protams, ir pašu mājās gatavots buljons. Bet gadījumos, kad tāds nav pieejams, var izmantot arī bio buljona kubiņus. Par aromātiskāko “ātro variantu” gan esmu atzinusi Stokmanī nopērkamos Somijā ražotos BONG firmas šķidros buljonus pudelēs.
Vāru ļoti līdzīgu zupu, tikai spinātu vietā lieku pupiņas. Būs jāizmēģina šī alternatīva pavasara sezonai.
Intereses pēc jautājums – liekot pupiņas, kurā brīdī tās jāpievieno? Tb, cik ilgi pupiņas būtu jāvāra zupā?
Zupa sanāca ļoti garšīga, paldies par recepti!!!
Šodien kā reizi mājās bija gan maltā gaļa, gan spināti. Vīrs arī ierosināja, ka pupiņas labi derētu klāt, bet tik un tā gardi! Paldies! :) Par buljonu – bieži daru tā, ka kad ir luste – savāru divus katlus un salieku pa porcijām saldētavā, ļoti noder gan mērcēm, gan kad ātri zupu gribās.
Man arī jautājums par buljonu. Kā izvārīt ātri zupu no sasaldēta buljona? Kā jūs to ātri atkausējat? Man pašlaik ir sasaldēts buljons pa porcijām un nav saprašanas kā to likt lietā, :)
Vislabāk buljonu atkausēt, pa nakti ieliekot ledusskapī. Ja ļoti “deg”, esmu likusi nelielā daudzumā verdoša ūdens un tad vārījusi, tādējādi atkausējot.
Paldies par atbildi. Jāmācās plānot maltītes!
Tik garda! Ņam! Es neliku pupas, bet tvaicētas lēcas. Paldies par recepti!
Linda! Mums garšas kārpiņas ir uz viena viļņa :) zupa sanāca garda